Ηλεία

Ηλεία: «Κινούμενες» βόμβες τα ανασφάλιστα οχήματα

13343_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Σε ποσοστό έως και 20% διαπιστώνει στους δειγματοληπτικούς της ελέγχους η Τροχαία Πύργου ανασφάλιστα οχήματα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δηλώσεις του ο διοικητής της Τροχαίας Πύργου, Γιώργος Κωστόπουλος.

Παράλληλα, με αφορμή την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστού που παλιότερα έδιδε τη δυνατότητα στους κατόχους αυτοκινήτων να πληρώνουν κανονικά τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους, φαίνεται να αλλάζει κατά πολύ και ο «χάρτης» της κίνησης στους δρόμους.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Κωστόπουλος, ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων που κινούνται στην επικράτεια έχει μειωθεί αρκετά ήδη από το 2010 (έρευνα του Πανεπιστημίου της Κρήτης έδειξε το 2010 πως ο αριθμός των οχημάτων που κινούνται στην επικράτεια είχε μειωθεί τουλάχιστο 30%) και σήμερα φτάνει και το 45% ως προς την καθημερινότητα.

Από την άλλη ο διοικητής της Τροχαίας, ανέφερε πως ο προβληματισμός της υπηρεσίας της Τροχαίας είναι πως η παραπάνω μείωση δεν φαίνεται να συνδυάζεται με τα τροχαία ατυχήματα καθώς παρόλο που αυτά έχουν μειωθεί, ο αριθμός τους δεν είναι τέτοιος που να συνάδει με την μείωση των οχημάτων στους δρόμους.

Πάντως όπως ξεκαθάρισε ο κ. Κωστόπουλος τα πρόστιμα που έχει προβλέψει ο νομοθέτης ως προς τη βεβαίωση ανασφάλιστων οχημάτων αυτά είναι αρκετά υψηλά και φτάνουν και τα 500 ευρώ.

«Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2010 είχε διαπιστωθεί πως ο συνολικός αριθμός των αυτοκινήτων που κινούνται στην επικράτεια είχε μειωθεί τουλάχιστο 30%. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σταθερά και θεωρούμε πως σήμερα φτάνει 40% με 45% σε συνολικό αριθμό κινούμενων αυτοκινήτων ως προς την καθημερινότητα. Η υπηρεσία μας διαπιστώνει πως υπάρχουν πολλά ανασφάλιστα οχήματα. Θα έλεγα ένα 20% ως μια πρόχειρη στατιστική ανάλυση όσον αφορά τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούμε. Ο νομοθέτης έχει προβλέψει αυστηρές ποινές 500 ευρώ πρόστιμο συν δικαστήριο και βλέπουμε πως καθημερινά οι αστυνομικοί βεβαιώνουν πολλές παραβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστόπουλος.

Μείωση στις ασφαλίσεις

Όπως δηλώνουν από την πλευρά τους ασφαλιστές, η μείωση που έχει υποστεί ο κλάδος τους είναι μεγάλη, ενώ πολλοί πλέον κάτοχοι αυτοκινήτων προτιμούν να κυκλοφορούν στους δρόμους με ανασφάλιστο όχημα.

«Δυστυχώς καθημερινά οι οδηγοί σταματούν την ασφάλιση των οχημάτων τους καθώς το θεωρούν κάτι σαν πολυτέλεια με βάση τις ανάγκες και τις μειώσεις που έχουν στους μισθούς τους. Έχει σταματήσει ο κόσμος να κοιτάζει τη διαφορά των 3 ή 5 ευρώ και πλέον δεν ασφαλίζει καθόλου το αυτοκίνητό του. Μάλιστα μπορώ να πω πως το 30% των οχημάτων είναι πλέον ανασφάλιστα», αναφέρει σχετικά ο ασφαλιστής, Νίκος Μαραγκός.

Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχουν εταιρείες ασφαλιστικές που έχουν δεχθεί να μειώσουν τα ποσά των ασφαλιστήριων συμβολαίων των οχημάτων σε συνεργασία με τους κατά τόπους ασφαλιστές, οι οποίοι αναγκάστηκαν να μειώσουν τις προμήθειές τους προς αυτό τον σκοπό.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο ασφαλιστής Φώτης Σταυρόπουλος, η εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται έχουν μειώσει έως και 30% το ποσό των ασφαλιστηρίων συμβολαίων τους με αποτέλεσμα αυτό να έχει δημιουργήσει ένα επίπεδο «ασφάλειας» και στους οδηγούς που πληρώνουν λιγότερα χρήματα για να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους.

Καθυστερούν και στο ΚΤΕΟ

Μπορεί βάσει νόμου, ο έλεγχος των οχημάτων στα ΚΤΕΟ να είναι πλέον απαραίτητος καθώς και εκεί υπάρχουν τσουχτερά πρόστιμα, ωστόσο αρκετοί οδηγοί, λόγω έλλειψης χρημάτων ή καθυστέρησης της μισθοδοσίας τους δεν προσέρχονται εγκαίρως για τον απαιτούμενο έλεγχο, ωστόσο, όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του Ιδιωτικό ΚΤΕΟ Ιονική, Γιάννης Σπηλιόπουλος, καλύπτουν με τον επόμενο έλεγχο το ποσό που συγκεντρώνεται.


«Δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα μείωσης ή αύξησης των ελέγχων καθώς μπορεί να περνούν ελέγχους αυτοκίνητα που δεν είχαν περάσει για δύο χρόνια. Εκείνο που μπορώ να πω είναι πως υπάρχουν οδηγοί που δεν προσέρχονται εγκαίρως και περνούν τον έλεγχο αργότερα από την ημερομηνία που πρέπει με αποτέλεσμα να πληρώνουν μαζί και το ανάλογο πρόστιμο», επεσήμανε χαρακτηριστικά
.

Όλη η επικαιρότητα