Categories: Ηλεία

Ηλεία: Στα «κάγκελα» οι επαγγελματίες για την αύξηση των εισφορών

Share

Αναβρασμός επικρατεί στον επαγγελματικό κόσμο της Ηλείας, ύστερα από την ανακοίνωση αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% περίπου σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που θα ισχύσει με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023. Ένα μέτρο που βάζει τους επαγγελματίες ξανά στη «δίνη» της οικονομικής εξαθλίωσης, καθώς όπως τονίζουν οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων του Νομού, η αύξηση των εισφορών κύριας ασφάλισης για τους μη μισθωτούς, θα επιφέρει σοβαρότατα προβλήματα στις επιχειρήσεις ειδικά αν συνυπολογιστούν σε αυτή, η αύξηση του βασικού μισθού των υπαλλήλων, η μείωση του τζίρου των τελευταίων ετών αλλά και τα αυξημένα κόστη που έχουν να πληρώσουν οι επαγγελματίες από την ενεργειακή κρίση.

Τα σχετικά ειδοποιητήρια, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να αναρτηθούν στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της κατάργησης της εισφοράς των ελευθέρων επαγγελματιών υπέρ της ανεργίας (10 ευρώ/ μήνα), γεγονός που θα προκαλέσει ελάφρυνση 4% στο ασφαλιστικό πακέτο των επαγγελματιών. Πηγές αναφέρουν πως η εξαγγελθείσα (κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022) από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, θα θέσει στην αγορά πιο έντονα το ζήτημα μίας νέας ασφαλιστικής ελάφρυνσης των επιχειρήσεων προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.

Ο εμπορικός κόσμος της Ηλείας, είναι αντίθετος με οποιαδήποτε αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες, επιλέγουν τη χαμηλότερη κατηγορία, ασφάλισης και ήδη αδυνατούν να βγάλουν πέρα τις υποχρεώσεις τους, τόσο σε έξοδα όσο και σε ασφάλιστρα.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΦΤΟΧΡΗΣΤΟΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Ανδραβίδας

«Το ασφαλιστικό χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως ένα από τα κορυφαία ζητήματα καθώς σε λίγα χρόνια οι συνταξιούχοι θα είναι περισσότεροι από το εργατικό προσωπικό της χώρας. Οι έμποροι, οι αυτοαπασχολούμενοι επιλέγουν τη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης για να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Από ότι φαίνεται για ακόμα μια φορά ο εμπορικός κόσμος θα πληρώσει το μάρμαρο όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Στην αγορά που χειμάζεται από το ενεργειακό και όλες τις συνέπειες της κρίσης ένας αυθαίρετος υπολογισμός του ορίου των εισφορών των ελ. Επαγγελματιών θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΩΛΑΤΟΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Γαστούνης

«Ενώ το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων μας αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του λόγω του συνεχούς μειωμένου τζίρου των επιχειρήσεων η Κυβέρνηση αποφάσισε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών δείχνοντας ότι δεν αφουγκράζεται την πραγματικότητα και αδιαφορεί για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Περαιτέρω αυξήσεις μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, πιστεύω πως θα επιφέρουν σοβαρότατα προβλήματα όταν ο μικρομεσαίος επαγγελματίας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να καλύψει ούτε ένα μικρό μέρος των εξόδων του».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΙΡΟΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Βάρδας

«Δεν μας έφτασε μονό μας ήρθε και διπλό. Πρακτικά οι περισσότεροι συνάδελφοι χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν αυτές τις εισφορές που έχουν. Τώρα πως οι φωστήρες της κυβέρνησης φαντάζονται ότι θα μπορούμε να πληρώσουμε τα παραπάνω είναι κάτι που δεν το καταλαβαίνουμε. Σίγουρα σαν μέτρο θα είναι καταστροφικό για τους επαγγελματίες».

ΗΛΙΑΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Πύργου

«Άλλο ένα επιπλέον βάρος για τους επαγγελματίες είναι η αύξηση κατά 10% στις ασφαλιστικές εισφορές. Στον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των καταστημάτων προστίθεται και αυτό και γι’ αυτό οι περισσότεροι επαγγελματίες έχουν επιλέξει τη χαμηλότερη κατηγορία ασφάλισης και αν σε αυτή την αύξηση βάλουμε και την αύξηση του κατώτατου μισθού μιλάμε για επιπλέον αυξήσεις στα έξοδα μιας επιχείρησης. Αυτό είναι κάτι που θα επιφέρει αυξήσεις και στα προϊόντα γιατί οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλο. Εμείς θα πιέσουμε και με την ομοσπονδία μας να αρθεί αυτό το μέτρο γιατί όπως βλέπουμε αυξάνονται κάθε μήνα με γεωμετρική πρόοδο και τα χρέη προς το δημόσιο».

ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Ήλιδας

«Θεωρούμε παράλογη και δυσνόητη μια τέτοια αύξηση στις ασφαλιστικές μας εισφορές, ειδικά σε μια περίοδο που η ενεργειακή κρίση και γενικά τα έξοδα που καλείται να πληρώσει ένας μικρομεσαίος επαγγελματίας σήμερα έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στις επιχειρήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι για τις αυξήσεις και το συγκεκριμένο μέτρο, θα επικρατήσει η λογική και δεν θα δοθεί περαιτέρω αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΚΑΒΙΤΣΑΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Λεχαινών

«Οποιαδήποτε αύξηση επέλθει στις τάξεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρώ πως θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους επαγγελματίες οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σήμερα στα τόσα έξοδα που έχουν με το ενεργειακό κόστος και τη μείωση του τζίρου τους. Δεν νοείται σε μια εποχή όπως αυτή που ζούμε, όταν οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδά τους και με τις αυξήσεις που πρέπει να γίνουν στο βασικό μισθό των υπαλλήλων, να έρχεται αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Ευελπιστούμε ότι αυτό το νέο μέτρο δεν θα ισχύσει και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης θα δουν σοβαρά την άρση του».

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Τραγανού

«Δεν επικροτούμε σε καμία περίπτωση αυτές τις αυξήσεις γιατί μέσα σε όλα αυτά η κατάσταση είναι απελπιστική. Εμάς τους μικρούς μας αγγίζουν πάρα πολύ τα κόστη που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Έχουμε πρόβλημα επιβίωσης όλες οι επιχειρήσεις. Δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη, ούτε εκπτώσεις μας σώζουν ούτε τίποτα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Ζαχάρως

«Είναι ένα πλήγμα η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί οι επιχειρήσεις ήδη δυσκολεύονται λόγω των δυσβάσταχτων υποχρεώσεων που έχουν από την ακρίβεια και νωρίτερα από τη μείωση του τζίρου τους εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων. Σε μια πιθανή αύξηση στις ασφαλιστικές μας εισφορές η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης αν συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις στους μισθούς. Οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αντέξουν άλλες αυξήσεις και θα πρέπει αυτό να το δει σοβαρά το κράτος».

ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΝΑΡΟΣ
Πρόεδρος Εμπορικού Συλ. Κρέστενας

«Ακόμα μια αύξηση που καλείται να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο επιχειρηματίας και ο αυτοαπασχολούμενος. Το 2020 η μικρότερη κατηγορία ασφάλισης ήταν στα 180 ευρώ, έχοντας ήδη την εικόνα του πληθωρισμού στο 4,5% με 5% για τη χρονιά που διανύουμε θα φτάσει στα 260 ευρώ το 2024. Συμπεραίνουμε λοιπόν πως ο ελεύθερος επαγγελματίας σε συνάρτηση με τις αυξήσεις σε ενέργεια, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και μεταφορές, υποχρεώνεται να καλύψει άλλη μια τρύπα του προϋπολογισμού ύψους αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ευελπιστούμε οι δόσεις στις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, τουλάχιστον να διπλασιαστούν γιατί μέσα σε αυτές τις ρυθμίσεις θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προηγούμενων ετών σε ασφαλιστικές εισφορές».