Categories: Ηλεία

Ηλεία: Προβληματισμός με τα δεκάδες περιστατικά πυρκαγιών

Share

Ελάχιστες μέρες από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου και τα περιστατικά πυρκαγιών καθημερινά είναι πολυάριθμα, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στις πυροσβεστικές αρχές του νομού που εφιστούν μεγαλύτερη προσοχή στον κόσμο και ζητούν οι καύσεις να γίνονται με τα μέτρα που πρέπει, μιας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σε διάστημα τριών ημερών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συμβάντα άλλοτε μεγάλου μεγέθους και άλλοτε μικρότερου.

Όπως υποστήριξε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ήταν μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος με εκατοντάδες συμβάντα που έφτασαν στο σύνολό τους τα 793 και κατέστρεψαν συνολικά 16.746 στρέμματα, ενώ πρόσθεσε ότι μπορεί τυπικά να τελείωσε η αντιπυρική ουσιαστικά όμως συνεχίζεται μιας και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για την έναρξη και την επέκταση αγροτοδασικών πυρκαγιών. Παράλληλα και βλέποντας τα συνεχή περιστατικά μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, ζήτησε από τον κόσμο μεγαλύτερη προσοχή όταν επιθυμούν να κάψουν υπολείμματα καλλιεργειών και υπογράμμισε πως οι καύσεις πρέπει να γίνονται υπό προϋποθέσεις πάντα για να μην υπάρξει επέκταση της φωτιάς. Πρόσθεσε δε πως η πυροσβεστική πρέπει να είναι ενήμερη για τις καύσεις και είναι πάντα στη διάθεση των πολιτών προκειμένου να δώσει οδηγίες για ασφαλείς καύσεις, ενώ αναφέρθηκε στα αίτια των πυρκαγιών και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα βροχή προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα αποτρέπουν τέτοια περιστατικά.

Μεγαλύτερη προσοχή από τον
κόσμο ζητά ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας
Γιώργος Κωνσταντακόπουλος

«Ο κίνδυνος από πυρκαγιές δεν εξαλείφεται»

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του Π.Κ. Ολυμπίας Ηλίας Δουζένης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει δυνατότητα οριστικής εξάλειψης των πυρκαγιών και σημείωσε πως ο κόσμος οφείλει να αντιληφθεί πως δεν επιτρέπονται ανεξέλεγκτα οι καύσεις και πως πριν προχωρήσει σε αυτές οφείλει να έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο κίνδυνος από πυρκαγιές δεν εξαλείφεται. Και αυτό γιατί, αφενός μεν η πυρκαγιά δεν γνωρίζει εποχές πάρα μόνο ευνοϊκές συνθήκες, αφετέρου δε γινόμαστε περισσότερο επιρρεπείς στην πρόκληση πυρκαγιών ένεκα δραστηριοτήτων καύσης. Ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι επειδή τελείωσε η αντιπυρική περίοδος δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι επιτρέπονται ανεξέλεγκτα οι καύσεις. Ο νομοθέτης είναι σαφής. Οι καύσεις κατά περίπτωση επιτρέπονται, αλλά με συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα που οφείλουμε να τηρούμε τόσο σε προπαρασκευαστικό στάδιο, όσο και στο στάδιο της εκτέλεσης. Τα πρόστιμα και οι ποινικές ευθύνες εξακολουθούν βαρύνουν τους υπευθύνους.

Μην ξεχνάμε ότι πυρκαγιά είναι στατιστική. Υπάρχουν πάντα οι πιθανότητες πρόκλησης μιας πυρκαγιάς ένεκα καύσεων οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, που με την σειρά της μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη προκαλώντας ζημιές κατά περιουσιών και ανθρωπίνων ζωών. Αρκεί και μόνο η επαλήθευση μίας και μόνο δυσμενής στατιστικής ακολουθίας και τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα. Γι’ αυτό η προσπάθεια αυτή πρέπει να παραμείνει συνεχής, αδιάλειπτη και υπεύθυνη.

Για τον κίνδυνο των πυρκαγιών
που δεν γίνεται να εξαλειφθεί,
μίλησε ο ο προϊστάμενος του Π.Κ. Ολυμπίας Ηλίας Δουζένης

Άξια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών

Ωστόσο σημαντική αναφορά έκανε και στην αντιπυρική περίοδο, αναφέροντας πως υπήρξε μια άξια προσπάθεια ενημέρωσης του απλού κόσμου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη σύνθεση κοινού μετώπου απέναντι στο φαινόμενο των πυρκαγιών. Μάλιστα, επεσήμανε πως η προσπάθειά τους ήταν αδιάλειπτη, συνεχής και συνεπής και πως όλοι οι φορείς και οι πολίτες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στάθηκαν υπεύθυνα, συντεταγμένα, οργανωμένα και σε διαρκή ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. «Ως απλός κρίκος μίας αλυσίδας που συνιστά την διακλαδικότητα αυτής της υπερπροσπάθειας απέναντι στον κίνδυνο, νιώθω υπερήφανος και ευγνώμων για το επίπεδο συνεργασίας με όλους του φορείς τις υπηρεσίες και την τοπική κοινωνία. Ως Προϊστάμενος του Π.Κ. Ολυμπίας νιώθω υπερήφανος και ευγνώμων για το προσωπικό μου το οποίο ήταν πανταχού παρόν σε όλες τις πυρκαγιές του Νομού ακούραστο, ακμαιότατο και σε διαρκή ετοιμότητα», δήλωσε κλείνοντας.