Περιβάλλον

Ηλεία: Τις δράσεις του παρουσίασε ο Φορέας Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς

arvanitis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσίαση των δράσεων, των προγραμμάτων, των στόχων και των άμεσων προτεραιοτήτων  του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου – Στροφυλιάς ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο των Λεχαινών.

Τη συνέντευξη συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Βρής, ενώ κύριοι ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης κ. Νικόλαος Καραβάς, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δημήτης Αρβανίτης και ο διευθυντής της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την εκστρατεία ενημέρωσης του έργου του Φορέα κ. Φωκίων Ζαΐμης.

Από τη συνέντευξη ωστόσο, πέρα από το έργο του Φορέα Διαχείριση, δεν έλειψαν και οι αναφορές πάνω στις «επιθέσεις» που δέχεται το τελευταίο διάστημα η περιοχή των Σαμαρεΐκων στο δάσος της Στροφυλιάς, αλλά και η καθυστέρηση των έργων αποκατάστασης της αμμολωρίδας του Κοτυχίου!

Τον λόγο έλαβε πρώτος ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ένα πάρα πολύ σπάνιο οικοσύστημα και έχουμε την τύχη να μετέχουμε στον Φορέα κάνοντας ότι μπορούμε για να το κρατήσουμε ζωντανό. Είναι ευλογία Θεού για τον τόπο μας να έχουμε τέτοια οικοσυστήματα, χρειαζόμαστε όμως και την συνδρομή των πολιτών».

«Μιλάμε για ένα εθνικό πάρκο και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους κατοίκους των περιοχών» τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου Στροφυλιάς κ. Νικόλαος Καραβάς και συνέχισε: «Είναι το μεγαλύτερο σύμπλεγμα υγροτόπων της Πελοποννήσου. Η προστασία της περιοχής εξαρτάται από τους κατοίκους της. Και έτσι, φτάσαμε στη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης».

Συνεχίζοντας ο κ. Καραβάς τόνισε: «Οι μεγαλύτεροι εχθροί μας είναι το κυνήγι, η υλοτομία, τα νερά που φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ελαιοτριβεία, οι πιέσεις για γεωργία, κτηνοτροφία, κατοικία, τα λατομεία, η δυσπιστία των κατοίκων.

Κύριο έργο μας είναι η φύλαξη, οι γνωμοδοτήσεις από επιστημονικό προσωπικό, η παρακολούθηση των οδηγιών του προγράμματος Natura για την περιοχή.
Έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη αποκατάστασης της αμμολωρίδας στο Κοτύχι, θα αναβαθμίσουμε το Κέντρο Πληροφόρησης στο Λάππα ενώ σήμερα, ξεκινάμε την εκστρατεία πληροφόρησης των κατοίκων, των φορέων κ.ά.».

Τέλος, ο κ. Φωκίων Ζαΐμης είπε: «Η κοινοπραξία μας αποτελείται από τρεις εταιρείες και έχουμε αναλάβει, μέχρι το τέλος του 2015, το έργο της αύξησης της αναγνωρισιμότητας του Φορέα. Για να γίνει αυτό θα κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις. Να μάθει ο κόσμος ότι υπάρχει αυτός ο Φορέας, σε τοπικό, εθνικό, διεθνές επίπεδο και να ενισχύσουμε τις δράσεις εθελοντισμού».

Ο κ. Ζαΐμης τόνισε ότι η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες με εμπλοκή όσο το περισσότερο δυνατόν των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής, ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη σε επαφές με την Πολεμική Αεροπορία η οποία είναι διαθέσιμη να παραχωρήσει χώρο στην Ανδραβίδα, τους μήνες που δεν χρησιμοποιείται από το προσωπικό της, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία εθελοντών».
 
«Λήγει υπέρ του νομού Ηλείας»

Διοικητικό χαρακτήρισε το θέμα των Σαμαρεΐκων, σε ερώτηση του patrisnews.com, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς κ. Νικόλαος Καραβάς. Ο κ. Καραβάς τόνισε ότι ο Φορέας βλέπει την περιοχή ως ενιαίο κομμάτι και πως η αντιμετώπιση του τόσο από τις υπηρεσίες της Ηλείας όσο της Αχαΐας, με δεδομένο ότι πρόκειται για ίδιες υπηρεσίες, θα πρέπει να είναι κοινή.

Από την πλευρά του ωστόσο ο δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης είπε: «Κατά την άποψή μου το θέμα είναι λυμένο υπέρ του νομού Ηλείας. Αυτό το αναγνωρίζουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εκτός από μία. Όσο για το κομμάτι των καταπατημένων εκτάσεων, στην προσφυγή του 1930-1935 και του 1936-1942 της Μονής που διεκδικεί κάποια κομμάτια, τα Σαμαρέικα περιγράφονται ως γυμνή γη Σαμαρεΐκων. Εξάλλου, όλα αυτά τα στοιχεία, από την δική μας την πλευρά, μας ζητήθηκαν και παραδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Εισαγγελία Πατρών»!

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση της αμμολωρίδας του Κοτυχίου, που κρέμεται πλέον από μία «κλωστή», ο κ. Καραβάς είπε: «Τη μελέτη αυτή την κυνηγούσαμε εδώ και τρία χρόνια. Ο Φορέας κάνει τα αδύνατα δυνατά. Ωστόσο, δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια και γι’ αυτό πρέπει να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις για την εκτέλεση τέτοιων έργων. Ευελπιστούμε από εδώ και πέρα οι διαδικασίες να επισπευτούν».

Στάθης Πουλιάσης
(Stathispatris@Yahoo.com)

Όλη η επικαιρότητα