Ηλεία

Ηλεία: Οι μαθητές…τυροκομούν!

gounmero.jpg
Ακούστε το άρθρο

«Γυμνάσιο Γουμέρου…Ας τυροκομήσουμε…».

Μ’ αυτό το σύνθημα τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας του Γυμνασίου Γουμέρου στα πλαίσια του προγράμματος «Γεωργία και κτηνοτροφία» επιχείρησαν και πέτυχαν να παρασκευάσουν στο χώρο του σχολείου τους αιγοπρόβειο τυρί με λεμόνι. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως γευστικό και το τίμησαν μαθητές και καθηγητές. Η συγκεκριμένη δράση είναι απόρροια του περιβαλλοντικού προγράμματος, που υλοποιείται από τον καθηγητή Χρήστο Ζαφειρόπουλο με τη συνδρομή του Διευθυντή Παντελή Ανδριόπουλου και της καθηγήτριας Μαρίας Τάγαρη.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από ζητήματα που αφορούν στη γεωργία και κτηνοτροφία, ώστε να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το γεωργικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο, που τους παρέχει η περιοχή τους. Αξιοποιώντας, παράλληλα, τις δυνατότητες που τους προσφέρει η τεχνολογία, όπως σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, κτηνοτροφικές μονάδες πλήρως εξοπλισμένες, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

«Έπηξαν» τυρί

Σκοπός της παρασκευής του τυριού στο σχολείο, ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές πως η γεωργία και η κτηνοτροφία τους παρέχουν τις πρώτες ύλες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατροφή τους. Οι μαθητές ακολουθώντας μια παραδοσιακή συνταγή κατάφεραν, με την χρήση απλών και αγνών πρώτων υλών (γάλατος και λεμονιού) και με στοιχειώδη εξοπλισμό να φτιάξουν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, λευκό τυρί, μετατρέποντας τη σχολική τάξη σε υποτυπώδες τυροκομείο! Μάλιστα, η έκπληξή τους ήταν μεγάλη όταν μετά από περίπου μισή ώρα το τυρί ήταν έτοιμο προς βρώση!

Η συνταγή

Για όσους μάλιστα επιθυμούν να κάνουν το ίδιο, προσφέρουν την παραδοσιακή συνταγή, μέσα από την εφημ. «Πατρίς» με οδηγίες για εύκολη και γρήγορη παρασκευή. Υλικά: α)1½ Λίτρο αιγοπρόβειο γάλα, β)χυμό από δύο μικρά λεμόνια και γ)αλάτι (προαιρετικά). Εκτέλεση: Σουρώνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά μέχρι να φουσκώσει. Έπειτα, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το λεμόνι. Μαζεύουμε το πηγμένο τυρί με τρυπητή κουτάλα και το βάζουμε σε τουλπάνι. Το αφήνουμε να στραγγίζει. Μετά από περίπου μισή ώρα το σερβίρουμε.

Όλη η επικαιρότητα