Ηλεία

Ηλεία: Κινδυνεύει με… συρρίκνωση η αγορά των Λεχαινών!

pallad.jpg
Ακούστε το άρθρο

Όχι απλά δύσκολο αλλά «καταστροφικό» χαρακτηρίζουν τον φετινό χειμώνα οι καταστηματάρχες των Λεχαινών επισημαίνοντας ότι πολλά καταστήματα θα αναγκαστούν να κλείσουν μην αντέχοντας το βάρος των υποχρεώσεων και των εισφορών τη στιγμή που περνούν μέρες, χωρίς να κάνουν «τζίρο».

Φανερά πλέον οι καταστηματάρχες αναφέρουν ότι βρίσκονται… «επί ξύλου κρεμάμενοι», αφού δεν περισσεύουν χρήματα για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Πόσο μάλλον από τη στιγμή που παρά την οικονομική «λαίλαπα», το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά βρίσκεται στα ίδια επίπεδα που ήταν και πριν 5 χρόνια, πριν δηλαδή την κρίση!

«Μετά τις φοροκαταιγίδες και τις απαιτήσεις χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης, η αγορά δεν μπορεί να επιβιώσει» είπε στο patrisnews.com ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών κ. Χαράλαμπος Παλλαδινός και συνέχισε: «Προχθές μπήκε στο μαγαζί πελάτης με χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και το έβγαλα φωτογραφία για να θυμάμαι πώς είναι. Ο κόσμος κυκλοφορεί μόνο με κέρματα και ελάχιστα χαρτονομίσματα. Το κράτος δεν το ενδιαφέρει αν θα επιβιώσει ο πολίτης αλλά πως θα επιβιώσει το ίδιο. Μου θυμίζει πραγματικά το τροπικό δάσος που μέσα από τη σήψη ανακυκλώνεται και δημιουργείται ακριβώς το ίδιο! Το κράτος λειτουργεί με μια νοοτροπία πειρατή, ότι βρει το παίρνει χωρίς να το ενδιαφέρει αν και πως θα επιβιώσει ο πολίτης. Με τρομάζει το πώς έχουν καταντήσει την Ελλάδα όλοι αυτοί οι έξυπνοι».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις ασφαλιστικές εισφορές ο κ. Παλλαδινός είπε: « Δεν είναι μυστικό ότι 8 στους 10 καταστηματάρχες δεν έχουν πληρώσει τις εισφορές τους. Θέλω όμως να ρωτήσω τα χρήματα που δίναμε όλα αυτά τα χρόνια που πήγαν; Πλήρωνα 35 χρόνια τις εισφορές μου, που πήγαν αυτά τα χρήματα; Αλλά και να έχει κάποιος χρήματα γιατί να πληρώσει για κάτι που δεν έχει; Δεν έχουμε ούτε ιατρική περίθαλψη, ούτε φάρμακα. Φτάσαμε σε σημείο και χωρίς να έχω ρατσιστικές τάσεις, οι αλλοδαποί να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ εμείς, εάν δεν πληρώσουμε δύο τρίμηνα τις εισφορές μας δεν μπορούμε να θεωρήσουμε το βιβλιάριό μας».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λεχαινών κ. Διονύσιος Ρούσσος είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Ο χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος. Ο κόσμος αδυνατεί ακόμα για τα βασικά αγαθά και τις προσφορές των καταστημάτων. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώθηκαν. Ο κόσμος φοβάται, αλλά και εμείς φοβόμαστε. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα από την πολιτεία, τις τράπεζες, να πέσουν λίγα χρήματα στην αγορά γιατί έχουμε έρθει σε τέλμα. Ο κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει τι τραβάμε για να πληρώσουμε τα χαράτσια και τα ενοίκια. Πιστεύω ότι θα κλείσουν πολλά καταστήματα. Πολλοί φίλοι και συνάδελφοι δεν θα τα καταφέρουν. Μέσω του Εμπορικού μας Συλλόγου αποφασίσαμε να στείλουμε έγγραφο με το οποίο θα ζητήσουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί δεν είναι δυνατόν μέσα σε αυτή την οικονομική λαίλαπα οι εισφορές να βρίσκονται στο ίδιο ύψος που βρίσκονταν πριν 5 χρόνια, όταν δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».
Στα 22 χρόνια που βρίσκεται στην αγορά, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ανδρέας Κόλλιας προσπαθεί να κρατήσει με νύχια και με δόντια ανοιχτό το ιχθυοπωλείο που διατηρεί στην παλιά αγορά των Λεχαινών.

«Δεν υπάρχει κίνηση. Ο κόσμος δεν έχει πλέον χρήματα και δεν ψωνίζει» λέει στο patrisnews.com ο κ. Κόλλιας και συνεχίζει: «Με τόσες υποχρεώσεις και έξοδα δεν του περισσεύουν χρήματα για την αγορά πολλές φορές μάλιστα, ούτε για τα βασικά είδη. Φτάσαμε στο σημείο, σε άλλο μαγαζί περισσότερο σε άλλο λιγότερο, να έχουν ξαναβγεί τα τεφτέρια. Αναγκάζομαι να κάνω και δεύτερη δουλειά, βάζω κάτι λίγα αγροτικά, για να τα βγάλουμε πέρα. Είμαστε 20-22 χρόνια στην αγορά και τέτοια κρίση δεν την ξαναείδαμε ποτέ. Πολύ φοβάμαι ότι το τέλος αυτού του χειμώνα, θα βρει την αγορά μας… «μικρότερη». Πολλά μαγαζιά δεν θα αντέξουν όλα αυτά τα βάρη, θα κλείσουν».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)

Όλη η επικαιρότητα