Περιβάλλον

Ηλεία: Παράνομη υλοτομία στο δάσος της Κάπελης!

ksyla.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένοι ασυνείδητοι πολίτες συνεχίζουν ακάθεκτοι τις ενέργειές τους, αδιαφορώντας για την πρόκληση ανεπανόρθωτης ζημιάς στο φυσικό περιβάλλον, βάζοντας πάνω απ’ όλα το οικονομικό τους συμφέρον.

Την Παρασκευή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα πραγματοποιήθηκε ακόμα μία παράβαση του σχετικού νόμου για την λαθροϋλοτομία.

 Το περιστατικό σημειώθηκε στο δάσος της Κάπελης, στη Φολόη, όπου υλοτομήθηκαν παρανόμως οκτώ τόνοι ξύλα (3 δέντρα).

Σε μία από τις περιπολίες που διενεργήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής και συγκεκριμένα στις 12.30, οι δασικοί υπάλληλοι «συνάντησαν» τους… τσιλιαδόρους, οι οποίοι φρόντιζαν να ενημερώνουν τους υλοτόμους για την εξέλιξη της βραδιάς και την κίνηση στην περιοχή.

Οι δράστες εγκατέλειψαν άμεσα την περιοχή έπειτα από ειδοποίηση των τσιλιαδόρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, οι δασικοί υπάλληλοι παρέμειναν στο σημείο που εντοπίστηκαν τα κομμένα δέντρα και το Σάββατο το πρωί προέβησαν σε κατάσχεση, με τη μεταφορά και την απόθεσή τους στο Δασαρχείο Πύργου.

Σύμφωνα με τον Δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, «καλό θα ήταν να μην προβαίνει κανείς σε αυτό τον τρόπο απόκτησης ξύλων αλλά να έρχεται στην υπηρεσία μας και να τα ζητά για την κάλυψη των ατομικών του αναγκών. Από την πλευρά μας θα προσπαθούμε να καλύψουμε όσο μπορούμε την ζήτηση που υπάρχει. Όσοι συνεχίσουν κατ’ αυτό τον τρόπο με σκοπό την εμπορία του ξύλου, να γνωρίζουν ότι θα είμαστε πολύ αυστηροί απέναντί τους».

Οι Aρχές βρίσκονται στα ίχνη των δραστών και σύντομα θα εντοπιστούν.

Αυστηρές οι ποινές!

Οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, αυστηροποιούν το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της λαθροϋλοτομίας και της παράνομης διακίνησης ξυλείας.

Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που προκαλούν ζημιά έως 200 ευρώ (από 600 που ήταν), τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος, ενώ με την υπέρβαση του ποσού, πλέον τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Επίσης, μετατρέπονται σε κακούργημα τα αδικήματα εκείνα που προκαλούν στο δάσος ζημιά που υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται επιβολή προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσας ή μεταφερόμενης ξυλείας.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, προβλέπεται η κατάσχεση όχι μόνο των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παράνομη υλοτομία και μεταφορά αλλά, επιπλέον, τόσο της άδειας κυκλοφορίας όσο και του διπλώματος οδήγησης του οδηγού.

Γαληνή Τσαρουχά

Όλη η επικαιρότητα