Ηλεία

Ηλεία: Η νέα ΚΑΠ φέρνει σε απόγνωση τους παραγωγούς

Η έξοδος από την συνδεδεμένη ενίσχυση των χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών, της σταφίδας και της βιομηχανικής τομάτας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες της Ηλείας.
Ακούστε το άρθρο

Τα νέα δεδομένα που εισάγει η Κοινή Αγροτική Πολιτική την περίοδο 2023- 2027, όπου θεωρείται ως δεδομένο η έξοδος από την συνδεδεμένη ενίσχυση των χυμοποιήσιμων εσπεριδοειδών, της σταφίδας και της βιομηχανικής τομάτας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους αγρότες της Ηλείας.

Όπως είναι γνωστό τα τρία αυτά προϊόντα αποτελούν την βασική ενασχόληση για πάνω από το 80% του αγροτικού κόσμου του νομού, γεγονός που καταδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα που πλέον δημιουργείται στην παραγωγική διαδικασία της περιοχής.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα πορτοκάλια χυµοποίησης, το συµπύρηνο ροδάκινο, η κορινθιακή σταφίδα, οι καρποί µε κέλυφος και τα µήλα θα μπορούσαν να συσπυρωθούν ως καλλιέργειες γύρω από ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, εξασφαλίζοντας πόρους για αναδιάρθρωση, μεταποίηση και προώθηση αντί της ενίσχυσης τους από το καθεστώς των συνδεδεμένων.

Όμως από την πλευρά των παραγωγών επισημαίνεται ότι το συνολικό κονδύλι για τις αναδιαρθρώσεις που υπάρχει σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ξεπερνάει τα 170 εκ ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί όπως λένε ούτε για το συμπύρηνο ροδάκινο.

Χρήστος Βαλιανάτος-Πρόεδρος Ο.Π. Αμαλιάδος: «Μπαίνει ταφόπλακα στο πρωτογενή τομέα της Ηλείας»

Για ακόμα μία φορά ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας βρίσκεται μπροστά από δυσάρεστες εξελίξεις αφού με βάσει τη νέα ΚΑΠ τρία από τα βασικότερα προϊόντα του νομού βγαίνουν εκτός της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Από την πλευρά του Υπουργείου και τον Υπουργό το κ Γεωργαντά ότι θα χρησιμοποιηθούν πόροι από τα κονδύλια της αναδιάρθρωσης. Για όλη την Ελλάδα το συνολικό ποσό που υπάρχει για τον σκοπό αυτό, δηλαδή για τις αναδιαρθρώσεις των δενδρωδών καλλιεργειών δεν ξεπερνά τα 170 εκ ευρώ που δεν επαρκούν. Εμείς για να δούμε τι θα κάνουμε με το ζήτημα αυτό έχουμε σύσκεψη όπου θα καθορίσουμε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε προκειμένου να παραμείνουν τα προϊόντα αυτά στο καθεστώς της συνδεδεμένης.

Γιώργος Βέρροιος-Πρόεδρος Αγροτ. Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών «Ιάρδανος»: «Στο έλεος του Θεού»

Στον αέρα μένουμε μετά τις εξελίξεις αυτές. Θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα αν βγει εκτός συνδεδεμένης τα χυμοποιήσιμα εσπεριδοειδή. Δηλαδή θα μείνουμε στο έλεος του Θεού. Ήταν μία πολύ σημαντική βοήθεια αφού η συνδεδεμένη φέτος βγήκε γύρω στα 62 ευρώ το στρέμμα. Θα πρέπει αυτό να αναθεωρηθεί αλλά το μέλλον μας ως παραγωγοί διαγράφεται δυσοίωνο.

Δημήτρης Τσάκωνας- Πρόεδρος Ο.Π. Τραγανού: «Καταστροφή»

Η έξοδος από το καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης των εσπεριδοειδών και των άλλων προϊόντων είναι σκέτη καταστροφή για τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας. Ήταν μία σημαντική βοήθεια τα χρήματα που παίρνουμε από την συνδεδεμένη και την κατάργηση και αυτή. Είναι σκέτη καταστροφή.

Λευτέρης Σταυρόπουλος –Πρόεδρος Τ.Κ. Σωπίου: «Ήταν ανάσα»

Τα χρήματα που παίρναμε από την συνδεδεμένη ενίσχυση ήταν μία σημαντική βοήθεια για εμάς τους καλλιεργητές αλλά και αυτό μας το έκοψαν. Παίρναμε για την σταφίδα 49 με 54 ευρώ το στρέμμα και όπως καταλαβαίνεται τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν σε μία περίοδο που όλα έχουν ανέβει στα ύψη, το κόστος της παραγωγής έχει εκτοξευτεί. Ακόμα φέτος. βέβαια δεν την έχουμε πάρει τη συνδεδεμένη όπως και κανένα βοήθημα που μας είχαν υποσχεθεί. Μάλιστα σε μια περίοδο που η τιμή είναι κάτω από ένα ευρώ.

Θανάσης Βομπίρης-Πρόεδρος ΟΑΣΗ: «Ήταν μία βοήθεια»

Ήταν ένα μικρό έσοδο μία ενίσχυση που μας την παίρνουν . Εμείς θεωρούμε ότι οποιαδήποτε ενίσχυση πρέπει να δίνεται χωρίς όρους. Από την μία είναι βοήθεια αλλά από την άλλη τη χρησιμοποιούν οι έμποροι για να κατεβάζουν την τιμή. Ετοιμάζομαστε να κατέβουμε και πάλι στους δρόμους διεκδικώντας την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα»

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος-Παραγωγός από την Βροχίτσα: «Σημαντικό βοήθημα»

Είναι ένα σημαντικό βοήθημα αλλά όμως πολλές φορές χρησιμοποιείται από τους εμπόρους για να μας δίνουν χαμηλή τιμή και θα θέλαμε οι ενισχύσεις να μας δίνονται στην ώρα τους και όχι τέλη Νοεμβρίου. Η συνδεμένη για την σταφίδα είναι γύρω στα 50 ευρώ το στρέμμα. Όταν σου δίνει τιμή ένα ευρώ αντί για 1,10 αυτά τα δέκα λεπτά είναι τα χρήματα που παίρνουμε από την συνδεδεμένη.

Όλη η επικαιρότητα