Ηλεία

Ηλεία: Τα βιολογικά προϊόντα μπήκαν για καλά στην ζωή μας…

Τα βιολογικά μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας, όμως στην λαϊκή της Ηλείας προσπαθούν οι τιμές  να είναι προσιτές και από το σύνολο των καταναλωτών.  
Ακούστε το άρθρο

Στροφή στα βιολογικά προϊόντα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια  με την επιθυμία των καταναλωτών για αγορά προϊόντων κυρίως του πρωτογενούς τομέα που παρήχθησαν με φυσικές μεθόδους να είναι ολοένα και αυξανόμενη…

Είναι χαρακτηριστικό και στην Ηλεία η αλλαγή της καταναλωτικής συνήθειας των πολιτών με στροφή στα βιολογικά δημιούργησε μία λαϊκή αγορά βιολογικών που λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα στην πόλη του Πύργου.

«Οι αγορές βιοκαλλιεργητών είναι διαφορετικές από τις βιολογικές αγορές. Στο εξωτερικό αυτός θεσμός υπάρχει σε πολύ μεγάλη έκταση και ειδικά στην Αμερική υπάρχουν 8.000 αγορές βιολογικών προϊόντων. Αναλογικά με τον πληθυσμό στην Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πάνω από 200 αλλά δυστυχώς έως και σήμερα δεν ξεπερνούν τις σαράντα. Είναι ουσιαστικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε η πρώτη αγορά που έχει δημιουργηθεί με το καινούριο θεσμικό πλαίσιο. Είναι παραγωγοί από διάφορους νομούς με δικά τους προϊόντα πιστοποιημένα. Πιστεύουμε ότι όπου ανοίγει μία αγορά είναι καλό για όλους, και για τους παραγωγούς και για τους καταναλωτές αλλά και για την τοπική οικονομία. Αυτά τα προϊόντα όπως ξέρετε είναι χωρίς συνθετικά φάρμακα και λιπάσματα, υψηλής διατροφικής αξίας. Οι καταναλωτές επιλέγουν αυτά τα προϊόντα γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η τροφή σου είναι το φάρμακό σου», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Βιοκαλλιεργητών κ. Ανδρέας Βαρώτσος.

Στη λαϊκή αγορά των βιοκαλλιεργητών που λειτουργεί κάθε Πέμπτη στο πάρκο «Ξυστρή»  μπορεί κάποιος να αγοράσει προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας από διάφορους νομούς της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, αφού φιλοξενεί παραγωγούς από την Κόρινθο, την Μεσσηνία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

«Αυξανόμενη είναι η στήριξη των πολιτών στη  λαϊκή αγορά των βιοκαλλιεργητών που προσφέρει προϊόντα για μία  υγιεινή διατροφή, όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Βαρώτσος στο χώρο του «Ξυστρή» στον Πύργο. Θα βρίσκομαι δίπλα τους όπως και σε κάθε προσπάθεια που έχει ως στόχο την προβολή του πρωτογενούς τομέα της Ηλείας», επεσήμανε μεταξύ άλλων το πολιτικό στέλεχος της ΝΔ κ. Λευτέρης Βαρουξής.

Στις αγορές πηγαίνουν οι ίδιοι οι βιοκαλλιεργητές με αποτέλεσμα οι τιμές των προϊόντων να είναι σε καλά επίπεδα. Τα βιολογικά μπορεί να είναι πιο ακριβά από τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας, όμως στην λαϊκή της Ηλείας προσπαθούν οι τιμές  να είναι προσιτές και από το σύνολο των καταναλωτών.

«Εδώ υπάρχει άμεση επαφή του καταναλωτή με τους βιοκαλλιεργητές, μπορεί να επισκεφθεί το κτήμα του, γνωρίζει τα προϊόντά του. Εμείς είμαστε ένα μέρος της λύσης, η βιολογική γεωργία, και για την κλιματική κρίση και για την βιοποικιλότητα. Επίσης καλύπτουμε και μία άλλη προϋπόθεση. Δεν καταναλώνουμε ενέργεια γιατί τα προϊόντα είναι τοπικά και επομένως δεν υπάρχουν τα λεγόμενα τονοχιλιόμετρα», τόνισε ο κ. Βαρώτσος.

Όλη η επικαιρότητα