Categories: Ηλεία

Ηλεία: Παραδοσιακός βακαλάος στο οικογενειακό τραπέζι!

Share

Το έθιμο της 25ης Μαρτίου, της ημέρας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που συμπίπτει με την ημέρα της Εθνικής Επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τιμάται και με το παραπάνω από τους καταναλωτές του Πύργου, οι οποίοι στο οικογενειακό τους τραπέζι θα ετοιμάσουν αύριο τον καθιερωμένο βακαλάο σκορδαλιά.

Την ημέρα του Ευαγγελισμού παραμένει η νηστεία της Σαρακοστής, με μία εξαίρεση. Η Εκκλησία επιτρέπει την ψαροφαγία («κατάλυσις ιχθύος», σύμφωνα με την εκκλησιαστική ορολογία), όπως και την Κυριακή των Βαΐων, λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής. Έτσι η ζήτηση και η αγορά για βακαλάο τις τελευταίες ημέρες ήταν αρκετά αυξημένη στα μαγαζιά του Πύργου με τους καταναλωτές να ψάχνουν κυρίως προϊόντα σε προσφορά αν και οι τιμές φέτος δεν άλλαξαν σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Όπως ανέφεραν επαγγελματίες του χώρου στην εφ. Πατρίς, ο βακαλάος πρώτης ποιότητας – Ισλανδίας, πωλείται στην ίδια τιμή με πέρυσι και ξεκινά από 7,60 ευρώ το κιλό ενώ η τιμή ανεβαίνει ανάλογα με το μέγεθος που θα επιλέξει ο καταναλωτής.

Στα μαγαζιά με κατεψυγμένα προϊόντα ο κόσμος μέχρι και χθες προτιμούσε τον παραδοσιακό υγράλατο βακαλάο ενώ από σήμερα – που είναι και η τελευταία ημέρα οι περισσότεροι καταναλωτές, θα στραφούν στον κατεψυγμένο ξαλμυρισμένο που και εκεί τα επίπεδα τιμών είναι χαμηλά. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα μαγαζιά του Πύργου θα είναι ανοικτά μέχρι το βράδυ ώστε οι καταναλωτές να προλάβουν να κάνουν τα ψώνια τους στα είδη που θέλουν.

Νίκος Βασιλόπουλος, διευθυντής καταστήματος Τερζής

«Μέχρι τώρα δείχνει ο κόσμος ενδιαφέρον και κάνει τις αγορές του στον καθιερωμένο βακαλάο. Υπάρχει η αγοραστική κίνηση και ο κόσμος αγοράζει τον υγράλατο βακαλάο ενώ την Πέμπτη (σ.σ. σήμερα) θα κορυφωθεί η κίνηση στον κατεψυγμένο βακαλάο. Οι τιμές είναι ίδιες σε σχέση με πέρυσι και ξεκινούν από 9,99 για τον υγράλατο Ισλανδίας».

Ηλίας Μπαντούνας, κατεψυγμένα Μπαντούντας

«Ο βακαλάος κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα η τιμή του, η ποιότητα είναι Α’ Ισλανδίας και η κατανάλωση είναι σχεδόν όπως πέρυσι. Ο κόσμος αγοράζει και τηρεί το έθιμο την 25η Μαρτίου. Υπάρχει κίνηση μέχρι στιγμής με τον υγράλατο να ολοκληρώνεται την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη θα κινηθεί περισσότερο ο ξάλμυρος βακαλάος καθώς είναι τελευταία ημέρα».

Γιάννης Τοπιντζής, κατεψυγμένα Τοπιντζής

«Και φέτος ο κόσμος προμηθεύεται τον βακαλάο για την Παρασκευή, η κίνηση είναι ικανοποιητική ο κόσμος προμηθεύεται τόσο τον υγράλατο όσο και τους κατεψυγμένους ξαλμυριασμένους που μετά θέλουν απλά ξεπάγωμα. Στο κατάστημα μας ο καταναλωτής βρίσκει την ανώτερη ποιότητα βακαλάου Ισλανδίας και εγγύηση μας είναι η χαμηλότερη τιμή, που ξεκινά από 7,60 το κιλό».