Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Οι αγρότες εκπαιδεύονται – Επιμορφωτική ημερίδα από Α.Σ. Κορυφής και Foodstandard

Την προσοχή των παρευρισκομένων κέντρισαν οι ομιλίες των καθηγητών, οι οποίες εστίασαν στους τρόπους οργάνωσης και ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα στην Ηλεία
Ακούστε το άρθρο

Επιμορφωτική ημερίδα με σκοπό την παροχή γνώσεων στους Ηλείους παραγωγούς από ειδικούς επιστήμονες για τη βελτίωση της παραγωγής και την ανάδειξή της πέρα από τα ελληνικά σύνορα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα
της Παρασκευής στο Συνεδριακό Κέντρο Ήλιδας με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κορυφής (Α.Σ. Κορυφής) και σε συνεργασία με την εταιρεία
Foodstandard και τον όμιλο ΔΟΒ που ανέλαβε την εκπαιδευτική διαδικασία.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της Α.Σ. Κορυφής Γεράσιμος Καλλιμώρος, που στον σύντομο χαιρετισμό του εστιάσε στον σκοπό της, που δεν είναι άλλος από την εκμάθηση τρόπων από ειδικούς επιστήμονες ώστε οι παραγωγοί να λαμβάνουν το μέγιστο της απόδοσης της καλλιέργειάς τους, ενώ ευχαρίστησε φορείς και πολίτες που έδωσαν το παρών.

Οι Χαιρετισμοί

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, που υποστήριξε πως πρόκειται για μία σημαντική εκδήλωση και πως θα πρέπει από εδώ και πέρα οι αγρότες να συνασπιστούν και να δημιουργήσουν οργανωμένα σχήματα. Δεν παρέλειψε να εστιάσει στα τεράστια προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, σημειώνοντας πως έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα από πλευράς κυβέρνησης κυρίως φορολογικών ελαφρύνσεων. Εκτίμησε δε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στην καινοτομία με ημερίδες όπως αυτή, τόνισε πως οι παραγωγοί έχουν όλα τα εχέγγυα για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν ομάδες παραγωγών του εξωτερικού αρκεί να βρουν τον τρόπο, ενώ επεσήμανε πως η Γεωργική Σχολή της Αμαλιάδας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτό.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης δήλωσε χαρούμενος που ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί εντονότερα, μιας και η εν λόγω τοπική κοινότητα αποτελεί γενέτειρα του πατέρα του. Επικεντρώθηκε ακολούθως στη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων, τονίζοντας πως χρειάζεται οργάνωση προκειμένου να υπάρξουν αποτελέσματα και τα προϊόντα του τόπου να αποκτήσουν ταυτότητα και να συναγωνίζονται αυτά ξένων χωρών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ανάπτυξης των αγροτικών προϊόντων και στην ανάδειξή τους. Χαρακτήρισε ως σημαντικό οδηγό απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος την τεχνολογική καινοτομία, ενώ πρόσθεσε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση των παραγωγών προκειμένου να πετυχαίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παράλληλα, επεσήμανε πως τέτοιες εκδηλώσεις στηρίζονται από την περιφέρεια, αφού στόχος τους είναι να ενισχύσουν τις γνώσεις των παραγώγων και να αναδείξουν ακόμα περισσότερο τα αγαθά.

Σ. ΔΡΥΣ: «Χαρισματική η Ηλεία»

Ο Διευθυντής της εταιρείας Foodstandard Στέλιος Δρυς, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σκοπό της εκδήλωσης που δεν είναι άλλος από την εκπαίδευση των παραγωγών της Ηλείας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως ο νομός μας είναι χαρισματικός αλλά του λείπει η οργάνωση και εξειδικευμένες γνώσεις που μεγιστοποιούν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της παραγωγής. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους καθηγητές τις ημερίδας που θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες στους παραγωγούς προκειμένου να μπορούν να διαχειρίζονται ευκολότερα προβλήματα που προκύπτουν στις καλλιέργειές τους. Σημείωσε πως είναι σημαντικό να προχωρήσει το αγροτικό ΕΣΠΑ με τους γεωργικούς συμβούλους, κάτι το οποίο θα επιτρέπει σε πιστοποιημένος γεωπόνος να πληρώνονται από το κράτος για να πηγαίνουν σε γεωργικές εκτάσεις και να συζητούν με τους παραγωγούς για το πως θα καταφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μελλοντικά, ενώ κλείνοντας εκτίμησε πως είναι ένα πρόγραμμα που χρήζει άμεσης προκήρυξης και πρέπει να επιταχυνθεί, με τη βοήθεια των Μ.Μ.Ε. να είναι σημαντική ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ: «Στόχος η βιώσιμη γεωργία»

Για τη σημασία της εκδήλωσης μίλησε και ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Διονύσιος Περδίκης, που επικεντρώθηκε στο αντικείμενό του και τον στόχο αυτού που είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση εντόμων που προσβάλλουν την ελιά. Όπως υποστήριξε, είναι εκδήλωση για τη βελτίωση της ποιότητας παραγωγής και την προστασία της ελιάς από έντομα που την προσβάλλουν. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στον σκοπό που είναι η παροχή νεότερων γνώσεων σε παραγωγούς και γεωπόνους της περιοχής, ώστε να γνωρίζουν με ποιον τρόπο και πότε να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που προσβάλει την καλλιέργειά τους δίχως να επιβαρύνουν και το περιβάλλον. Πρόσθεσε δε πως επιδίωξη είναι να υπάρχει βιώσιμη γεωργία και να παράγονται προϊόντα κορυφαίας ποιότητας, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί μόνο εάν ο Αγροτικός πληθυσμός γνωρίζει καλά τι προσβάλλει την καλλιέργεια. Τέλος, μίλησε και για το αστεροσκόπειο που έφερε μαζί του και με το οποίο είχαν την ευκαιρία οι παραγωγοί να δουν αναλυτικά τη μορφή των εχθρών των καλλιεργειών τους ώστε να γνωρίζουν τι τις επηρεάζει.

Δύο σημαντικές ενότητες περιελάμβανε η εκδήλωση. Την πρώτη ανέλαβαν να παρουσιάσουν οι Α. Παναγιωτόπουλος και Ν. Λυμπέρης, που μίλησαν για το εθνικό πρότυπο AGRO 2, για πολιτική, καθηκοντολόγιο, αρμοδιότητες, για φυτοπροστασία, λίπανση και αποθήκευση, για καλλιεργητικές τεχνικές – άρδευση και για συγκομιδή, κανόνες υγιεινής, πρώτες βοήθειες.

Όσον αφορά τη δεύτερη ενότητα, η παρουσίασή της έγινε από τον Κ. Παπαϊωάννου και Η. Παναγοδήμο που επικεντρώθηκαν στις θρεπτικές ανάγκες της ελιάς, στη δειγματοληψία και ανάλυση εδάφους και στη λίπανση, απόδοση και το περιβάλλον.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ως οικοδεσπότης ο δήμαρχος ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο Υπεύθυνος Τύπου Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ. Λευτέρης Βαρουξής που είχε και σημαντική συνεισφορά για την εκδήλωση, καθώς και παραγωγοί και πολίτες που έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την ενημερωτική αυτή ημερίδα.

Την προσοχή των παρευρισκομένων κέντρισαν οι ομιλίες των καθηγητών, οι οποίες εστίασαν στους τρόπους οργάνωσης και ανάπτυξης
του πρωτογενή τομέα στην Ηλεία
Σημαντική η παρουσία εκπροσώπων τοπικής αυτοδιοίκησης και μη,
που στάθηκαν στη σημασία τέτοιων εκδηλώσεων
Την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μορφή των εντόμων που αποτελούν
κάθε χρόνο τους εχθρούς της ελιάς, είχαν οι πολίτες με τη χρήση τηλεσκόπιου
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα έντυπα του Α.Σ. Κορυφής που επικεντρώνονται σε θέματα αγροτικής φύσης, έδειξαν οι πολίτες που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση
Ενδιαφέροντα «πηγαδάκια» σχηματίστηκαν πριν την εκδήλωση, ένα
εκ των οποίων περιελάμβανε τους Γιάννη Λυμπέρη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, Γεράσιμο Καλλιμώρο και Στέλιο Δρυ

Όλη η επικαιρότητα