Ηλεία: Ξεχειλίζει το ποτήρι της οργής για τον διάλογο Δούκα-Λιβανού – «Ασέβεια και προσβολή!» (vid)

Share

Ήταν 24 Αυγούστου 2007 όταν η Πελοπόννησος και όλη η Ελλάδα ανησυχούσε στο άκουσμα ότι ξέσπασε πυρκαγιά στην δασική περιοχή της Ζαχάρως, ωστόσο, κανένας δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί την τραγωδία που θα ακολουθούσε τις επόμενες ώρες και ημέρες, με απολογισμό 49 νεκρούς, μεγάλες καταστροφές και αναπάντητα ερωτήματα.

H μαρτυρική Αρτέμιδα 15 χρόνια μετά, ακόμα μετρά τις πληγές από τις φονικές πυρκαγιές του 2007.

Σχεδόν 15 χρόνια μετά και χωρίς ο πόνος να έχει σβήσει ακόμα από τις μαύρες εκείνες ημέρες, όλοι οι Ηλείοι αλλά πολύ περισσότερο οι κάτοικοι του Δήμου Ζαχάρως και ιδιαίτερα των πυρόπληκτων περιοχών είδαν τον εφιάλτη να ξαναζωντανεύει με την μορφή του πιο κακόγουστου αστείου.

Aιτία, το επίμαχο βίντεο από την Σπάρτη στο οποίο ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, απευθυνόμενος στον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, καυχιέται για τα κατορθώματα του ιδίου και της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κώστα Καραμανλή, όπου ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών με τον κ. Λιβανό όχι μόνο να μην κρατάει αποστάσεις αλλά αντίθετα να εγκωμιάζει τον συνομιλητή για τα όσα εξοργιστικά είχε μόλις ξεστομίσει.

Όπως είναι λογικό τα όσα ακούστηκαν από το Δήμαρχο Σπάρτης και τον μέχρι πρότινος Υπουργό Ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα ευφυολογήματα  και τα γέλια των υπόλοιπων παρευρισκομένων προκαλούν οργή και αγανάκτηση, κάτι που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις των κατοίκων της περιοχής οι οποίοι μίλησαν στον Κώστα Γκελντή και στην κάμερα του STAR.

Παναγιώτης Κοκλαμάνης, κάτοικος Ζαχάρως

«Ασέλγεια πάνω στους νεκρούς»

«Ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στις φωτιές και μου είπαν και εμένα αν θέλω να πάω στην τράπεζα για να πάρω λεφτά όμως δεν έκανα τέτοια ενέργεια! Ήξερα απλά άτομα τα οποία πήραν και από διαφορετικά καταστήματα τραπεζών χρήματα. Τα όσα είπε ο κύριος Δούκας είναι ασέλγεια πάνω σε νεκρούς γιατί έμμεσα έγινε εκμετάλλευση του γεγονότος αυτού!

Υπήρχα άνθρωποι στα καφενεία που έπιναν και έλεγαν άντε στην υγεία του Καραμανλή που μας έδωσε τα λεφτά τη στιγμή που άλλοι θρηνούσαν! Καλώς έπραξε ο Μητσοτάκης και απομάκρυνε Λιβανό και Δούκα γιατί σαν συνέχεια του κόμματος έπρεπε να αποποιηθεί των ευθυνών γιατί αυτός δεν είχε εμπλακεί καν τοτε».

Ιωάννα Βλάχου, κάτοικος Μακίστου

«Στις φωτιές κάποιοι καταστρέφονται και κάποιοι ευνοούνται»

«Πάντα γίνονται πολιτικά παιχνίδια τις φωτιές και μόνο οι άνθρωποι που πέθαναν στις φωτιές δεν ευνοήθηκαν και ευνοήθηκαν κάποιοι άλλοι άνθρωποι. Ο κύριος Δούκας όταν είχε έρθει το 2007 στη Μάκιστο είχε πει στον Δήμο Ζαχάρως να δώσει δυόμιση χιλιάδες στρέμματα στην παραλία όμως ο τότε Δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος δεν ενδιαφέρθηκε να γίνει αυτή η υλοποίηση. Όταν γίνεται μια καταστροφή, κάποιοι καταστρέφονται και κάποιοι ευνοούνται. Δεν τελειώνει το θέμα επειδή ο κύριος Μητσοτάκης έδιωξε τον κύριο Λιβανό, πρέπει να ξεσηκωθεί ο λαός! Και για τους ζωντανούς ανθρώπους που είναι στην περιοχή έγιναν πολιτικά παιχνίδια, αυτοί που πέθαναν έφυγαν αυτοί που έμειναν καταστράφηκαν…»

Φώτης Ζαχαρόπουλος, κάτοικος Σμέρνας

«Όσα ακούστηκαν είναι προσβλητικά και ψέματα»

Όσα ακούστηκαν με προσβάλλουν σαν άνθρωπο και είναι και ψέματα. Εγώ δεν είδα να μοιράζει σε κανέναν τίποτα, ό,τι πήραμε το πήραμε από την τράπεζα και αυτά με μεγάλη δυσκολία! Έφτασε 2013 και ακόμα δεν είχα πάρει τίποτα παρά την μεγάλη ζημιά που είχα πάθει. Δεν μου έχει μείνει καμία ελιά, είχε καεί και το παλιό μου σπίτι και τα ζώα μου».

Σπύρος Χρονόπουλος, κάτοικος Ζαχάρως

«Άστοχο αυτό που έκανε ο κ. Δούκας»

«Ήταν άστοχο αυτό που έκανε ο κ. Δούκας, δεν ξέρω γιατί το είπε. Προσβάλει τους πυρόπληκτους. Ήταν ένα βοήθημα που όσοι έπαθαν ζημιά έπρεπε να το πάρουν και το πήραν από την τράπεζα όχι από τον ίδιο»

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΕΙΟΥΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΣΠΑΡΤΗΣ;

«Ατυχές συμβάν» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Σπάρτης, Πέτρος Δούκας, τον διάλογο που είχε με τον αποπεμφθέντα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 μετά τον σάλο που προκάλεσε το επίμαχο βίντεο και τη διαγραφή του από τη ΝΔ.

Σε ανάρτησή του στο facebοok, σημείωσε ότι όσα ειπώθηκαν ήταν «καθ’ υπερβολή» και ζήτησε συγγνώμη από τον Σπήλιο Λιβανό επειδή παραιτήθηκε, αν και άποψή μας είναι πως αν έπρεπε να ζητήσει μια συγνώμη αυτή θα πρέπει να ήταν από τους Ηλείους πολίτες.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Πέτρου Δούκα:

«Ένα καθ’ υπερβολή και ατυχές σχήμα λόγου, πήρε απρόσμενη διάσταση! Λυπάμαι και στενοχωριέμαι, που αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την παραίτηση ενός από τους πιο ικανούς υπουργούς και φίλο μου. Του ζητάω συγνώμη!

Θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι όλα όσα προσπαθήσαμε για την υποστήριξη των πυρόπληκτων της Ηλείας το 2007 (πριν 15 χρόνια), έγιναν με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα που κανένας δεν αμφισβήτησε, ούτε η τότε αντιπολίτευση!

Όλα έγιναν με πιστοποιητικά, και με αυτοψίες που διενήργησαν ειδικά κλιμάκια και οι ίδιοι οι δήμοι. Τα χρήματα διανεμήθηκαν από τα πιστωτικά ιδρύματα με πλήρη διαφάνεια, με πλήρη Κυβερνητική εποπτεία. Έγιναν συνεχείς έλεγχοι των πιστοποιητικών από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπήρχε συνεχής δημοσιογραφική παρουσία και κάλυψη, και όλα έγιναν σε απόλυτη γνώση όλων των κομμάτων και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με συνεχείς ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, και κάτω από το φως του ήλιου!

Όπως όλοι γνωρίζουν, δεν υπήρξαν ούτε μπορούσαν να υπάρξουν ‘’τσάντες’’ ή οτιδήποτε άλλο τέτοιο! Ήταν ένα ‘’καθ’ υπερβολή’’ και ατυχές σχήμα λόγου για να δείξω το μέγεθος αλλά και την ταχύτητα της γιγαντιαίας προσπάθειάς μας και την ευαισθησία μας για τους συνανθρώπους μας που είχαν πληγεί τόσο άγρια και έζησαν ένα τέτοιο δράμα, με τόσους νεκρούς. Μόνο και μόνο για να καταδειχθεί η ταχύτητα και η ευελιξία με την οποία λειτούργησε η τότε κυβέρνηση, ώστε να μπορέσει έστω και στο ελάχιστο, να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο που είχε προκαλέσει η βιβλική καταστροφή – και για να επισημάνω και να υπογραμμίσω το αίτημα των αγροτών της Λακωνίας να επισπεύσει η Κυβέρνηση την καταβολή των αποζημιώσεων στους Λάκωνες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.

Σέβομαι την απόφαση του Πρωθυπουργού και εύχομαι στη Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό προσωπικά να συνεχίσουν με επιτυχία το πολύ δύσκολο και πολύ σημαντικό έργο τους, μέσα σε πρωτοφανείς αρνητικές συγκυρίες».