Ηλεία

Ηλεία: Τραπέζι με τα απαραίτητα για τον Δεκαπενταύγουστο – Υποτονική η κίνηση στις αγορές

Επάρκεια προϊόντων υπάρχει, οι τιμές είναι πολύ καλές και οι όποιες αυξήσεις έχουν γίνει ήταν όσο το δυνατόν περιορισμένης έκτασης, με τις επιχειρήσεις να απορροφούν μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους.
Ακούστε το άρθρο

Δειλά-δειλά ξεκίνησε από χθες να αυξάνεται η αγοραστική κίνηση στα καταστήματα τροφίμων του Πύργου και της Αμαλιάδας εν όψει της Μεγάλης εορτής της Παναγίας, του Δεκαπενταύγουστου.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Κανελλόπουλος / Παναγιώτης Πεντάζος

Και φυσικά οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων περιμένουν και ελπίζουν σήμερα και αύριο να μπει περισσότερος κόσμος μέσα στα καταστήματά τους και να ψωνίσει για το γιορτινό τραπέζι, ανάλογα βέβαια με την οικονομική του δυνατότητα.

Επάρκεια προϊόντων υπάρχει, οι τιμές είναι πολύ καλές και οι όποιες αυξήσεις έχουν γίνει ήταν όσο το δυνατόν περιορισμένης έκτασης, με τις επιχειρήσεις να απορροφούν μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους.

Τάσος Κακκαβάς: «Η κίνηση έχει αρχίσει να αυξάνεται»

O Τάσος Κακκαβάς υπεύθυνος στο σούπερ μάρκετ Τερζής (υποκατάστημα Γερμανού) τονίζει ότι τις προηγούμενες ημέρες η αγοραστική κίνηση ήταν υποτονική, αλλά από χθες έχει ξεκινήσει να αυξάνεται.
«Θεωρώ ότι σε σχέση με πέρυσι, η κίνηση είναι πιο υποτονική λόγω των αυξήσεων που έχουν πάρει τα προϊόντα. Πιστεύω όμως από σήμερα (σ.σ. χθες) έχει ανέβει η κίνηση και έως το Σάββατο θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Τα προϊόντα που έχουν την μεγαλύτερη κίνηση, λόγω της νηστείας κυρίως, είναι τα ψαρικά, τα σαρακοστιανά και θεωρώ ότι αυτές τις τελευταίες μέρες θα αυξηθεί η κίνηση και στο κρέας. Οι τιμές προσαρμόζονται πάντα σύμφωνα με την αγοραστική ικανότητα του καταναλωτή, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Τερζής. Βεβαίως η αλυσίδα Τερζής επωμίζεται το περισσότερο βάρος των αυξήσεων που υπάρχουν, ούτως ώστε οι καταναλωτές και οι πελάτες μας να πάρουν τα προϊόντα τα όποια θέλουν να αγοράσουν. Αυτό που κάνουμε δηλαδή συνέχεια στα καταστήματά μας».

Μιχάλης Αποστολόπουλος: «Πιστεύω ότι την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου θα έχουμε μεγαλύτερη κίνηση»

Ο Μιχάλης Αποστολόπουλος που διατηρεί Οπωροπωλείο στον Πύργο τονίζει και αυτός πως περιμένει η κίνηση στην αγορά του Πύργου να αυξηθεί σήμερα και αύριο.

«Δυστυχώς η κίνηση είναι υποτονική και τον λόγο δεν τον ξέρω. Δεν έχουν έρθει τόσο πολλοί ετεροδημότες; Δεν έχουν κατέβει αυτοί που μένουν στα παραλιακά μέρη όπως στη Σπιάτζα, στο Κατάκολο και τα υπόλοιπα; Αυτοί που συνήθως μένουν στα χωριά; Πάντως μέσα στο κέντρο, στην αγορά, η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη για αυτές τις ημέρες. Αλλά και ο τρόπος της καταναλωτικής συμπεριφοράς που έχουν οι Αθηναίοι, δεν βοηθάει την τοπική αγορά, αφού έχουν μάθει να ψωνίζουν στα σουπερ μάρκετ, οπότε δεν μπορείς να τους αλλάξεις αυτόν τον τρόπο συμπεριφοράς. Οπότε δουλειά θα έχουν μόνο τα σουπερ μάρκετ και όχι τα μικρά μαγαζιά που είναι στο κέντρο της πόλης. Όσον αφορά τα προϊόντα, υπάρχει επάρκεια και πολύ καλή ποιότητα. Τα προϊόντα μας είναι και ντόπια, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κυρίως αυτή τη στιγμή ο κόσμος ζητάει σαλάτες, φρούτα, όπως σταφύλια και σύκα που είναι της εποχής λόγω και της νηστείας. Στη δουλειά μας υπάρχει μεγάλη αφθονία και γκάμα προϊόντων. Πιστεύω ότι την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου θα κινηθεί περισσότερο η τοπική αγορά και θα στηριχθεί και η τοπική οικονομία».

Γιάννης Τοπιντζής: «Πάνω απ’ όλα η ποιότητα»

Ο Γιάννης Τοπιντζής από το κατάστημα Τοπιντζής κατεψυγμένα και νωπά προϊόντα αναφέρει πως υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο να ψωνίσει και ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

«Από τις αρχές του μήνα και με αφορμή την εορτή του Σωτήρος όπου ο κόσμος έτρωγε παραδοσιακά θαλασσινά προϊόντα, όπως τον βακαλάο, η κίνηση ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Είναι φανερό ότι έχουν έρθει και οι ετεροδημότες, οι οποίοι έχουν κατέβει στην περιοχή και υπάρχει έτσι μια αυξημένη κίνηση και λόγω του Δεκαπενταύγουστου. Κόσμος λοιπόν υπάρχει, αλλά ο κόσμος που μπαίνει μέσα στο κατάστημα για να αγοράσει προϊόντα, αγοράζει λιγότερα και κυρίως αγοράζει τα άκρως απαραίτητα για το τραπέζι του. Σε γενικές γραμμές είμαστε ικανοποιημένοι. Ο κόσμος αυτή την περίοδο ζητάει περισσότερο νηστίσιμα προϊόντα, όπως καλαμαράκια, γαρίδες, χταπόδια, αλλά υπάρχει ζήτηση και στα σφολιατοειδή, όπως τα τυροπιτάκια που στολίζουν το κάθε τραπέζι. Παραδοσιακά οι ετεροδημότες τα τιμούν όλα αυτά, όπως και τα παρασκευάσματα από το κοτόπουλο, όπως είναι τα μπιφτέκια και τα σουβλάκια, αλλά αγοράζουν και ολόκληρα κοτόπουλα. Όσον αφορά τις τιμές αυτές είναι αυξημένες δυστυχώς σε σχέση με πέρυσι, τουλάχιστον 20% σε όλα τα προϊόντα. Εμείς αυτό που έχουμε καταφέρει, είναι να απορροφήσουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης και πάντα θα παρέχουμε τη γνωστή ποιότητα του καταστήματος, κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο για μας».

Ελένη Κοτσώρη: «Υπάρχει ποιότητα, επάρκεια προϊόντων και χαμηλές τιμές»

Η Ελένη Κοτσώρη από το ιχθυοπωλείο Καπετάνιος επισημαίνει ότι η αγοραστική κίνηση ακόμη δεν είναι αυτή που θα έπρεπε ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

«Υπάρχει κόσμος, έχει κατέβει για τις διακοπές του, αλλά η κίνηση σε σχέση με πέρσι είναι λίγο μειωμένη. Βλέπουμε ότι ο κόσμος περνάει δύσκολα λόγω του κορωνοϊόυ, της λιτότητας και για αυτό υπάρχει αυτή η μειωμένη κίνηση. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος ζητάει περισσότερο το γαύρο, τη σαρδέλα, τις γόπες, ενώ υπάρχουν και αυτοί που νηστεύουν και προτιμούν τις γαρίδες, τα θράψαλα, τα καλαμάρια, τα χταπόδια και γενικότερα τα νηστίσιμα θαλασσινά προϊόντα. Εμείς σαν επιχείρηση έχουμε απορροφήσει τις αυξήσεις, δεν έχουμε αυξήσει την τιμή των προϊόντων μας σε σχέση με προηγούμενες εποχές. Κυμαινόμαστε στα ίδια επίπεδα, απορροφάμε τις αυξήσεις που μπορεί να υπάρχουν και βλέπουμε γενικά ότι ο κόσμος είναι λίγο στριμωγμένος οικονομικά. Υπάρχει πάντως ποιότητα, επάρκεια προϊόντων και χαμηλές τιμές».

Βασίλειος Πολύδωρας: «Οι τιμές είναι προσιτές και μπορώ να πω και πιο χαμηλές από πέρυσι»

Ο Βασίλειος Πολύδωρας από το Ιχθυοπωλείο Φιντριλής αναφέρει ότι η κίνηση είναι αρκετά καλή και οι τιμές είναι προσιτές για τον κόσμο, προκειμένου αυτός να αγοράσει τα προϊόντα που θέλει.

«Επειδή πολύς κόσμος νηστεύει ακόμη αυτή την εποχή, προτιμάει προϊόντα όπως η γαρίδα, το χταπόδι, τα καλαμάρια και τα θράψαλα. Είχαμε μεγάλη κίνηση κυρίως του Σωτήρος, ενώ και τώρα υπάρχει μία σχετικά καλή κίνηση μιας και ο κόσμος έχει κατέβει στην πόλη. Ευελπιστούμε να πάμε ακόμη καλύτερα τις επόμενες ημέρες. Οι τιμές είναι προσιτές και μπορώ να πω και πιο χαμηλές από πέρυσι, γιατί βλέπουμε ότι ο κόσμος έχει οικονομικό πρόβλημα και εμείς αυτό το συμμεριζόμαστε. Η επιχείρηση απορροφάει όλες τις αυξήσεις οι οποίες γίνονται. Θέλω να ευχηθώ ενόψει του Δεκαπενταύγουστου χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο».

Θεόδωρος Αντωνόπουλος: «Δεν υπάρχει η κίνηση που υπήρχε άλλες χρονιές»

Ο Θεόδωρος Αντωνόπουλος από το κρεοπωλείο Αντωνόπουλος δηλώνει πως η κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά.

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά, όμως δεν υπάρχει αυτό που γινόταν άλλες χρονιές όπου οι πελάτες μας έρχονταν να παραγγείλουν από πιο νωρίς. Είναι ακόμα υποτονική η κίνηση και πιστεύουμε ότι τις επόμενες ημέρες Παρασκευή και Σάββατο θα έχουμε μεγαλύτερη αγοραστική κίνηση».

Ευστάθιος Παπανδρέου: «Ο Έλληνας πάντα ψωνίζει την τελευταία στιγμή»

Ο Ευστάθιος Παπανδρέου πρόεδρος κρεοπωλών νομού Ηλείας τονίζει ότι η αγοραστική κίνηση είναι σε χαλαρά επίπεδα, όμως ο Έλληνας πάντα αγοράζει την τελευταία στιγμή και αυτό πιστεύει ότι θα γίνει και φέτος.

«Η αγοραστική κίνηση είναι σε χαλαρά επίπεδα, όμως ο Έλληνας πάντα ψωνιζει την τελευταία στιγμή και αυτό πιστεύω ότι θα γίνει και φέτος. Ετεροδημότες έχουν κατέβει και είναι αρκετοί μπορώ να μπω. Αυτές τις ημέρες γίνεται κυρίως έρευνα αγοράς από τους πελάτες.

Τις προηγούμενες χρονιές η κίνηση ήταν λίγο καλύτερη, ερχόταν ο κόσμος και ρωτούσε πιο μπροστά για να δει πώς θα περάσει τον Δεκαπενταύγουστο πού είναι μία πολύ μεγάλη γιορτή, όμως πλέον ο κόσμος περνάει δύσκολα οικονομικά, αλλά πιστεύουμε ότι με τον κόσμο που έχει κατέβει, ότι θα τα πάμε καλά. Οι τιμές δεν έχουν καμία σχέση με πέρσι, εμείς όμως τονίζουμε ότι κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, απορροφούμε πολύ από το κόστος και δίνουμε δικά μας ντόπια προϊόντα στις καλύτερες τιμές».

Παναγιώτης Μαλλιόπουλος: «Υπάρχει ενδιαφέρον για ψώνια, όμως σίγουρα οι πελάτες είναι λίγο πιο συγκρατημένοι»

Ο Παναγιώτης Μαλλιόπουλος από το κρεοπωλείο Μαλλιόπουλος αναφέρει ότι οι πελάτες είναι λίγο πιο συγκρατημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ακρίβειας, παρ’ όλα αυτά όμως ο κόσμος προτιμάει το κατάστημά του.

«Υπάρχει κινητικότητα, έχουν κατέβει πολλοί ετεροδημότες στην πόλη μας και βλέπουμε αρκετό ξένο κόσμο, όπως και πριν τον κορωνοϊό. Υπάρχει ενδιαφέρον για ψώνια. Σίγουρα οι πελάτες είναι λίγο πιο συγκρατημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ακρίβειας, παρ’ όλα αυτά όμως ο κόσμος μας προτιμάει, έχουμε αρκετούς ανθρώπους που ξανάρχονται και μας επισκέπτονται. Οι πελάτες μας προτιμάνε το χοιρινό με δέρμα, το αρνί που βάζουμε στα κλήματα, δηλαδή πιο παραδοσιακές συνταγές. Ενόψει του Δεκαπενταύγουστου η Παναγία να μας δίνει φώτιση και δύναμη και να έχουμε υγεία».

Κώστας Μαστρογιαννόπουλος: «Έχει έρθει κόσμος, αλλά κάνει τις αγορές του μετρημένα»

Ο Κώστας Μαστρογιαννόπουλος Πρόεδρος Σωματείου Κρεοπωλών Αμαλιάδας τονίζει και αυτός ότι έχει έρθει κόσμος, αλλά κάνει τις αγορές του μετρημένα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Έχει έρθει κόσμος, αλλά κάνει τις αγορές του μετρημένα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Εμείς καλούμε τον κόσμο να μην πέσει έρμαιο χαμηλών τιμών σε βάρος της ποιότητας.

Κάποια κίνηση υπάρχει, είναι σε καλύτερα επίπεδα από το προηγούμενο διάστημα επειδή υπάρχει κόσμος, αλλά είναι διστακτικός και αγοράζει τα απαραίτητα.  Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους, καλό Δεκαπενταύγουστο με υγεία».

Παναγιώτης Βυθούλκας: «Λόγω έλλειψης χρημάτων δεν φαίνεται στην αγορά η έλευση του κόσμου»

Ο Παναγιώτης Βυθούλκας που διατηρεί Κρεοπωλείο στην Αμαλιάδα αναφέρει ότι έχει έρθει κόσμος, αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων αυτό δεν φαίνεται στην αγορά.

«Έχει ξεκινήσει λίγο παραπάνω η κίνηση και εύχομαι αυτές τις μέρες να κορυφωθεί. Έχει έρθει κόσμος πολύς απ’ ότι βλέπουμε, αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων αυτό δεν φαίνεται στην αγορά.

Πιστεύω να πάμε καλά, αυτές τις τελευταίες μέρες, με τον κόσμο να επιλέγει ποιοτικά προϊόντα».

Όλη η επικαιρότητα