Ηλεία

Ηλεία: Οι ανασκαφές και τα ευρήματα της Αρχαίας Ήλιδας στο επίκεντρο του Δ.Σ.

ds.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το ανασκαφικό έργο και η ανάδειξη της Αρχαίας Ήλιδας, η μεταφορά ή μη αρχαιοτήτων από το νέο μουσείο ή τον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας στο νέο μουσείο του Πύργου αλλά και η βελτίωση των υποδομών του ΤΕΙ Αμαλιάδας βρέθηκαν στο «επίκεντρο» της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας.

Το θέμα της συνέχισης της ανάδειξης της Αρχαίας Ήλιδας αλλά και την μεταφοράς ή μη αρχαιοτήτων στο μουσείο του Πύργου έθεσε με ερώτησή του, προ ημερησίας διάταξης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σάκης Κότσιφας, με αφορμή και την ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιάννη Κουτσούκου για την μη χρηματοδότηση των ανασκαφών από το ΕΣΠΑ».

«Οι ανασκαφές της Αρχαίας Ήλιδας δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ» απάντησε ο δήμαρχος κ. Γιάννης Λυμπέρης και συνέχισε: «Ωστόσο, πριν από περίπου 4 χρόνια είχαμε κάνει προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ζ’ ΕΠΚΑ για τη συνέχιση του ανασκαφικού έργου, ύψους περίπου 900.000 ευρώ. Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δεν είχαμε και εξάλλου τη νέα χρονιά κλείνει και θα ανοίξει νέο πρόγραμμα. Το ζητούμενο, στο οποίο πρέπει να μας απαντήσει η Ζ’ ΕΠΚΑ, είναι τι γίνεται με την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης».

«Από το ΕΣΠΑ δόθηκαν 3 εκατομμύρια σε ολόκληρη την Περιφέρεια και ένα 1 εκατομμύριο για το νέο μουσείο του Πύργου» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σάκης Κότσιφας και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή όμως, δόθηκαν άλλα 3,9 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Πύργου. Όσα χρήματα δόθηκαν δηλαδή για ολόκληρη την Περιφέρεια, τα πήρε μόνος του ένας ναός. Η Αρχαία Ήλιδα τίποτα και για όλα αυτά φταίει η σημερινή κυβέρνηση».

Στη συνέχεια ο κ. Κότσιφας έκανε λόγο για «λεηλασία» του μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας με σκοπό να εμπλουτιστεί το νέο μουσείου του Πύργου με τον κ. Λυμπέρη να απαντά: «Η πληροφόρηση που έχω είναι ότι δεν έχει φύγει ούτε ένα έκθεμα από την Αρχαία Ήλιδα για τον Πύργο, ούτε ένα νόμισμα. Ήδη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αποστόλης Λιώσης έχει στείλει έγγραφο στην προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ κα. Χαντζή ζητώντας ενημέρωση. Προτείνω να τοποθετηθούμε σαν Δημοτικό Συμβούλιο όταν λάβουμε την απάντηση».

Ανεξαρτητοποίηση και ψήφισμα για τη Συρία

Η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας ξεκίνησε με την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του Δημοτικού Συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου, η οποία διαβάστηκε από το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέθεσε ψήφισμα καταδικάζοντας οποιαδήποτε επέμβαση της Συρίας αλλά και εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτή.

Σημειώνεται τέλος ότι ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης στην τοποθέτησή του έθεσε τα ζητήματα της έγκρισης των μελετών και των έργων που χρειάζονται για την ενίσχυση του νέου τμήματος του ΤΕΙ Αμαλιάδας, προκειμένου να φιλοξενήσει το νέο Τμήμα Τεχνολόγων – Γεωπόνων, θέματα που εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία».

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com)

Όλη η επικαιρότητα