Ηλεία

Ηλεία: Λαμπερός αλλά «μαζεμένος» ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος – Τι ετοιμάζουν οι δήμοι σε πόλεις και χωριά

Άλλωστε είναι και η «γραμμή» της Κυβέρνησης που εδώ και μήνες επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την εξοικονόμηση με σκοπό τα χρήματα να μείνουν, όπως αναφέρεται, στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές.
Ακούστε το άρθρο

Με μέτρο αλλά με την ίδια μαγεία, θα στολιστούν τη φετινή χρονιά οι δήμοι της Ηλείας, με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, να τοποθετείται κανονικά σε όλες τις κοινότητες και τις έδρες των δήμων, αλλά με την εξοικονόμηση ενέργειας, να βρίσκεται στην πρώτη επιλογή των δημοτικών αρχών, που δεν θέλουν να «ξεφύγουν» από τον ενεργειακό προϋπολογισμό τους.

Αυτή άλλωστε είναι και η «γραμμή» της Κυβέρνησης που εδώ και μήνες επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για την εξοικονόμηση με σκοπό τα χρήματα να μείνουν, όπως αναφέρεται, στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές.

Αυτό σημαίνει πως ήδη έχουν γίνει συστάσεις στους ΟΤΑ να περιορίσουν τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο αλλά και τις ώρες που αυτός θα λειτουργεί, προκειμένου να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας και οι δήμοι να μην πληρώσουν ποσά τριπλάσια για κατανάλωση ενέργειας. Από την άλλη, η μαγεία των Χριστουγέννων, δεν μπορεί να λείψει από κανέναν ΟΤΑ, που κάθε χρόνο προβαίνει σε στολισμό των χριστουγεννιάτικων δέντρων στις κεντρικές πλατείες, στους δρόμους και τις κοινότητες, δίδοντας έναν «τόνο» ελπίδας και ζεστασιάς, στους πολίτες, ειδικά αυτή την εποχή.

Με λάμπες LED

Η χρησιμότητα των λαμπτήρων LED, φαίνεται πως έχει μπει στα σενάρια των δήμων, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προμηθευτεί για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο. Έτσι και οι δήμοι της Ηλείας, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι της κάθε περιοχής, τη φετινή χρονιά θέλουν να προβούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό κόστος, το οποίο θα επιτύχουν με την χρήση λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας χωρίς όμως να «χαθεί» η μαγεία της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.

Στον δήμο Πύργου: Ήδη έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση του εορταστικού διακόσμου στις κοινότητες και την πόλη του Πύργου, από ειδικά συνεργεία του δήμου, με τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο, να προχωρά στο άναμμα του δέντρου – που τοποθετήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης – σε ειδική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στις 14 Δεκεμβρίου, που θα έχει πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. «Θα στολίσουμε την πόλη μας την πρωτεύουσα του Νομού γιατί χρειαζόμαστε φως, ψυχαγωγία, διασκέδαση για τους μεγάλους, για τα παιδιά, για την αγορά που είναι έτοιμη. Θέλουμε να είμαστε μια πόλη που παρά τα όποια προβλήματα λέμε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται ψυχαγωγία και συλλογικότητα. Η ζωή χωρίς γιορτή είναι ένας δρόμος που δεν βγάζει πουθενά», τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Στον δήμο Ήλιδας: Λιτά και σεμνά, όπως κάθε χρόνο, θα γίνει ο στολισμός στον δήμο Ήλιδας, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Γιάννης Λυμπέρης. Η εξοικονόμηση ενέργειας ειδικά αυτή την περίοδο που οι ΟΤΑ στο σύνολό τους περνούν κρίση, είναι αυτό, το οποίο θα ληφθεί σοβαρά υπόψη, ώστε να μειωθεί η δαπάνη στο ρεύμα. Πάντως ο στολισμός για τις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα γίνει κανονικά τόσο στην έδρα όσο και στις δημοτικές ενότητες, κατά βάση με τον ίδιο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που τοποθετείται κάθε χρονιά στον δήμο Ήλιδας. «Θα γίνει ο στολισμός όπως γίνεται κάθε χρόνο, λιτά και σεμνά στον δήμο μας. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο βαθιάς ενεργειακής κρίσης, ωστόσο οι μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα εορταστούν κανονικά όπως γίνεται κάθε χρόνο, με λιτό και σεμνό στολισμό», ανέφερε ο κ. Λυμπέρης.

Στον δήμο Πηνειού: Για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που ήδη τοποθετείται στον δήμο Πηνειού, στην Γαστούνη και τις κοινότητες ο δήμαρχος, Ανδρέας Μαρίνος, ανέφερε στην εφ. Πατρίς ότι: «Δεν μας επιτρέπουν οι μέρες για μεγάλες δαπάνες αλλά ο στολισμός του δήμου μας θα γίνει κανονικά καθώς κάθε χρόνο έχουμε λιτό και σεμνό στολισμό. Άλλωστε ήδη έχουμε ενεργειακά εξοικονόμηση με λαμπτήρες LED». Επίσης ο κ. Μαρίνος, στάθηκε και στο μεγάλο έργο οδοφωτισμού που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τον δήμο Πηνειού στην εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του Κουρβισιάνειου Κέντρου Γαστούνης.

Στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης: Εξίσου εντυπωσιακός αλλά με σεβασμό στις παρατηρήσεις της Κυβέρνησης θα είναι ο στολισμός στον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, Γιάννης Λέντζας. Σημείωσε δε πως ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος θα τοποθετηθεί κανονικά στην έδρα και στις δημοτικές ενότητες και μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, ο δήμος παρέδωσε στους προέδρους των κοινοτήτων χριστουγεννιάτικα στολίδια για τον στολισμό όλων των πόλεων και των χωριών του δήμου. «Φέτος τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε, προφανώς με τις νέες συνθήκες, που η ενεργειακή κρίση επιβάλλει, αλλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, και με διάθεση να προσφέρουμε χαρά και χαμόγελα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, κάτι που στερηθήκαμε τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της πανδημίας», τόνισε ο κ. Λέντζας.

Στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων: Με την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας από τους ΟΤΑ, θα γίνει ο χριστουγεννιάτικος στολισμός και στον δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Ο δήμαρχος, Σάκης Μπαλιούκος τόνισε προς τούτο ότι ο χριστουγεννιάτικος στολισμός θα γίνει αλλά με μέτρο. «Θα λάβουμε υπόψη τις παρατηρήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας που είναι όχι μόνο γραμμή του υπουργείου και της Κυβέρνησης αλλά και εμείς θέλουμε να συνεισφέρουμε στην εξοικονόμηση για μείωση των δαπανών μας. Θα κάνουμε σαφώς χριστουγεννιάτικο στολισμό αλλά με μέτρο», εξήγησε ο κ. Μπαλιούκος.

Στον δήμο Ζαχάρως: «Θα τηρηθούν οι συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο δήμαρχος Ζαχάρως, Κώστας Αλεξανδρόπουλος που ανέφερε ότι ο δήμος δεν θα κάνει περικοπές στην ποσότητα του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου ωστόσο η δημοτική αρχή εξετάζει σενάρια να κάνει περικοπές στην ενέργεια από αλλού ώστε να «ντυθεί» η έδρα του δήμου και οι κοινότητες με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και στολίδια. «Θα στολιστεί προσεκτικά ο δήμος μας αυτή τη χρονιά. Αυτό είναι που περιμένει ο κόσμος. Οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν μήνυμα ελπίδας και ψυχικής ανάτασης γι αυτό κι εμείς εξετάζουμε σενάρια να γίνει περικοπή στην ενέργεια σε κάτι άλλο παρά στον χριστουγεννιάτικο στολισμό», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρόπουλος.

Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας: Σε γιορτινό χριστουγεννιάτικο κλίμα, θα στολιστεί και ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας, με τον δήμαρχο, Γιώργο Γεωργιόπουλο, να επισημαίνει ότι στόχος είναι ναι μεν η εξοικονόμηση ενέργειας ώστε να μην ξεφύγουν από τον ενεργειακό προϋπολογισμό αλλά η δημοτική αρχή, δεν θα κάνει «εκπτώσεις» στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, που θα τοποθετηθεί όπως κάθε χρόνο με σεβασμό και σεμνότητα. «Αυτές οι ημέρες είναι ημέρες που οι συνδημότες μας περιμένουν, γιατί τα Χριστούγεννα ανέκαθεν δημιουργούν κλίμα σύμπνοιας και ελπίδας. Θεωρώ πως με το να κάνουμε περικοπές στον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, που ούτως ή άλλως λειτουργεί με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, δεν θα κερδίσουμε ενεργειακά αλλά αντιθέτως θα «χάσουμε» την μαγεία αυτής της περιόδου», δήλωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα