Επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Ηλεία – «Γρήγορη καταγραφή ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων» (vid)

Share

Η άμεση καταγραφή των ζημιών προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την αποκατάστασή τους, ήταν εκείνο που επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν διαδοχικά στους δύο πληγέντες από τη θεομηνία δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού, τους οποίους χθες, επισκέφθηκε Κυβερνητικό Κλιμάκιο με επικεφαλής τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Ρεπορτάζ: Πηγή Γιακουμέλου & Αντώνης Φώτης

Το Κυβερνητικό Κλιμάκιο με τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Δημήτρη Παπαγιαννίδη Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νικόλαο Κουλοχέρη, Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών και Βασίλη Παπαγεωργίου, Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, λίγο μετά τις 9 χθες το πρωί, βρέθηκε στην Ηλεία, προκειμένου να δει από κοντά τις τεράστιες καταστροφές που άφησε στο πέρασμά της η θεομηνία που έπληξε τον δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ώστε να υπάρξει ο σχεδιασμός εκείνος που θα ανακουφίσει τόσο οικονομικά όσο και υλικά (με αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές) τους πληγέντες.

Το κλιμάκιο, υποδέχθηκαν στην Ηλεία και συγκεκριμένα στη Βάρδα, οι βουλευτές Ηλείας, Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, καθώς και στελέχη της Π.Ε. Ηλείας, αντιδήμαρχοι και φορείς του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, οι οποίοι επισκέφθηκαν επί τόπου σημεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη θεομηνία της περασμένης Παρασκευής. Μάλιστα, τόσο ο κ. Τριαντόπουλος, όσο και οι Γενικοί Γραμματείς που βρέθηκαν στον Νομό, είδαν από μόνοι τους το σοβαρό πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων, καθώς βρέθηκαν «στο πεδίο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, της καταστροφής αφού οι περιοχές που επισκέφθηκαν παραμένουν πλημμυρισμένες, με δεδομένο πως η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αμέσως μετά, οι φορείς συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο των Λεχαινών, όπου εκεί ακούστηκαν και καταγράφηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούν τις τεράστιες ζημιές.

«Είμαστε σε μια φάση καταγραφής όλων των δεδομένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα τόσο στα ζητήματα που έχουν προκύψει στις υποδομές, σε επιχειρήσεις, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις και σε κατοικίες μέσα στον αστικό ιστό. Καθώς ολοκληρωθούν όλα αυτά, θα δρομολογηθούν και μια σειρά από διαδικασίες στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, τόσο για την έκτακτη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού για τις ανάγκες που χρειάζονται τώρα. Φυσικά και θα μπούμε σε μια συζήτηση για δομικά έργα, έτσι ώστε να προστατευθεί η περιοχή καθώς το έχει ανάγκη, μιας και τα δεδομένα σε σχέση με τις υποδομές που έχει, έχουν αλλάξει.

Παράλληλα ενεργοποιούμε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται για την αποζημίωση των πολιτών που επλήγησαν το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο κρατικής αρωγής που έχουμε διαμορφώσει την τελευταία περίοδο και το οποίο μας επιτρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να δίνουμε στήριξη στους πολίτες που το έχουν ανάγκη. Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε εντατικά σε συνεργασία πάντα με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς», ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο δημαρχείο Λεχαινών, ο κ. Τριαντόπουλος.

Μέσα Δεκεμβρίου τα πρώτα έργα

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, σημείωσε πως άμεσα θα ξεκινήσουν έργα αγροτικής οδοποιίας ενώ τόνισε πως για τον Νομό Ηλείας, υπάρχει ένα έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ.

«Νομίζω ότι με τη συνδρομή του κράτους αλλά και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης του οποίου τυγχάνω διαχειριστής θα μπορέσουμε να πούμε την επόμενη ημέρα για την Ηλεία. Ανέφερα κάποια έργα αγροτικής οδοποιίας που έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα και θα βγουν στις 15 Δεκεμβρίου και βέβαια έργα μέχρι 2,2 εκατ. ευρώ για αγροτική ανάπτυξη που θα αφορούν τον εκσυγχρονισμό. Παράλληλα όμως στον νομό σας υπάρχει ένα μεγάλο έργο με εκατοντάδες εκατομμύρια για τα ΣΔΙΤ αλλά αυτά θα τα ανακοινώσουμε την κατάλληλη στιγμή πολύ σύντομα. Είναι βέβαια ένα από τα 21 έργα του Ύδωρ 2.0 που θα ανακοινωθεί την κατάλληλη στιγμή αργότερα», επεσήμανε ο κ. Παπαγιαννίδης.

Επιτάσσεται νέα στρατηγική

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι: «Το γεγονός ότι και από άποψη υποδομών οι οποίες είναι παρωχημένες και φτιαγμένες με μια προηγούμενη κατάσταση, με λιγότερες καλλιέργειες, με άλλου είδους καλλιέργειες και φυσικά και λόγω της κλιματικής κρίσης και των έντονων καιρικά φαινομένων, αυτό επιτάσσει μια νέα στρατηγική και ένα νέο master plan διαχείρισης των αποστραγγισμών όλης της περιοχής. Αυτό είναι το ένα. Άμεσα όμως θα πρέπει να γίνει επέμβαση τόσο της κεντρικής πολιτείας όσο και φυσικά με τις δυνάμεις μας Α’ και Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν προκύψει από τις φυσικές αυτές καταστροφές. Ήδη σε συνεργασία με τους δήμους που επλήγησαν, έχουμε προβεί στη σύσταση επιτροπών για την καταγραφή αφενός των ζημιών και σε δεύτερο επίπεδο θα στείλουμε τα στοιχεία αυτά στα αρμόδια υπουργεία για την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΝΤΖΑΣ

«Επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης»

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Γιάννης Λέντζας, εξέθεσε ένα προς ένα τα προβλήματα που υπάρχουν στον δήμο, στο Κυβερνητικό Κλιμάκιο, ενώ ζήτησε να γίνουν άμεσα οι καταγραφές και η απόδοση των πόρων για την αποκατάσταση των πληγέντων.

«Αυτό το οποίο αιτήθηκα είναι να έχουμε επίσπευση στην καταγραφή αλλά και στην απόδοση των πόρων τόσο από το κεντρικό κράτος, όσο και από την Περιφέρεια έτσι ώστε σιγά- σιγά να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις υποδομές, σε αγροτική, αστική οδοποιία, σε ύδρευση, σε απορριμματοφόρα. Περισσότερη αγωνία εξέφρασα στο κυβερνητικό κλιμάκιο για την άμεση αποζημίωση σε ζημιές συνδημοτών μας που έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, που έχουν χάσει τα προϊόντα τους, που έχουν πλημμυρίσει οι κατοικίες τους, που έχουν χάσει τις οικοσκευές τους. Πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέντζας.

Επίσης ο κ. Λέντζας στάθηκε και στο ζήτημα της πρόληψης τέτοιων καταστροφών. «Πρέπει να θέσουμε και κάποια όρια να ξεκινήσουμε την πρόληψη γιατί δεν βγαίνει κάτι με το να βρισκόμαστε εδώ κάθε φορά που έχει συμβεί οποιαδήποτε καταστροφή. Θεωρώ ότι έχει αλλάξει σίγουρα το κλίμα, σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος καλλιέργειας, σίγουρα τα θερμοκήπια είναι πολύ περισσότερα, σίγουρα οι υποδομές αποστράγγισης που υπήρχαν δεν εξυπηρετούν το εύρος αυτών των καλλιεργειών αλλά πρέπει να ληφθούν γενναίες αποφάσεις να γίνουν μελέτες έτσι ώστε κάθε φορά που βρέχει να μην κοιτάμε τον ουρανό και να παρακαλάμε να μην έχουμε πλημμύρες», ανέφερε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

«Ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός για πραγματική αντιπλημμυρική θωράκιση»

Εποικοδομητική και γόνιμη ήταν η συζήτηση που έγινε στα πλαίσια της σύσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος και τον Δήμο Πηνειού, στη Γαστούνη. Η συζήτηση όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος, «υπηρέτησε τη σωστή προσέγγιση του ζητήματος για την ανάγκη δημιουργίας μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα, σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους του Ηλειακού Κάμπου».

«Η θεομηνία ανέδειξε ένα μεγάλο ζήτημα: ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ένας ουσιαστικός στρατηγικός σχεδιασμός και τώρα είναι μια ευκαιρία να θέσουμε τους άξονες για πραγματική αντιπλημμυρική θωράκιση. Οι δήμοι δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Από εσάς λοιπόν που εμπιστεύεται ο Πρωθυπουργός περιμένουμε να σταθείτε αρωγοί, δίπλα στον Δήμο Πηνειού και τους άλλους πληγέντες Δήμους και να λειτουργήσετε ως κυβέρνηση αποτελεσματικά για να επουλώσουμε τις πληγές που έχει υποστεί ο Δήμος μας. Θεωρώ αυτονόητο ότι όλοι οι πληγέντες Δήμοι θα κηρυχθούν θεομηνιόπληκτοι. Αυτή είναι η βασική αρχή για να οριοθετηθεί και το μέγεθος των ζημιών ανά δημοτικό διαμέρισμα ώστε και εσείς να προχωρήσετε με σαφή εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν και να βοηθηθούμε και εμείς για τη γρήγορη αποκατάσταση».

Αποζημιώσεις fast track

Ο κ. Μαρίνος συνέχισε: «Επίσης ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι απώλειες της οικιακής οικονομίας οι οποίες δεν έχουν ασφαλιστεί και μόνο με την ουσιαστική αρωγή της Πολιτείας θα μπορέσει να δοθεί μια ενίσχυση, να πάρουν μια μικρή ανάσα τα νοικοκυριά. Τεράστιο ζήτημα είναι ακόμη η καταστροφή των οικοσκευών καθώς και του ζωϊκού και φυτικού κεφαλαίου. Η Πολιτεία είναι αυτή που μπορεί να επουλώσει αυτές τις πληγές και να δούμε και τις fast track διαδικασίες για να είμαστε αποτελεσματικότεροι. Πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας στον τόπο μας».

Τα επόμενα βήματα

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος κλείνοντας τον κύκλο της συζήτησης, συμφώνησε με την πρόταση του Δημάρχου για την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους. Ο κ. Τριαντόπουλος συγκεκριμένα είπε:

«Κομβικής σημασίας είναι αυτό που ειπώθηκε όσον αφορά το κομμάτι του master plan του συνολικού σχεδιασμού και είναι κάτι που μπορούμε να εμπλέξουμε όσους φορείς θέλετε, να το δουλέψουμε, γιατί τώρα και στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχουν ειδικές ανέσεις να εντάξουμε προγράμματα ειδικά τέτοιας φύσεως με περιβαλλοντικό αποτύπωμα οπότε θα ορίσουμε την επόμενη περίοδο, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη μια συζήτηση γι’ αυτό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κατάλαβα ότι είναι το ζωτικότερης σημασίας πρόβλημα να διαμορφώσουμε μια ολιστική προσέγγιση το πως δηλαδή θα διαχειριζόμαστε τα ύδατα στην περιοχή και φυσικά μιλάμε για συνέργειες των δύο νομών, Ηλείας και Αχαΐας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της σύσκεψης ο δήμαρχος Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Χρήστου Ροΐδη, του θύματος που θρηνεί ο δήμος από τη θεομηνία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ.

«Η ανταπόκριση της πολιτείας υπήρξε άμεση, η παρουσία του υπουργού στον Πρωθυπουργό του κ. Τριαντόπουλου και του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης με αποκλειστικό σκοπό, όλοι μαζί σε αγαστή συνεργασία, κεντρική εξουσία, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση να εργαστούμε για την αποκατάσταση όλων των υποδομών που έχουν πληγεί, να εργαστούμε για να ενεργηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία χρειάζονται γιατί το φαινόμενο είναι έντονο, είναι εδώ και μπορεί να ξανασυμβεί και βεβαίως να αποκατασταθούν όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ζημιωθεί».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ – ΘΕΟΔΩΡΑ ΑΥΓΕΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, Πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ.

«Η κρατική αρωγή μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχουμε υιοθετήσει θα είναι άμεση. Άμεσα θα αποζημιωθούν οι πολίτες που έχουν πληγεί, στις οικοσκευές τους, στις επιχειρήσεις τους και στην αγροτική παραγωγή. Όμως πρέπει εδώ σε αυτόν τον πολύ όμορφο τόπο, στον νομό Ηλείας, να σκεφτούμε την επόμενη ημέρα γι’ αυτό μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σχεδιαστεί ένα συνολικό πλάνο ανασυγκρότησης των φυσικών καταστροφών της επόμενης ημέρας κυρίως όμως θωράκισή μας από το μέλλον. Γιατί στο μέλλον η κλιματική κρίση θα δημιουργήσει νέα ακόμα πιο έντονα και πιο συχνά καιρικά φαινόμενα για τα οποία η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη. Πριν από λίγο καιρό δημιουργήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το πρώτο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στη Χώρα, με τον υπουργό κ. Χρήστο Στυλιανίδη θα ξεκινήσουμε άμεσα αυτή την πρώτη πιλοτική προσπάθεια για τη θωράκιση του τόπου».