Εκπαίδευση Ηλεία

Ηλεία: Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί στον… αέρα

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με μετακινήσεις σε μακρινές περιοχές από αυτές που είχαν αρχικά τοποθετηθεί, καταγγέλλουν ότι βρίσκονται νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια που έχουν νοικιάσει και έχουν προπληρώσει και να αναζητήσουν μια νέα κατοικία ή σε διαφορετική περίπτωση να κάνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα προκειμένου να μεταβούν στο σχολείο που έχουν τοποθετηθεί.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στην κοινότητα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, έγκειται στο γεγονός, πως, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, οι μετακινήσεις αυτές γίνονται χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και έτσι από τη μία ημέρα στην άλλη, βρίσκονται σε διαφορετικό σχολείο αρκετά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που διαμένουν.

Οι νεοδιόριστοι που από τον Αύγουστο έχουν φτάσει στα σχολεία του Νομού, αντιμετώπισαν επίσης πρόβλημα με την μισθοδοσία τους, καθώς πολλοί, δεν έλαβαν στους λογαριασμούς τους το πραγματικό ποσό του μισθού τους, κάτι που δημιούργησε αντιδράσεις μέσα στον Σεπτέμβριο μόλις το ζήτημα έγινε γνωστό. Οι εκπαιδευτικοί που αυτή την στιγμή διδάσκουν σε δημοτικά σχολεία του Νομού Ηλείας βρίσκονται σε δύσκολη θέση, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, καθώς από τη μία τα έξοδά τους είναι τεράστια αφού ερχόμενοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν βρει σπίτι, με ενοίκιο που έχουν προπληρώσει και μέσα σε όλα αυτά, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα δικά τους – προσωπικά – έξοδα, όπως της μετακίνησης, της σίτισης και των υπολοίπων λογαριασμών που πρέπει να καταβάλλουν. Η… περικομένη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου, ήταν για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς «γροθιά στο στομάχι» καθώς τα χρήματα που τους πιστώθηκαν δεν έφταναν ούτε για την καθημερινή τους μετακίνηση.

Μετακινούνται όσο πιο κοντά

Σε απάντησή του στο ζήτημα των μετακινήσεων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Ανδρέας Καρατζάς, ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται δεν έχουν οργανική θέση και η Υπηρεσία έχει την δυνατότητα να τους μεταφέρει σε κενές θέσεις μέσα στο Νομό προκειμένου αυτές να καλυφθούν. Ξεκαθάρισε πάντως πως μέσα από τη λίστα αυτή των εκπαιδευτικών έγινε τέτοια κατανομή ώστε οι εκπαιδευτικοί να μην μετακινηθούν από μακρινές περιοχές κι έτσι επιλέχθηκαν άτομα που βρίσκονταν πιο κοντά στις προοριζόμενες θέσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Καρατζάς ανέφερε ότι π.χ. για το σχολείο της Ανδρίτσαινας όπου έπρεπε να καλυφθεί το κενό, επιλέχθηκε εκπαιδευτικός από τον Πύργο και όχι από την Βάρδα ενώ ταυτόχρονα επεσήμανε πως με επιλογή του έντεκα άτομα από τους νεοδιόριστους που ήταν διαθέσιμοι, παρέμειναν στον Νομό Ηλείας, ενώ θα μπορούσαν να είχαν μετακινηθεί στην Αχαΐα.

Επίσης για το θέμα της μισθοδοσίας των νεοδιόριστων ο κ. Καρατζάς επεσήμανε πως γίνονται προσπάθειες ώστε όποιοι από τους εκπαιδευτικούς δεν έλαβαν όλο το ποσό του μισθού τους, το υπόλοιπο να πιστωθεί μαζί με τον μισθό του Νοεμβρίου.

«Η Υπηρεσία μπορεί να τους μετακινήσει οπουδήποτε έχει κενά και όπου χρειάζεται. Επέλεξα να τους στείλω σε θέσεις μέσα στο Νομό ενώ θα μπορούσα να είχα πει ότι έχω διαθέσιμα έντεκα άτομα και τα στέλνω στην Αχαΐα, σε όμορο νομό. Επίσης, είχα πει ότι θα προσπαθήσω να μην στείλω άτομα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Οπότε αποφάσισα να στείλω άτομα από τον Πύργο στην Ανδρίτσαινα που ήταν πιο κοντινή περιοχή ενώ είχα και από Βάρδα να στείλω αλλά δεν έστειλα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, δεν έχουν οργανική θέση και τοποθετήθηκαν προσωρινά όπου δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί. Επίσης διαφορές στη μισθοδοσία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, ελέγχονται από την Υπηρεσία μας με σκοπό τη διόρθωσή τους στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου», επεσήμανε ο κ. Καρατζάς.

Χρήστος Τ., εκπαιδευτικός Ν. Ηλείας

«Οι νεοδιόριστοι έχουν έρθει στην Ηλεία από άλλες περιοχές και βλέπουν μέσα σε ένα δεκαήμερο να τους αλλάζουν θέσεις από την μια περιοχή στην άλλη. Από τον Αύγουστο βρίσκονται εδώ και από την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανά εβδομάδα σχεδόν γίνονται μετακινήσεις τους χωρίς αξιολόγηση. Δημιουργούν όμορες ομάδες σχολείων χωρίς να υπάρχουν π.χ. Πελόπιο – Ανδρίτσαινα. Έδωσαν κενά σε τμήματα ένταξης ειδικής αγωγής χωρίς έλεγχο σε προσόντα ειδικής αγωγής και χωρίς οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν επίσημα ότι είναι προσωρινό το κενό που καλύπτουν ενώ ταυτόχρονα τους είχαν διαβεβαιώσει προφορικά ότι δεν θα γίνουν μετακινήσεις στην άλλη άκρη του Νομού από εκεί που βρίσκονται. Οι δεσμεύσεις δεν κρατήθηκαν και σύντομα θα δούμε ξανά νεοδιόριστους από τα τμήματα ένταξης να μετακινούνται στην άλλη άκρη του Νομού. Θεωρώ ότι παραβιάζεται χωρίς κανένα πρόσχημα η σειρά κατάταξης των συναδέλφων και οι μετακινήσεις γίνονται μονομερώς».

Βασίλης Μπάκος, νεοδιόριστος δάσκαλος στον Ν. Ηλείας

«Με τον εύηχο και παραπλανητικό τίτλο “Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών” η κυβέρνηση προωθεί τα τελευταία δύο χρόνια ένα πλαίσιο που σηματοδοτεί το ακριβώς αντίθετο: γραφειοκρατικοποίηση του εκπαιδευτικού έργου εις βάρος της ουσιαστικής εκπαιδευτικής -παιδαγωγικής και διδακτικής- δραστηριότητας, κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, υπονόμευση του ενιαίου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Ως νεοδιόριστοι λαμβάνουμε έναν πενιχρό μισθό, για τη λήψη του οποίου κινητοποιηθήκαμε, ώστε να τον λάβουμε στην ώρα μας. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε όχι χωρίς προβλήματα και ταλαιπωρία αρκετών συναδέλφων και αναμένουμε να λυθούν οι μισθολογικές διαφορές άμεσα. Επιπλέον, το μέτρο της υποχρεωτικής υπηρέτησης για δύο έτη στον τόπο διορισμού για τους νεοδιόριστους δεν περπατάει. Στον νομό Ηλείας μετά τις πρώτες τοποθετήσεις των νεοδιόριστων, έμειναν για κάμποσες μέρες στη διάθεση της διεύθυνσης αρκετοί/ες συνάδελφοι αναγκαζόμενοι να πληρώνουν ξενοδοχεία. Άλλοι τοποθετήθηκαν σε προσωρινά κενά. Ύστερα από όλα αυτά θα αποτελούσε τεράστια ταλαιπωρία ο εξαναγκασμός σε νέα μετακόμιση στα μέσα της χρονιάς. Στην πρόσφατη κινητοποίηση μας αποσπάσαμε τη δέσμευση του διευθυντή εκπαίδευσης ότι θα υπάρξει μέριμνα, ώστε κάτι τέτοιο να μη χρειαστεί να γίνει. Όπως και να έχει βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο για τον κλάδο και το δημόσιο σχολείο γνωρίζοντας ότι δε θα μας χαριστεί τίποτα».

Καρατζάς Ανδρέας, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Η Υπηρεσία μπορεί να μετακινήσει τους εκπαιδευτικούς χωρίς οργανική θέση οπουδήποτε έχει κενά και όπου χρειάζεται. Επέλεξα να τους στείλω σε θέσεις μέσα στο Νομό ενώ θα μπορούσα να είχα πει ότι έχω διαθέσιμα έντεκα άτομα και τα στέλνω στην Αχαΐα, σε όμορο νομό. Επίσης, είχα πει ότι θα προσπαθήσω να μην στείλω άτομα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Οπότε αποφάσισα να στείλω άτομα από τον Πύργο στην Ανδρίτσαινα που ήταν πιο κοντινή περιοχή ενώ είχα και από Βάρδα να στείλω αλλά δεν έστειλα. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, δεν έχουν οργανική θέση και τοποθετήθηκαν προσωρινά όπου δεν υπήρχαν εκπαιδευτικοί. Επίσης διαφορές στη μισθοδοσία των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ, ελέγχονται από την Υπηρεσία μας με σκοπό τη διόρθωσή τους στη μισθοδοσία του Νοεμβρίου».

Όλη η επικαιρότητα