Περιβάλλον

Ηλεία: Λαθροθηρία, καταπατήσεις και… τραυματισμένα γεράκια στη Βουπρασία

Ακούστε το άρθρο

Σημαντικά προβλήματα όσον αφορά το κυνήγι και το περιβάλλον γενικότερα, παρατηρούνται στην περιοχή της Βουπρασίας.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος της περιοχής, μέσα από τα δραστήρια μέλη του προσπαθεί να παρέμβει κα να δώσει λύσεις για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του κυνηγίου που συχνά γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες.


Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί και τον Κ.Σ. Βουπρασίας είναι η συνεχιζόμενη απαγόρευση της ελεγχόμενης διεξαγωγής του κυνηγίου στο Κοτύχι , γεγονός που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε «μαρασμό» την κυνηγετική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Ενα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους κυνηγετικούς φορείς αλλά και τις αρμόδιες αρχές της περιοχής είναι η λαθροθηρία και κυρίως αυτή που ασκείται με δίκυκλες… μηχανές μέσα στο σπάνιο δάσος της Στροφυλιάς.


Στο παρελθόν μάλιστα οι οργανωμένοι λαθροθήρες χτύπησαν θηροφύλακα, ο οποίος πήγε να τους ελέγξει εντός του δάσους της Στροφυλιάς…

Στις παρανομίες έρχονται να προστεθούν και οι περιφράξεις που έχουν γίνει στους… λόγγους, με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν στα kinigetikanea.gr τα στελέχη του Κ.Σ. Βουπρασίας, να είναι αδύνατη η διέλευση προς τις δασικές εκτάσεις!

«Συνιστούμε στους κυνηγούς όταν επιτρέπεται το κυνήγι, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί διότι συχνά έρχονται σε αντιπαραθέσεις με κτηνοτρόφους. Θα πρέπει να μην πηγαίνουν σε σπαρμένα ή καλλιεργήσιμα χωράφια» είπε ο κ. Χαρώνης.


Στο μεταξύ ένα ακόμη πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλες περιοχές , είναι η μη κάλυψη από τις τοπικές άδειες όταν πρόκειται να περάσουν οι κυνηγοί σε όμορους νομούς, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων.


Κατά την περίοδο που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες, μόνο το κυνήγι του λαγού και της μπεκάτσας ικανοποίησε τους κυνηγούς της περιοχής, ενώ τα υπόλοιπα αποδημητικά είδη ήταν λιγοστά , με αποκορύφωμα τις τσίχλες που μόνο μετά τη λήξη έκανα την εμφάνισή τους!

«Πληγή» για την περιοχή αποτέλεσαν την τελευταία περίοδο οι δηλητηριάσεις σκύλων , ιδιαίτερα στις περιοχές Νησίου και Αγίας Παρασκευής όπου αφανίστηκαν ακαριαία λαγόσκυλο και πουλόσκυλα.

Νεκρό γεράκι!

Πρόσφατα εξάλλου, κοντά στο γήπεδο της Βάρδας ο κοσμήτωρ του συλλόγου Χάρης Σμυρνής βρήκε νεκρό ένα γεράκι, το οποίο ωστόσο όπως δήλωσε δεν έφερε τραύματα από όπλο.

«Νευριάζω που δεν υπάρχουν πολλά θηράματα, αλλά δεν ξεσπάω σε είδη που δεν πρέπει, Το κυνήγι δεν είναι φαγητό αλλά χόμπι το οποίο θα πρέπει ν? ασκείται νόμιμα!» ανάφερε ο μαθητής Διονύσης Πατσούρας, ο οποίος πηγαίνει με τον παππού του για κυνήγι και φέτος θα βγάλει για πρώτη φορά άδεια.

Στην προσπάθεια που κάνει για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων και δυσχερειών , ο Κυνηγετικός Σύλλογος έχει άψογη συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον πρόεδρό του κ.Χαρίλαο Κορφιάτη.


Πηγή: kinigetikanea.gr

Όλη η επικαιρότητα