Ηλεία

Ηλεία: Οι πολίτες καταφεύγουν στις επιδιορθώσεις ρούχων και επίπλων λόγω οικονομικής αδυναμίας

Αρκετοί προτιμούν να επιδιορθώσουν ένα ρούχο, ένα παπούτσι ή ένα έπιπλο, από το να αγοράσουν ένα καινούργιο, λόγω οικονομικής αδυναμίας …
Ακούστε το άρθρο

Αρκετοί προτιμούν να επιδιορθώσουν ένα ρούχο, ένα παπούτσι ή ένα έπιπλο, από το να αγοράσουν ένα καινούργιο, λόγω οικονομικής αδυναμίας …

Πόσες φορές δεν έχουμε πάει ένα παλιό μπουφάν, παντελόνι ή σακάκι, να το στενέψουμε ή να επιδιορθώσουμε τις όποιες φθορές έχει;

Πόσες φορές δεν έχουμε πάει παλιά παπούτσια για επιδιόρθωση, να τα ανοίξουμε ή να προσθέσουμε σε αυτά πάτο ή τακούνι;

Ακόμη, πόσες φορές δεν έχουμε πάει παλιά έπιπλα για επισκευή και αλλαγή ταπετσαρίας;
Είναι πάρα πολλές οι φορές αυτές, αν και θα μπορούσαμε να αγοράσουμε ένα καινούργιο ρούχο, ένα καινούργιο παπούτσι ή ένα καινούργιο έπιπλο!

Όμως ενίοτε η έλλειψη χρημάτων, δεν μας επιτρέπει την αγορά νέων προϊόντων, κάθε είδους και κυρίως ένδυσης και υπόδησης, οπότε καταφεύγουμε στην επιδιόρθωση των ρούχων και των υποδημάτων μας, αρκεί αυτά να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, έτσι ώστε να τα φοράμε για αρκετά χρόνια ακόμη και να μην αδειάσουμε εντελώς το πορτοφόλι μας.

Θεωρούμε επίσης προτιμότερο να αλλάξουμε την ταπετσαρία σε μία πολυθρόνα ή στο σαλόνι μας, παρά να πάρουμε ένα καινούργιο έπιπλο, που μπορεί να στοιχίζει πολύ πιο ακριβά.
Και ιδίως τα τελευταία χρόνια όπου αρκετά νοικοκυριά δεν τα βγάζουν οικονομικά πέρα, έχει αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα επιδιόρθωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, όπως και σε αυτά επιδιόρθωσης επίπλων.

Βέβαια αυτή η αύξηση δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, κάτι που δείχνει ότι ακόμη και αυτό το έξοδο, μπορεί να μην είναι ανεκτό για πολλές ελληνικές οικογένειες.

Η εφημ. «Πατρίς» μίλησε με επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με την επιδιόρθωση ενδυμάτων, υποδημάτων και επίπλων και οι οποίοι σε γενικές γραμμές μας τόνισαν ότι υπάρχει μεν μία μικρή αύξηση στην έλευση πελατών, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος δυσκολεύεται να δώσει ακόμη και ένα μικρό ποσό.

Ηλίας Μπουντόπουλος : «Πάντα το κλασικό έπιπλο δεν χάνεται από την αγορά»

Ο κ. Ηλίας Μπουντόπουλος που ασχολείται με την επιδιόρθωση επίπλων τονίζει ότι έχει αυξηθεί λίγο η κίνηση, αλλά όχι σε ιδιαίτερα μεγάλο βαθμό, παρότι είναι πιο φθηνό να επιδιορθώσεις ένα έπιπλο, από το να αγοράσεις ένα καινούργιο.

«Πάντα το κλασικό έπιπλο δεν χάνεται από την αγορά και αυτή την περίοδο, λόγω και των συνθηκών που υπάρχουν, έχει αυξηθεί λίγο η κίνηση για την επισκευή τους. Ο κόσμος θέλει να επισκευάσει το έπιπλο του, αφού είναι πιο φθηνή η επισκευή από το να αγοράσεις κάτι καινούργιο. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο κόσμος επισκευάζει τα παλιά του έπιπλα. Πάντως αυτή η αύξηση δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού έχουν χαθεί οι μεγάλες δουλειές, όπως ξενοδοχεία, ανακαινίσεις σε καφετέριες και αλλά. Ο κόσμος πάντα θέλει την εξυπηρέτηση του, θέλει καλές τιμές και βλέπουμε ότι όλοι τραβάμε με ένα μεγάλο Γολγοθά, όσον αφορά τον οικονομικό τομέα».

Παρασκευή Μακρή : «Υπάρχει δουλειά και σε καινούργια, αλλά και σε παλιά ρούχα»

Η κα Παρασκευή Μακρή από το «Χρυσό Ψαλίδι», επιχείρηση επιδιόρθωσης ενδυμάτων, τονίζει ότι δεν βλέπει κάποια αύξηση στην πελατεία του καταστήματος, παρά μάλλον μια σταθερότητα.
«Δεν μπορώ να πω ότι βλέπουμε κάποια αύξηση στην κίνηση αυτή τη στιγμή. Περισσότερο μία σταθερότητα υπάρχει. Υπάρχει δουλειά και σε καινούργια, αλλά και σε παλιά ρούχα, αλλά όχι κάτι το υπερβολικό. Και γενικά όλα τα ρούχα και φθηνά να είναι, θα θέλουν μία επιδιόρθωση, οπότε θα έρθει ο πελάτης εδώ για να διορθώσει το ρούχο το οποίο έχει πάρει ή είναι παλιό και θέλει να το διατηρήσει».

Ιουλία Παπαφωτοπούλου : «Ο κόσμος βγαίνει περισσότερο πλέον»

Η κα Ιουλία Παπαφωτοπούλου από το τσαγκαράδικο «Λεωνίδας», όπου επιδιορθώνονται υποδήματα, αναφέρει ότι η όποια παραπάνω κίνηση υπάρχει, οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος βγαίνει πλέον περισσότερο έξω.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην κίνηση που έχει το κατάστημα μας σε σχέση με προηγούμενες εποχές. Μπορώ να πω ότι έχουμε λίγο περισσότερη κίνηση πλέον, μόνο διότι ο κόσμος βγαίνει περισσότερο, έχουν ξεκινήσει τα βαφτίσια, οι γάμοι, οπότε θα έρθουν για να φτιάξουν τα παπούτσια τους. Η κίνηση λοιπόν είναι η κλασσική και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υπερβολική».

Γιώργος Λίτος : «Έρχονται να φτιάξουν τα παπούτσια τους και μετά τα παρατάνε»

Ο κ. Γιώργος Λίτος που διατηρεί το στιλβωτήριο «Άσσος» δηλώνει και αυτός πως δεν υπάρχει αύξηση στην πελατεία του και μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που φέρνουν τα παπούτσια τους για επιδιόρθωση και τα παρατάνε στο κατάστημα.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αύξηση στην πελατεία μας και μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που φέρνουν τα παπούτσια τους για επιδιόρθωση και τα παρατάνε. Δεν ξέρω για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Ίσως να θεωρούν ότι δεν είναι αξίας τα παπούτσια αυτά. Κάποιος μάλιστα μου έφερε μποτάκια να επισκευάσω, και ενώ του είπα ότι δεν αξίζει τον κόπο και ότι θα στοιχίσουν, μου απάντησε ότι θέλω να τα φτιάξεις. Εγώ τα έφτιαξα αλλά δεν έχουν έρθει να τα πάρουν εδώ και 2,5 μήνες. Αυτά εγώ θα τα πετάξω στο τέλος. Δηλαδή πετάω και τη δουλειά μου και τα υλικά μου».

Κωνσταντίνα Ανδρεαδάκη : «Βλέπω μία αύξηση κυρίως σε παλιά ρούχα»

Η κα Κωνσταντίνα Ανδρεαδάκη που επιδιορθώνει ρούχα αναφέρει ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση στην πελατεία της, αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο.

«Βλέπω μία αύξηση κυρίως σε παλιά ρούχα, που τα φέρνουν για να τα επιδιορθώσω. Σε καινούργια όχι και τόσο. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο και το οικονομικό, στο να φέρει κάποιος τα παλιά του ρούχα για να τα επιδιορθώσω. Αλλά πάντα αυτό γίνεται, πολλοί είναι αυτοί που διορθώνουν τα παλιά τα ρούχα και δεν πηγαίνουν σε αγορές καινούργιων. Και αυτή τη στιγμή φέρνουν περισσότερο για φτιάξιμο, μπουφάν, παντελόνια και φερμουάρ».

Νικόλαος Ρουφόπουλος : «Ο κόσμος προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί από παλιά έπιπλα»

Τέλος ο κ. Νικόλαος Ρουφόπουλος που διατηρεί ξυλουργείο αναφέρει ότι αρκετοί είναι αυτοί που έρχονται να φτιάξουν τα παλιά τους τα έπιπλα και δεν πάνε να αγοράσουν καινούργια, λόγω κόστους.
«Είναι πολλοί αυτοί που έρχονται να φτιάξουν τα παλιά τους τα έπιπλα και δεν πάνε να αγοράσουν καινούργια. Και μάλιστα πολλές φορές κάποια από αυτά τα έπιπλα δεν φτιάχνονται. Μάλιστα ορισμένοι πελάτες νομίζουν ότι δεν θέλω να το φτιάξω ή θέλω περισσότερα χρήματα, αλλά δεν είναι έτσι. Ο κόσμος προσπαθεί να σώσει ότι μπορεί από παλιά έπιπλα, μου φέρνουν ακόμα και ντουλάπια, τα οποία μπορεί να μην είναι πολύ παλιά, αλλά θέλουν επισκευή. Και βλέπω ότι ο κόσμος δυσκολεύεται οικονομικά, ενώ και σε μας έχουν πάρει πάνω τα υλικά, όχι τόσο όπως είναι στο αλουμίνιο και στον σίδηρο, αλλά και το ξύλο έχει αυξηθεί ως πρώτη ύλη. Γενικά βλέπω ότι δύσκολα κάποιοι πηγαίνουν να πάρουν καινούργια έπιπλα και προτιμούν να επισκευάσουν τα παλιότερα, αν αυτό είναι εφικτό».

Όλη η επικαιρότητα