Categories: Ηλεία

Η αγορά της Ηλείας αργοπεθαίνει… – Πιο πολλά τα λουκέτα, από τα εγκαίνια

Share

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας εδώ και χρόνια δίνει καθημερινά αγώνα προκειμένου να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις και να καταφέρει να διατηρήσει ενεργές τις επιχειρήσεις που με τόσο κόπο και μεράκι έχουν δημιουργήσει είτε οι ίδιοι, είτε οι προηγούμενες γενιές τους.

Τι κι αν πέρασαν μία δύσκολη δεκαετή οικονομική κρίση; Όσες επιχειρήσεις κατάφεραν να βγουν «αλώβητες», βίωσαν ακόμα χειρότερες στιγμές. Η πανδημία ήρθε για να δώσει τη «χαριστική βολή» σε όσες παρέμεναν στα πρόθυρα από την οικονομική, ενώ και η ενεργειακή που έχουμε τους τελευταίους μήνες και στην οποία παρατηρούνται τεράστιες και μη βιώσιμες αυξήσεις στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων, βάζει «ταφόπλακα» σε όσους είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τις δύο προηγούμενες.

Περισσότερες οι διαγραφές επιχειρήσεων

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΕΒΕ Ηλείας και αφορά το διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι και τις 18 Νοεμβρίου, περισσότερες είναι οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν χαρτιά για κλείσιμο συγκριτικά με τις νέες εγγραφές. Αξίζει να τονισθεί πως στις επιχειρήσεις που διαγράφτηκαν δεν αναφέρονται οι αιτίες που οδήγησαν στο κλείσιμό τους, γεγονός που σημαίνει πως είτε αυτό προήλθε από την αδυναμία τους να ανταπεξέλθουν, είτε από συνταξιοδότηση των ιδιοκτητών τους. Έτσι, υπήρξαν 295 νέες εγγραφές με τις περισσότερες εξ αυτών να παρουσιάζονται στο Τμήμα Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα είχαμε την εγγραφή 171 νέων επιχειρήσεων σε αυτό, 74 στο Εμπορικό, 26 στο Μεταποιητικό και 14 στο τουριστικό, ενώ υπήρξαν και 10 νέες επιχειρήσεις που δεν συγκαταλέγονται σε κάποιο τμήμα. Από πλευράς διαγραφών, έφτασαν συνολικά τις 430. Οι περισσότερες διαγραμμένες επιχειρήσεις εντοπίστηκαν στο Τμήμα Υπηρεσιών με 294 απώλειες, ενώ ακολούθησαν το Εμπορικό Τμήμα με 78, το Μεταποιητικό με 46 και το Τουριστικό με 12.

Η ΔΟΥ την πραγματική εικόνα

Μπορεί από τα στοιχεία του ΕΒΕ Ηλείας να φαίνεται πως οι διαγραφές από την αρχή της χρονιάς είναι 430, ωστόσο είναι ένα νούμερο που μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της αγοράς. Και αυτό γιατί αρκετές επιχειρήσεις που διακόπτουν τις εργασίες τους στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν μεταβαίνουν στο Επιμελητήριο για να διαγραφούν και από εκεί με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες και να εξακολουθούν να φαίνονται ακόμη ενεργές.

Τα στοιχεία του 2021

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση στοιχείων με το έτος 2021 όπου παρέμενε η πανδημία, με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν να αφορούν το διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως 5 Νοεμβρίου. Ο μεγαλύτερος αριθμός ενάρξεων επιχειρήσεων από την 1η Ιανουαρίου 2021 καταγράφεται στο τμήμα των Υπηρεσιών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα καφέ, τα εστιατόρια κλπ, με τις εγγραφές να ανέρχονται σε 154 και ακολουθούν το Εμπορικό με 92 εγγραφές, το Μεταποιητικό με 75 εγγραφές και το Τουριστικό με 3 μόλις εγγραφές. Στο Εξαγωγικό Τμήμα δεν υπήρξαν εγγραφές για το 2021, ωστόσο καταγράφηκε μία εξαγωγική επιχείρηση που αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο το διάστημα 1ης Ιανουαρίου με 5 Νοεμβρίου. Στα αντίστοιχα παραπάνω τμήματα 58 επιχειρήσεις προχώρησαν σε διαγραφή στο Υπηρεσιών, 26 στο Εμπορικό, 8 στο Μεταποιητικό και από 1 διαγραφή υπήρξε στα τμήματα Τουριστικό και Εξαγωγικό του ΕΒΕ Ηλείας. Συνολικά οι επιχειρήσεις που άνοιξαν μέσα στο 2021 ανέρχονται σε 324 ενώ αυτές που έκλεισαν βάσει των στοιχείων Γ.Ε.ΜΗ. σε 94, ένας αριθμός ωστόσο, που δεν είναι ακριβής εξαιτίας των λόγων που προαναφέρθηκαν…