Πολιτισμός

Ηλεία: Ο Χορευτής Σάτυρος… στην Ολυμπία!

xoreutis_1.jpg

«Το μπρούτζινο άγαλμά μου, ο Σάτυρος Χορευτής, βρίσκει σήμερα την φυσιολογική του θέση στο υπέροχο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας, το οποίο θεωρώ ότι είναι το σπίτι του μεγάλου Πραξιτέλη και πολλών άλλων Ελλήνων γλυπτών, ανεπανάληπτων και μοναδικών στον κόσμο» είπε ο Σικελός Γλύπτης Ντομένικο Ζόρα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής, σεμνής τελετής αποκαλυπτηρίων του ορειχάλκινου αγαλματιδίου που προσέφερε στην Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας.

Ο Σάτυρος Χορευτής, ανακαλύφθηκε 15 περίπου χρόνια πριν, σε κανάλι της Σικελίας. Ο γνωστός Σικελός γλύπτης, μελετώντας το, είναι πεπεισμένος ότι πρόκειται για έργο του αρχαίου Έλληνα γλύπτη Πραξιτέλη. Σήμερα, ο Χορευτής Σάτυρος, εκτίθεται σε μια πρώην εκκλησία της Μαζάρα ντελ Βάλλο, η οποία μετατράπηκε σε μουσείο, ειδικά για να φιλοξενήσει το έργο αυτό.  Λάτρης της πραξιτέλειας τέχνης, ο κ.Ζορα, το χαρακτηρίσει «ένα από τα πιο αξιόλογα αγάλματα του κλασσικού κόσμου και όχι μόνο». Έτσι, φιλοτέχνησε δυο ορειχάλκινα αγαλματίδια, τα οποία δώρισε στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας και στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων αντίστοιχα.

Από την Ιταλία, στην Ολυμπία

Ο Σικελός γλύπτης, απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω των καλών φίλων του, του γιατρού Απόστολου Γέργου και της συζύγου του Άντζελας Αρτζεντίνο που ζουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας αυτή την επιθυμία και πράγματι, η επικοινωνία συνεχίστηκε άμεσα με τη Ζ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας και την προϊσταμένη Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου. Ήταν αυτή που προλόγισε την εκδήλωση, καλωσορίζοντας τόσο τον Σικελό Γλύπτη και δωρητή, το ζεύγος Γέργου και το κοινό, στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Ολυμπίας, το οποίο η ίδια χαρακτήρισε «καρδιά του Πολιτισμού της Ολυμπίας», Έκανε μάλιστα μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του κτιρίου αλλά και στην σημερινή χρήση του, με τη φιλοξενία ποικίλων εκδηλώσεων, εκθέσεων, συνεδρίων, ημερίδων και ομιλιών.

Η κα Χατζή – Σπηλιοπούλου παρουσίασε τον Σικελό γλύπτη και μίλησε για την επιθυμία του κ.Ζόρα να δωρίσει το αγαλματίδιο στην Ολυμπία. «Η χειρονομία του, είναι εξαιρετικής σημασίας για τον ιδεαλισμό που εμπεριέχει, για την αγάπη του για την Αρχαία Ελληνική Τέχνη και για την έμπνευση που είχε ώστε να φιλοτεχνήσει το έργο και να το χαρίσει στα μουσεία της Ολυμπία, τα οποία έχουν μεγάλη σχέση με τον Πραξιτέλη, καθώς ένα μεγάλο και σημαντικό έργο του, ο Ερμής, βρίσκεται στο Αρχαιολαογικό Μουσείο της Ολυμπίας», είπε η κα Χατζή.

Σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του Ντομένικο Ζόρα, έκανε ο γιατρός και φίλος του γλύπτη Απόστολος Γέργος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι έχει μια σαραντάχρονη καριέρα που έχει εμπλουτιστεί από εθνικές και διεθνείς εμπειρίες, αποδεικνύοντας μεγάλο φάσμα στην επιλογή θεμάτων, με περίπου 400 γλυπτά, διάσπαρτα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ένα από τα έργα του, που κατέχει θέση ύψιστης σημασίας, είναι «Η μεγάλη σφαγή», το μεγαλύτερο γλυπτό στον κόσμο, αφιερωμένο στην αλιεία του τόνου, μια χαρακτηριστική στιγμή του Μεσογειακού Πολιτισμού.

«Βρίσκομαι σε μια κοινή πατρίδα»

«Είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή την πόλη, που είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο αδελφοσύνης και ειρήνης. Για ένα Σικελό, όπως εμένα, δεν νιώθω ότι βρίσκομαι σε μια ξένη χώρα, αλλά σε μια κοινή πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά ο Ντομένικο Ζόρα στην έναρξη της ομιλίας του, ενώ αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του Σάτυρου Χορευτή, εξήγησε πως, απεικονίζεται – κατά την άποψή του – από τον δημιουργό, τη στιγμή κατά την οποία το σώμα του, κάτω από την ευφορία του χορού και υπό την επίδραση του οινοπνεύματος, απογειώνεται ξεκινώντας τη στροφή του θώρακα προς τα δεξιά, καθώς υπερεκτείνει αισθησιακά την κεφαλή προς τα πίσω. «Ως γλύπτης, με βαθιές κλασικές ρίζες, θέλησα να δημιουργήσω μια έκδοση του Σάτυρου Χορευτή, το οποίο, έστω και σε μικρότερες διαστάσεις (ύψος 70 εκατ. και άνοιγμα χεριών 57 εκατ.) αναπαριστά το έργο στην αρχική του μορφή, όπως κατά τη γνώμη μου, συλλήφθηκε από τον Πραξιτέλη», κατέληξε ο κ.Ζόρα, μη παραλείποντας να εκφράσει ένα μεγάλο ευχαριστώ προς την κα Χατζή, το ζεύγος Γέργου και όλους όσοι βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια της οποίας, παρουσιάστηκε κι ένα σύντομο βίντεο, με εικόνες και πλάνα από εκθέσεις, εκδηλώσεις και εργασίες του, που αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του.

Τα αποκαλυπτήρια και η φιλοξενία

του Σατυρου Χορευτή στην Ελλάδα

Τα αποκαλυπτήρια του αγαλματιδίου του Χορευτή Σάτυρου, που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του 1ου ορόφου του ΣΠΑΠ, έκαναν ο Σικελός Γλύπτης κ.Ζορα με την Προϊσταμένη της Ζ΄ΕΠΚΑ κα Χατζή, προκαλώντας αίσθημα θαυμασμού και χειροκροτήματα από το κοινό, ανάμεσα στο οποίο βρέθηκε ο Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος – που συνεχάρη και ο ίδιος τον καλλιτέχνη – εκπρόσωποι του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Εμπορικού Συλλόγου, της Αστυνομίας αλλά και εργαζόμενοι της Ζ΄ Εφορείας. Εκείνη τη στιγμή μάλιστα, ο ίδιος γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ξεκινήσει προσπάθειες με το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε ο Χορευτής Σάτυρος, που μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει στο Λονδίνο, στο Τόκιο, στο Παρίσι, να εκτεθεί και στην Ελλάδα, «την πατρίδα του», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η κα Χατζή τέλος, ευχαρίστησε τόσο τον Σικελό Γλύπτη κ.Ζόρα όσο και το ζεύγος Ζόρα το Λεύκωμα που ανατύπωσε το Υπουργείο Πολιτισμού, της σπάνιας Αγγλικής έκδοσης του 1823, που αφορά στην Κοιλάδα του Ιερού της Ολυμπίας, πριν ανασκαφεί.

 

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

 

Όλη η επικαιρότητα