Ηλεία

Ηλεία: Πόλεμος χασισοκαλλιεργητών πίσω από τις πρόσφατες μεγάλες φωτιές;

Εύρεση των υπευθύνων και παραδειγματική τιμωρία ζητούν οι κάτοικοι της Κορυφής.
Ακούστε το άρθρο

Πεπεισμένοι πως οι φωτιές των τελευταίων ετών προέρχονται από ανθρώπινο παράγοντα που γνωρίζει καλά την περιοχή, είναι οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Κορυφής του δήμου Πύργου που έβλεπαν ελάχιστα εικοσιτετράωρα νωρίτερα το χωριό τους να απειλείται και οι περιουσίες κάποιων να παραδίδονται στις φλόγες. Οργισμένοι ζητούν από τις αρχές την εύρεση των υπευθύνων και την παραδειγματική τιμωρία τους, καθώς τα τελευταία χρόνια οι ενέργειές τους έχουν στοιχίσει.

Ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων, Υποστράτηγος Νίκος Ρουμελιώτης, αναφέρθηκε στη μάχη των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων τις βραδινές ώρες και στην καθοριστική συμμετοχή των εναέριων μέσων που σταμάτησαν την ανάπτυξη του μετώπου.

Για τις αναζωπυρώσεις, εκτίμησε πως αυτές προήλθαν από «spotfires», δηλαδή εστίες σε απόκρημνα σημεία που λόγω ανέμου επεκτάθηκαν και δημιούργησαν νέα μέτωπα, τα οποία κατάφεραν να οριοθετήσουν τα εναέρια. Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για τις μικρές εστίες σε απόκρημνα σημεία το βράδυ της περασμένης Τετάρτης που ήταν και ουσιαστικά η μέρα με τις μεγάλες αναζωπυρώσεις, δίνοντας εντολή στα πεζοπόρα να επιχειρούν κατάσβεση εκατοστό-εκατοστό.

«Η καθίζηση εναέριων στοίχισε»

Για το ζήτημα των πυρκαγιών μίλησε ο πρόεδρος της Κορυφής Μαρίνης Μαρινόπουλος, ο οποίος τόνισε πως ήταν ένα δύσκολο μέτωπο που από την πρώτη κιόλας ημέρα οι δυνάμεις κατάφερναν να το οριοθετούν, αλλά οι αναζωπυρώσεις ήταν επικίνδυνες και οδήγησαν τη φωτιά μόλις 200μέτρα από την κοινότητα.

Εστίασε επιπλέον στο διάστημα που τα εναέρια μέσα το μεσημέρι δεν επιχειρούσαν το οποίο ουσιαστικά στοίχισε μιας και επήλθε η αναζωπύρωση, καθώς και στην επικοινωνία που είχε με τον δήμαρχο Τάκη Αντωνακόπουλο που έφερε και την μεγάλη κινητοποίηση των εναέριων μέσων τις απογευματινές ώρες.

«Θα μπορούσε να σταματήσει νωρίτερα»

Πρόσθεσε δε πως είναι θετικό το γεγονός πως οι αρχές έθεσαν ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και γι’ αυτό το λόγο ζήτησαν προληπτική εκκένωση, η οποία βέβαια έχει γίνει λίγο νωρίτερα από τους ίδιους τους κατοίκους αντικρίζοντας την πορεία του μετώπου.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η φωτιά θα μπορούσε να σταματήσει νωρίτερα και πριν καν καταστρέψει περιουσίες πολιτών, οι οποίοι ελάχιστο διάστημα πριν την συγκομιδή βίωσαν μία μεγάλη καταστροφή.

«Απαράδεκτη η απομάκρυνση των εναέριων μέσων»

Με το θεσμικό ρόλο του προέδρου της κοινότητας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την απομάκρυνση των εναέριων μέσων τις μεσημεριανές ώρες. Στο ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια με τις συνεχόμενες πυρκαγιές, υποστήριξε πως η Κορυφή έχει γίνει στόχος ανθρώπων που ο ίδιος και οι πολίτες της δε γνωρίζουν, απαντώντας έτσι σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που εικάζουν πως οι πολίτες γνωρίζουν αλλά δεν μιλούν.

«Να πιάσουν τον υπεύθυνο»

Επιπρόσθετα, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να παρακολουθήσουν την κοινότητα και να κάνουν περιπολίες, προκειμένου να καταφέρουν να πιάσουν τον υπεύθυνο και να ησυχάσουν οι πολίτες που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τις περιουσίες τους.

Τέλος, υποστήριξε πως καμιά φωτιά δεν ξεκινά από μόνη της και κάποιες είναι είτε από αμέλεια είτε με συγκεκριμένο σκοπό, πως μπαίνουν βραδινές ώρες ώστε να κάψουν αυτά που θέλουν μιας και να εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν εκείνες τις ώρες και κλείνοντας επικεντρώθηκε και στη βοήθεια που ο ίδιος είδε ότι δεν ήρθε σε μια στιγμή της πυρκαγιάς όπου βρισκόταν πλάι στο διοικητή ΠΥ Πύργου Νίκο Σμαρνάκη που τη ζητούσε μιας και εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος ήταν μεγάλος στο σημείο.

«Δεν ήταν τυχαία πυρκαγιά»

Από την πλευρά του, ο κάτοικος Δημήτριος Μαρινόπουλος επισήμανε πως ήταν δύο δύσκολες μέρες για την κοινότητα, με την τωρινή κατάσταση του μετώπου να είναι ιδιαίτερα καλή λόγω των εναέριων μέσων που σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να την οριοθετήσουν. Θέλοντας ωστόσο να αναφερθεί στις πρώτες ώρες της πυρκαγιάς, εκτίμησε πως δεν ήταν μία τυχαία πυρκαγιά, κάτι που όπως δήλωσε σχολιάστηκε έντονα μεταξύ των κατοίκων.

Διαδοχή γεγονότων;

Χαρακτήρισε το περιστατικό των προηγούμενων ημερών ως μία διαδοχή γεγονότων που σχετίζονται και με τα περσινά, ενώ εκτιμά πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην διακρίβωση των αιτιών μιας και τα γεγονότα αυτά δε δείχνουν να είναι τυχαία. Υποστήριξε δε πως οι κάτοικοι δεν μπορούν να δώσουν απάντηση και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής θα καταφέρουν να διαπιστώσουν τις πραγματικές αιτίες ώστε να δοθεί ένα τέλος σε μία κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και για την κοινότητα, αλλά και για τις περιουσίες των ανθρώπων και τον κίνδυνο των περιουσιών τους.

«Σε επαγρύπνηση»

Όσον αφορά την χθεσινή μέρα, επικεντρώθηκε σε όλα όσα συνέβησαν και στην πορεία το μέτωπο που έλαβε διαστάσεις προς δύο κατευθύνσεις και απείλησε τον οικισμό. Θεώρησε σωτηρία την επέμβαση των εναέριων μέσων που οδήγησε στην οριοθέτηση του μετώπου, ενώ σημείωσε πως πλέον όλοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρξει ξανά αναζωπύρωση που θα θέσει σε κίνδυνο το χωριό.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως πρέπει να γίνει πολυπρόσωπη εξέταση όλων των παραμέτρων και να παραχθεί ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα το οποίο θα αποκαλύπτει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή, που οφείλονται αυτές οι συνεχόμενες φωτιές, με ποιο τρόπο και αν συνδέονται μεταξύ τους και τέλος τι ακριβώς γίνεται.

Άποψή του είναι πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει κανείς για σχεδιασμούς που ίσως και να αποτελούν και σενάρια, ενώ ζητά την διακρίβωση των αιτιών που θα οδηγήσουν στην διακοπή της δαπάνης προσωπικού και χρημάτων του Δημοσίου, καθώς και στη διακοπή γεγονότων στα οποία διακυβεύονται περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

Σιγουριά για το ενδεχόμενο εμπρησμού

Την εκτίμησή τους πως σε ανθρώπινο χέρι οφείλεται η μεγάλη πυρκαγιά που για δυο μέρες έφερε την ανησυχία, κατέθεσαν στην εφ. «Πατρίς» κάτοικοι της Κορυφής. Συγκεκριμένα δήλωσαν:

Γιώργος Θεοδωρακόπουλος-Κάτοικος

«Η φωτιά εδώ έπιασε από χέρι και δεν ήταν τυχαία. Πάλεψαν οι πυροσβέστες και κατάφεραν να την σβήσουν, ωστόσο έγινε η πρώτη αναζωπύρωση. Πάλεψαν ξανά αλλά στην δεύτερη αναζωπύρωση είδα ότι δεν υπήρχαν πυροσβέστες και οχήματα εκεί που έπρεπε. Εκείνη τη στιγμή έκαψε γύρω στα 500 δέντρα ελιές, με τα 200 να είναι δικά μου.

Ακολούθησαν μπουλντόζες που προσπάθησαν να καθαρίσουν το καμένο έδαφος, σπάζοντας τις ελιές και ρίχνοντας τα μπάζα εντός των λιοστασίων, γεγονός που οδήγησε στο μεγάλο μέτωπο. Εκεί που εκτυλίχθηκαν οι φωτιές, μόνο χωριανός γνωρίζει πώς να πάει. Αυτός που το έκανε είναι γνώστης της περιοχής».

Γιάννης Μαρινόπουλος-Κάτοικος

«Η φωτιά δε γνωρίζουμε πως μπήκε, ωστόσο και πέρυσι είχαμε πάλι τα ίδια. Χθες ακούστηκε η περίπτωση να έχει ξεκινήσει η φωτιά από κολώνα. Δε γνωρίζω αν ήταν τελικά από κολώνα ή χέρι, ωστόσο θεωρώ ότι το σημείο που έπιασε φωτιά είναι από εμπρησμό.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν πράγματι το έκανε κάποιος κι αν αυτός είναι ξένος ή γνωρίζει την περιοχή. Εγώ δεν έπαθα κάποια καταστροφή ωστόσο γνωρίζω πως συγχωριανοί μου έχασαν μέρος της περιουσίας τους».

Ελπίδες για εξακρίβωση των αιτιών

Για το μέγεθος της φωτιάς που έλαβε το μέτωπο και για την καμένη έκταση που σχεδόν διπλασιάστηκε μετά την αναζωπύρωση της Τετάρτης, μίλησε ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας που δήλωσε συγκεκριμένα πως από τα 134 στρέμματα της πρώτης μέρας πλέον οι καμένες εκτάσεις φτάνουν τα 300 και πλέον στρέμματα που δεν είναι μόνο δασικές εκτάσεις, αλλά και αγροτικές και δενδροκομικές καλλιέργειες συμπολιτών.

Χαρακτήρισε δε λυπηρό να χάνονται κάθε χρόνο πνεύμονες πρασίνου, ενώ ζήτησε το σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον από τους πολίτες καθώς και για τις περιουσίες των συμπολιτών που καταστρέφονται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι οι αρμόδιες αρχές θα οδηγηθούν στην εξακρίβωση των αιτιών που θα οδηγήσουν και στον υπεύθυνο ή τους υπεύθυνους για την πυρκαγιά αυτή.

Η κατάσταση του μετώπου

Χθες το πρωί τα εναέρια μέσα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις στα σημεία που τους ανέφεραν οι συντονιστές προκειμένου να μηδενίσουν οποιοδήποτε κίνδυνο αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς. Στο σημείο ωστόσο παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και πεζοπόρα τμήματα, προκειμένου να κατασβέσουν το μέτωπο μέτρο-μέτρο.

Υψηλά κλιμάκια αρχών στην Ηλεία

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνεχόμενα περιστατικά εκδήλωσης φωτιάς στη συγκεκριμένη κοινότητα έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον των αρχών και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να βρεθεί υψηλό κλιμάκιο αστυνομικών και πυροσβεστών στην Ηλεία προκειμένου να συγκεντρώσει από κοντά τις πληροφορίες που πρέπει.

Πηγή φωτογραφιών: Vaggelis Dimitropoulos

Όλη η επικαιρότητα