Ηλεία

Ηλεία-Μαθητές: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις για τη σύμπτυξη των τμημάτων-«Δεν υποχωρούμε, έως ότου να δικαιωθούμε»

“Είμαστε πολλοί, δεν είμαστε αριθμοί”, βροντοφώναξαν για άλλη μία φορά χθες οι μαθητές των σχολείων, που μειώνονται τα τμήματα Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Πύργου και ακολούθως πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηλείας και τη Δ.Δ.Ε

“Είμαστε πολλοί, δεν είμαστε αριθμοί”, βροντοφώναξαν για άλλη μία φορά χθες οι μαθητές των σχολείων, που μειώνονται τα τμήματα, μετά τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, πού έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο της Ηλείας.

Η χθεσινή κινητοποίηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών στον Πύργο, ενάντια της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη μείωση των σχολικών τμημάτων, σε πρώτη φάση στα γυμνάσια, ήταν ιδιαίτερα δυναμική. Οι μαθητές των σχολείων, που επηρεάζονται από την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, μαζί με τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς τους, συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία του Πύργου, έξω από το Λάτσειο δημοτικό μέγαρο και αφού βροντοφώναξαν το γνωστό πλέον σύνθημα, έκαναν πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Ηλείας, όπου και συναντήθηκαν για άλλη μία φορά με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κο Γιώργο Φωτεινόπουλο από τον οποίον ζήτησαν να συμβάλει έτσι ώστε να ανακληθούν οι αποφάσεις της πολιτείας, για σύμπτυξη τμημάτων στα σχολεία της Ηλείας, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Ο παλμός των παιδιών, αλλά και των γονέων τους, ήταν δυναμικός και στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις τις οποίες έκαναν στην εφημερίδα «Πατρίς».

Δυναμική ήταν η χθεσινή συγκέντρωση των μαθητών των σχολείων για τα οποία η πολιτεία έχει αποφασίσει τη μείωση των τμημάτων

ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ, γονέας

«Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας»

Ο κος Παύλος Καραθανάσης, γονέας, στο 4ο γυμνάσιο Πύργου, ανέφερε πως συμπαραστέκονται στον αγώνα των παιδιών και κάλεσε όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
«Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στα παιδιά μας, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, γιατί κάποιοι φαίνεται να μην θέλουν να τις αναλάβουν, πιεζόμενοι από τη διαδικασία της αξιολόγησης ή για οποιαδήποτε άλλον λόγο, που δεν μας ενδιαφέρει εμάς. Θέλουν να πάει η εκπαιδευτική διαδικασία και το δημόσιο σχολείο 30 χρόνια πίσω. Συμπαραστεκόμαστε στα παιδιά μας, γιατί γίνεται κάτι παράλογο, γίνεται κάτι αλλόκοτο στη μέση της σχολικής χρονιάς. Από την αρχή δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά αυτό που γίνεται τώρα είναι οπισθοδρόμηση. Και δεν αναλαμβάνει κάποιος την ευθύνη γι’ αυτό. Η κεντρική κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν έδωσε εντολή για κάτι τέτοιο, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας μας τόνισε ότι έχει λάβει συγκεκριμένη εντολή από την κυβέρνηση για να εφαρμόσει τον συγκεκριμένο νόμο και κάποιος προφανώς έπρεπε να βγει μπροστά. Και βγήκαμε εμείς μπροστά μαζί με τα παιδιά. Ας ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, οι βουλευτές του νομού και φυσικά όποιος άλλος πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει σε αυτόν τον τόπο».

ΒΑΣΩ ΔΡΙΝΑ, γονέας

«Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας όσο πάει»

Από την πλευρά της η κα Βάσω Δρίνα, γονέας μαθητών του 3ου Γυμνασίου Πύργου ανέφερε για τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

«Αυτό που έγινε με τις συγχωνεύσεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας και πλαγίως, όχι γραπτά, αλλά προφορικά, είναι απαράδεκτο. Λένε πως δεν υπάρχουν χρήματα για την παιδεία. Όμως αυτή τη στιγμή πάνω απ’ όλα πρέπει να έχουμε την παιδεία και την υγεία. Χρήματα υπάρχουν για την παιδεία, αλλά δόθηκαν στα κανάλια. Ήδη εν μέσω πανδημίας τα παιδιά μέσα στις τάξεις είναι 27 και βγαίνει η υπουργός παιδείας και μας λέει ότι αυτό δεν ισχύει. Να δοθούν χρήματα για την υγεία και την παιδεία, αλλιώς ας παραιτηθούν. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας όσο πάει. Ας τραβήξει αυτό μήνες. Δεν θα περάσει».

Γονείς και μαθητές ζήτησαν από τον κο Φωτεινόπουλο να βοηθήσει και αυτός έτσι ώστε η πολιτεία να πάρει πίσω την απόφασή της για τη σύμπτυξη των τμημάτων στα σχολεία

Φωτο : Μεγάλος ο παλμός και έξω από την περιφερειακή διεύθυνση Ηλείας

Η Ειρήνη , μαθήτρια στο 3ο Γυμνάσιο Πύργου και μέλος στο δεκαπενταμελές συμβούλιο του σχολείου τόνισε ότι είναι ενάντια στη σύμπτυξη των τμημάτων για πολλούς λόγους. 
«Εναντιωνόμαστε στη σύμπτυξη των τμημάτων, γιατί είμαστε αναγκασμένοι εδώ και δύο χρόνια να πηγαίνουμε στο σχολείο με μάσκες και να τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας και τώρα ξαφνικά μας αναγκάζουν να είμαστε σε ένα τμήμα με άλλα 27 παιδιά, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και οι απαιτούμενες αποστάσεις. Εγώ προσωπικά δεν είμαι στα τμήματα που θα συμπτυχθούν, αλλά αγωνιζόμαστε για τους συμμαθητές μας και τα αδέρφια μας και θέλουμε πίσω τη ζωή μας. Οι συμπτύξεις των τμημάτων δεν είναι σωστές, ούτε για μαθησιακούς λόγους, ούτε για λόγους υγείας πάνω από όλα».

Η Άννα , μαθήτρια της πρώτης γυμνασίου στο 3ο γυμνάσιο Πύργου τόνισε από την πλευρά της ότι θα υπάρξουν θέματα ασφάλειας στα σχολεία.

«Είμαι στο τμήμα το οποίο θα αλλάξει και πιστεύω ότι θα πρέπει να έχουμε τις απαραίτητες αποστάσεις για να είμαστε πιο ασφαλείς. Ήμασταν δύο χρόνια σε καραντίνα και θέλουμε να ξεκινήσουμε κανονικά τη χρονιά μας»

Η Βασιλική , μαθήτρια δευτέρας γυμνασίου του 3ου γυμνάσιου Πύργου μίλησε για τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Πριν από λίγες ημέρες ενημερωθήκαμε από τους καθηγητές μας ότι θα μειωθούν τα τμήματα. Πέρα απ’ ότι θα είμαστε 28 μαθητές σε κάθε τμήμα, 40 τετραγωνικών, συν τον καθηγητή, και έναν ακόμη καθηγητή αν κάποιο παιδί έχει πρόβλημα, υπάρχει και το θέμα ότι δεν θα μπορεί η εκπαίδευσή μας να γίνει τόσο εύκολη όσο ήταν πέρσι, καθώς τα παιδιά μέσα σε κάθε τμήμα ήταν τότε λιγότερα. Δεν θα μπορούν να κάνουν μάθημα οι καθηγητές με τόσα παιδιά και αν κάποιο παιδί δεν καταλαβαίνει κάτι, ο καθηγητής θα πρέπει να το εξηγήσει ξανά και ξανά. Αυτό σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα μένουν πίσω».

“SOFIANOY”

Η Κυριακή , μαθήτρια μίλησε επίσης για προβλήματα στη διδασκαλία. «Οι καθηγητές πέρυσι μας είχαν πει ότι είχαν παρατηρήσει κάποια προβλήματα με 20 παιδιά. Φέτος που θα είμαστε 28 παιδιά, θα είναι πολύ δύσκολος ο τρόπος που θα γίνεται η εκπαίδευσή μας. Μια τάξη 40 τετραγωνικών είναι πολύ δύσκολο να χωρέσει 28 μαθητές. Διάλειμμα κάνουμε κάθε δεύτερη ώρα και είμαστε συγκεντρωμένοι όλοι σε έναν μικρό χώρο. Φοράμε μάσκες και εφόσον θέλουν να γίνει πιο εύκολη η εκπαίδευση, αφού τις προηγούμενες χρονιές είχαμε τηλεκπαίδευση, θα πρέπει να πάρουν πίσω αυτήν την απόφαση».

Ακόμη η Φωτεινή , μαθήτρια, στάθηκε και αυτή στα προβλήματα που θα υπάρξουν από τη συγκέντρωση πολλών παιδιών στην τάξη. «Θέλουν να φοράμε μάσκες σε μία τάξη όπου θα είμαστε συνωστισμένα 28- 30 παιδιά. Έτσι δεν θα μπορεί όμως να γίνεται μάθημα. Ο εκπαιδευτικός δυσκολεύεται να κάνει μάθημα με τα 20 παιδιά, τι θα γίνει τώρα με 28 και 30;».

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

 «Η σημερινή συγκέντρωση δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση στην κυβερνητική απόφαση να συγχωνεύσει τα τμήματα»

Παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν και ο κος Τρύφωνας Αθανασόπουλος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, που τόνισε χαρακτηριστικά. 
«Νομίζω ότι η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συγκέντρωση των μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, αλλά και οι αντιδράσεις την προηγούμενη εβδομάδα, όπως των δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, του ιατρικού Συλλόγου, που δημοσιοποίησε μια ανακοίνωση καταπέλτη για την υγιεινή και την ασφάλεια, δίνουν απάντηση στην κυβερνητική απόφαση να συγχωνεύσει τα τμήματα. Είναι απαράδεκτο να στοιβάζονται 26 -27 παιδιά στα τμήματα και μάλιστα ενάμιση μήνα μετά την έναρξη των μαθημάτων. Θα πρέπει να σας πω ότι στην Ηλεία είχαμε 60 κενά και “θέλοντας” να διορθώσουν αυτή την κατάσταση, συγχωνεύουν τα τμήματα. Δεν θα σταματήσει αυτή η προσπάθεια, νομίζω ότι θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση και θα πρέπει να το αναλάβει βεβαίως. Επίσης θα πρέπει να ακούει την κοινωνία και να σταματήσει την επικοινωνία. Θεωρώ ότι είναι ένα κομβικό σημείο για την εκπαίδευση, ενώ εμείς παράλληλα τρέχουμε και τη διαδικασία της λεγόμενης αξιολόγησης, που εκεί θεωρούμε ότι θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τα σχολεία, θα τα κατηγοριοποιήσουν και γι’ αυτό αντιδρούμε και θα αντιδράσουμε δυναμικά στο επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν σταματάμε εδώ.
Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει η διαδικασία συγχωνεύσεων των τμημάτων».

Όλη η επικαιρότητα