Περιβάλλον

Ηλεία: Νυχτερινή «επίσκεψη» της caretta-caretta στον Άγιο Ηλία!

kareta.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι παραθεριστές και περίοικοι έβλεπαν τις προηγούμενες ημέρες ίχνη θαλάσσιας χελώνας, αλλά πουθενά τη φωλιά της. Όπως λένε οι κάτοικοι στην εφημ. «Πατρίς», φαίνεται πως έκανε…αναγνωριστικές επισκέψεις στην περιοχή για να βρει το κατάλληλο σημείο να αφήσει τα αυγά της και τελικά, το πρωί της Δευτέρας οι πρώτοι λουόμενοι που κατέβηκαν στην παραλία για το μπάνιο τους, είδαν και τη φωλιά της.

Όπως έχουν μάθει πια να κάνουν – αφού οι χελώνες επιλέγουν κάθε χρόνο την περιοχή για να αφήσουν εκεί τα αυγά τους – δημιούργησαν έναν αυτοσχέδιο φράκτη για να προστατεύσουν το σημείο και να συνεχιστεί κανονικά η διαδικασία εκκόλαψης των αυγών της, που συνήθως διαρκεί δυο περίπου μήνες.

«Ήρθα το πρωί για μπάνιο και είδαν τον Γιώργο Αναστόπουλο με τα παιδάκι του να προσπαθούν να φτιάξουν ένα φράκτη γύρω – γύρω από τη φωλιά. Τους βοήθησα κι εγώ και βάλαμε κάτι καλαμάκια, ελπίζοντας να μην πάει κανένας να την χαλάσει. Βέβαια, επειδή στην περιοχή μας βγαίνουν συχνά χελώνες, πιστεύω ότι έχει περάσει στη συνείδηση των κατοίκων, ακόμα και στα μικρά παιδιά, και προσέχουμε όλοι», λέει ο Χρήστος Νικολακόπουλος, κάτοικος της περιοχής. Σημειώνει δε, ότι όλοι θα προσέχουν την φωλιά ώστε στο τέλος του Σεπτέμβρη να έχουν τη χαρά να δουν και τα χνάρια των μικρών καρέτα-καρέτα να καταλήγουν στη θάλασσα.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα