Ηλεία

Ηλεία: Τα πρώτα περιστατικά των πυρκαγιών «φωνάζουν!..»

Τα πολλά και καθημερινά περιστατικά των τελευταίων ημερών σίγουρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, προκαλώντας τους έντονη ανησυχία.
Ακούστε το άρθρο

Προσοχή και υπευθυνότητα. Δυο σημαντικές λέξεις οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητα των Ηλείων. Δυο λέξεις οι οποίες για το επόμενο διάστημα χρειάζεται να αποτελέσουν κανόνες για αυτούς που κάνουν αγροτικές εργασίες.

Τα προβλήματα των προηγούμενων ημερών και ο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών αρκετό καιρό πριν την αντιπυρική περίοδο πρέπει να πρέπει να περιοριστούν. Σε ένα νομό ο οποίος στο παρελθόν έχει βιώσει τις ολέθριες συνέπειες των πυρκαγιών, θα πρέπει επιτέλους οι πολίτες του να δείξουν το ίδιο επίπεδο προσοχής και υπευθυνότητας.

Τα πολλά και καθημερινά περιστατικά των τελευταίων ημερών σίγουρα δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, προκαλώντας τους έντονη ανησυχία. Παρά τις πολυάριθμες παρακλήσεις στον κόσμο για να είναι περισσότερο προσεκτικοί, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και τα περιστατικά αυτά συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Η μεγαλύτερη ανησυχία ωστόσο ενόψει και του καλοκαιριού φαίνεται πως υπάρχει για περιστατικά που «φωνάζουν» για εμπρησμό εκ προθέσεως.

Ανάγκη για καλύτερο σχεδιασμό

Σε διάστημα λιγότερο των 20 ημερών τα συνολικά περιστατικά αγγίζουν τριψήφιο αριθμό αν αυτός δεν έχει ξεπεραστεί ήδη, προμηνύοντας αν μη τι άλλο ότι το φετινό καλοκαίρι μπορεί να είναι δύσκολο για τις πυροσβεστικές αρχές του νομού μας. Ήδη υπάρχουν σκέψεις για συναντήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σχεδιασμό της νέας αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να δουλέψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο κρατικός μηχανισμός και να μην υπάρξουν προβλήματα προηγούμενων ετών.

Πέντε φορές περισσότερα τα αυτόφωρα

Περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά φαίνεται πως είναι οι περιπτώσεις των συλλήψεων με τη διαδικασία του αυτοφώρου και η επιβολής προστίμων. Από την έναρξη του 2022, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Ηλείας μετρούν συνολικά 11 συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου και ισάριθμες επιβολές προστίμων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ωστόσο είναι ο αριθμός των αυτόφωρων το τελευταίο 20ημερο, αφού σε αυτό το διάστημα έχουν σημειωθεί τα 9 από τα 11, με το πιο πρόσφατο αυτό για την πυρκαγιά της Πέρσαινας που μετέτρεψε σε στάχτη σχεδόν 100 στρέμματα.

Οι κανόνες για την καύση γεωργικών υπολειμμάτων

Λόγω των αυξημένων περιστατικών το τελευταίο διάστημα, το Πυροσβεστικό Σώμα εξέδωσε διάταξη που καθορίζει τα μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους.

Όπως έγινε γνωστό μέσω της διάταξης αυτής, για την τέλεση καύσης υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων, κατά τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου εκάστου έτους έως και την 30η Απριλίου του επόμενου, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα 300 μέτρων από αυτές, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τη 12ημεσημβρινή), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.
  • Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωσης πυρκαγιάς.
  • Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφεις, εξατμίσεις κλπ.
  • Τηρούνται ικανές αποστάσεις των προς καύση υλικών από, στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων, άλλων εύφλεκτων υλικών και όρια ιδιοκτησίας.
  • Δημιουργείται ψηλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή/ δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών μέτρων.
  • Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση δασικές εκτάσεις.
  • Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.
  • Υφίσταται επόπτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης.
  • Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον 200 λίτρα νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κλπ), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.
  • Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ που είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός 2 ημερών από την καύση.

«Καύσεις χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα»

Σε μια ιδιαίτερη ανάλυση στην οποία εξήγησε τους λόγους που τα περιστατικά ήταν αυξημένα τις τελευταίες ημέρες, προχώρησε ο αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας και Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας, ανθυποπυραγος Κωνσταντίνος Χριπάτσιος:

«Λόγω παρατεταμένου παγετού και χαμηλών θερμοκρασιών τις πρωινές ώρες το τελευταίο διάστημα, η χλωρίδα δεν έχει αρχίσει την αναβλάστηση της άνοιξης με αποτέλεσμα όλα να έχουν κατεβασμένους χυμούς και σε συνδυασμό με την χαμηλή σχετική υγρασία έχουν δημιουργηθεί καλοκαιρινές συνθήκες. Θεωρώ σε δέκα μέρες θα είναι καλύτερα και με μικρότερο κίνδυνο. Οι συνθήκες δεν έχουν επιτρέψει στη δασική βλάστηση να κάνει το εαρινό ξύπνημα. Είδη όπως καλάμι, τσιποκάλαμο και βάτο, βρίσκονται σε μεγάλη εξάπλωση στην περιοχή και καίγονται ευκολότερα από ότι τον Αύγουστο. Στη φωτιά της Ανάληψης είχαμε το φαινόμενο της κηλίδωσης. Περάσαμε ένα Μάρτιο μόνο με μία βροχή στις αρχές. Γενικότερα εφιστώ την προσοχή σε όλους. Όποιος καίει ξηρή βλάστηση, κυρίως ελαιόκλαρα, να το κάνει στο κέντρο του χωραφιού. Θα πρέπει να σταματήσει η κακή νοοτροπία να τα βάζουν στην άκρη που είναι κοντά σε δασικές εκτάσεις. Όλες οι πυρκαγιές οφείλονται σε αυτό. Όλοι προβαίνουν σε καύσεις και δυστυχώς χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα».

«Ο νομός μας έχει πληγεί πολλές φορές»

Παράκληση προς τον κόσμο ώστε να είναι προσεκτικός καθώς και να τηρεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα που απαιτούνται σε ότι αφορά την καύση πραγματοποίησε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, Αντιπύραρχος Νίκος Σμαρνάκης, επισημαίνοντας παράλληλα τις πληγές του παρελθόντος για το νομό μας. Ειδικότερα τόνισε:

«Μία θερμή παράκληση προς τους πολίτες. Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι προσεκτική, ένα μικρό ποσοστό των πολιτών επιδεικνύει ανευθυνότητα και δε χρησιμοποιεί τη λεγόμενη κοινή λογική. Δεν γίνεται όταν έχει αέρα, όταν έχει χαμηλή σχετική υγρασία, να κάνουμε εργασίες στο ύπαιθρο, να μην τηρούμε τα μέτρα που προβλέπονται και να αποχωρούμε χωρίς να έχουμε σβήσει τη φωτιά που έχουμε ανάψει με νερό ή επιχωμάτωση. Επίσης, ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί και να έχει μνήμη, γιατί ο νομός μας έχει πληγεί πολλές φορές από μεγάλες πυρκαγιές! Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για ανθρώπους και περιουσίες. Είναι κρίμα από την απερισκεψία και από τον ωχαδερφισμό κάποιων να ταλαιπωρείται ένας ολόκληρος νομός. Πρέπει να αναλογιστούμε τον κίνδυνο για τους πολίτες, τα  έξοδα και τον κόπο που χρειάζονται για να σβηστεί μία φωτιά».

«Να αποφύγουμε τον κίνδυνο επέκτασης πυρκαγιών»

Τέλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών, αντιπύραρχος Θεόδωρος Λεβέντης, εστίασε στη σημαντική αύξηση των πυρκαγιών και στους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούν προκειμένου να μην υπάρχουν ανάλογα μέτωπα όπως αυτά των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ενάρξεων σε αγροτοδασικές πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών είναι προσεκτικοί και εφαρμόζουν τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, υπάρχουν όμως και αρκετοί πολίτες οι οποίοι δεν είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και αγνοούν βασικούς κανόνες που διέπουν τις καύσεις που συντελούνται στην ύπαιθρο σε κλαδέματα ελαιώνων, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλά περιστατικά που η πυρκαγιά ξέφυγε από τον έλεγχο και επεκτάθηκε σε δασική έκταση ή σε παρακείμενες εγκαταστάσεις θερμοκηπίων και γεωργικών εγκαταστάσεων. Η υπηρεσία μας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωμένη να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα και να κοινοποιήσει τις παραβάσεις στην αρμόδια αρχή, όπως τη δασική υπηρεσία, τη διεύθυνση Αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής κτλ. Για δικές τους περαιτέρω ενέργειες, θα ήθελα να ζητήσω από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της γεωγραφικής αρμοδιότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών και μέχρι την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνονται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για το τι υποχρεούνται να πράξουν, έτσι ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις».

Όλη η επικαιρότητα