Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Η χαμένη… τιμή της σταφίδας

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΕΦ.«ΠΑΤΡΙΣ» ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΥΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΦΙΔΑ
Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση μήνα πριν μπουν στο αλώνι για να τρυγήσουν οι παραγωγοί την σταφίδα στην Ηλεία εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία έως και σήμερα της καλλιέργειας αφού ο καιρός, εκτός ολίγων περιπτώσεων, στάθηκε σύμμαχός τους.

Τα κλήματα τώρα βρίσκονται στην διαδικασία της καρπόδεσης και όπως λένε οι ειδικοί η απόδοση σε ποσότητα θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα με την ποιότητα να είναι ακόμα καλύτερη… Κατά μέσο όρο ανά στρέμμα η παραγωγή θα φθάσει τα 250 κιλά γεγονός που είναι ικανοποιητικό αλλά να μην φέρνει τα χαμόγελα αισιοδοξίας στα πρόσωπα των καλλιεργητών αφού η τιμή παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το κόστος ανά στρέμμα φθάνει τα 450 ευρώ και ακόμα από την σταφίδα της περσινής περιόδου που δόθηκε κατά μέσο όρο με 90 λεπτά το κιλό δεν έχουν πληρωθεί, μολονότι οι έμποροι πήραν την παραγωγή. «Καλλιεργούμε χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει», επισημαίνουν αγρότες της Ηλείας που όπως τονίζουν ότι έχουν χρεωθεί και στους γεωπόνους για φάρμακα και λιπάσματα που έχουν πάρει αύξηση που ξεπερνάει το 100%.

Χρήστος Σταυρόπουλος, Παραγωγός Σόπι: «Η έξοδος από την συνδεδεμένη μας κόβει τα χέρια…»

«Μέχρι αυτή την στιγμή η παραγωγή είναι καλή και ικανοποιητική. Και αυτό γιατί ο κόσμος φρόντισε να ραντίσει την καλλιέργεια εφτά και οχτώ χέρια έχοντας χρεωθεί στους γεωπόνους για φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο περονόσπορος και η λόβα. Τα φάρμακα είναι πανάκριβά και για αυτό περιμένουμε οι έμποροι, αφού το κράτος δεν μπορεί να βάλει τιμή, να αγοράσουν την σταφίδα σε μία ικανοποιητική τιμή για να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτά που χρωστάμε. Γιατί πάλι αν αγοράσουν με την περσινή τιμή είναι πάρα πολύ χαμηλή. Πέρυσι αγόρασαν την σταφίδα με 50 και 70 λεπτά και δυστυχώς δεν έχει πληρωθεί φέτος ο κόσμος. Η σταφίδα και με αυτή την τιμή έφυγε. Η απόδοση ανά στρέμμα θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα εκτός από τις περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι πριν από λίγο καιρό. Απλώς θέλουμε μία τιμή κοντά στα δύο ευρώ για να μπορέσουμε να βγάλουμε και εμείς ένα μεροκάματο. Αν και φέτος αγοράσουν οι έμποροι με την περσινή τιμή οι παραγωγοί θα παραμείνουν χρεωμένοι και δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα. Θα μας επηρεάσει αρνητικά και κυρίως όσον αφορά το εισόδημά μας αν η σταφίδα τελικά μείνει εκτός καθεστώτος συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ήταν 50 ευρώ το στρέμμα και ήταν μία οικονομική βοήθεια για τους καλλιεργητές».

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Αγρ. Συν. Χειμαδιού- Σοπίου: «Δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα την περσινή παραγωγή»

«Η φετινή καλλιέργεια της σταφίδας πάει καλά μέχρι στιγμής. Έχει παραγωγή. Το θέμα είναι ότι καλλιεργούμε στο άγνωστο. Δεν ξέρουμε τι τιμή θα έχει, αν την δώσουμε, πότε θα πάρουμε λεφτά; Έχουμε πουλήσει σταφίδα ήδη εδώ και τρείς μήνες και δεν έχουμε πάρει λεφτά ακόμα. Τώρα με τη καινούρια σαιζόν δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Εγώ προσωπικά πούλησα 95 λεπτά αλλά πήγε και 85 λεπτά και χαμηλότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Το γεγονός ότι ακούγεται πως είμαστε εκτός συνδεδεμένης επηρεάζει το εισόδημά μας πάρα πολύ. Αν μας πετάξουν και από εκεί έξω θα χάσουμε ένα εισόδημα που καλύπταμε κάποιες ανάγκες, τα φυτοφάρμακα και άλλα. Δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε στο τέλος».

Λευτέρης Σταυρόπουλος, Πρόεδρος Τ.Κ. Σοπίου: «Έχει αυξηθεί το κόστος»

«Μέχρι στιγμής πάνε όλα καλά. Ο καιρός μέχρι σήμερα ήταν σύμμαχος στη δικιά μας περιοχή αλλά σε άλλες έπαθαν ζημιές και καταστροφές λόγω του χαλαζιού που πέρασε πριν λίγο καιρό. Μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική, υπάρχει παραγωγή. Η ποιότητα είναι κλασικά όπως κάθε χρόνο καλή και ευελπιστούμε στο καλύτερο. Η τιμή είναι για κλάματα, στα αζήτητα. Με όλα αυτά που γίνονται που είναι όλα στα ύψη, (φάρμακα, πετρέλαιο, λιπάσματα κ.λ.π.) η τιμή της σταφίδας είναι αντιστρόφως ανάλογη. Πέφτει, έχει φθάσει τώρα στα 90 λεπτά και ούτε ξέρει κανείς που θα φθάσει, αλλά ούτε λεφτά παίρνει κανένας. Είναι αβέβαιο πότε θα πληρωθείς και τι θα κάνεις. Αν μείνουμε και εκτός συνδεδεμένης όπως ακούγεται τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Ήταν και αυτό ένα βοήθημα. Ειδικά τώρα με τις τιμές που έχει τώρα ή σταφίδα, ότι έπαιρνε ο καθένας από την συνδεδεμένη βοηθούσε στο να ανταπεξέλθουμε στο κόστος της παραγωγής. Πιστεύω λοιπόν ότι θα επηρεάσει αρνητικά τα εισοδήματά μας αν κοπεί η συνδεδεμένη».

Θανάσης Βομπίρης Πρόεδρος ΟΑΣΗ: «Σε ικανοποιητικό επίπεδο η παραγωγή»

«Είμαστε ενάμιση μήνα πριν τον τρύγο. Η καλλιέργεια της σταφίδας φέτος πάει καλά. Δώσαμε πολύ αγώνα χωρίς λεφτά. Χωρίς να έχουμε εισπράξει στην ουσία τίποτα, χωρίς να έχουμε βγάλει τα περσινά έξοδα. Καταφέραμε κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες να έχουμε μία μέτρια παραγωγή σταφίδας σε απόδοση αλλά με πολύ καλή ποιότητα. Εκτός από εκείνα τα χωριά που έχουν πληγεί από το χαλάζι που έπεσε πριν από λίγο καιρό, για τις άλλες περιοχές είναι μία πολύ καλή χρονιά σχετικά. Από εκεί και πέρα όμως το πρόβλημα το περσινό υπάρχει και φέτος και είναι ακόμα μεγαλύτερο. Αυτό λόγω του ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 100% με την περσινή εξευτελιστική τιμή πώλησης από τον παραγωγό να παραμένει στην αγορά. Εμείς θεωρούμε ότι το αίτημα που έχουμε σαν ΟΑΣΗ, δηλαδή η θέσπιση κατώτατης εγγυημένης τιμής, είναι επίκαιρο και εφικτό να εφαρμοστεί. Είναι δικαίωμα του παραγωγού να μπορεί να βγάλει τα έξοδά του, να μπορεί να ζήσει την οικογένειά του και να συνεχίσει την επόμενη χρονιά την καλλιέργεια. Όταν λοιπόν μας λένε ότι δεν είναι εφικτό αυτό λόγω ελεύθερης αγοράς είναι σας να μας λένε να παρατήσουμε την καλλιέργεια. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρατήσουμε την καλλιέργεια. Οπότε είναι επίκαιρο το αίτημα της κατώτερης εγγυημένης τιμής. Η σταφίδα θα πρέπει να έχει δύο ευρώ τουλάχιστον το κιλό για να μπορούμε να συνεχίσουμε την καλλιέργεια και να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Η παραγωγή θα είναι στα περσινά επίπεδα. Η συνδεδεμένη είναι μία ενίσχυση στο εισόδημά μας και αν μείνει εκτός η σταφίδα, όπως καταλαβαίνεται θα μειωθεί και άλλο. Εμείς ζητάμε να παίρνουν όσοι καλλιεργούν πραγματικά».

Όλη η επικαιρότητα