Categories: Ηλεία

Ηλεία: Ξεκίνημα της νέας χρονιάς με φως αισιοδοξίας

Share

Μετά από δύο χρόνια, όπου λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για τη μη διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού, είχαν αναβληθεί όλες οι εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του χρόνου, χθες το πρωί, αφού πρώτα έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου, η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς, ακολούθησαν η δεξίωση στο δημαρχείο Πύργου από τον δήμαρχο κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, η κοπή της πίτας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ηλείας από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Γιαννόπουλο και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, καθώς και η κοπή της πίτας της Μητρόπολης Ηλείας από τον ποιμενάρχη μας.

Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν οι φορείς της πόλης, οι εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, αιρετοί, εκπρόσωποι συλλόγων, πολλοί κληρικοί και φυσικά πολίτες της πόλης του Πύργου, αλλά και όλου του νομού.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Το 2023 είναι χρονιά αποφάσεων για το καλύτερο της κοινωνίας»

Παρουσία του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου Β, πραγματοποιήθηκε η δεξίωση στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο για την πρώτη του έτους. Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μετά την δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, υποδέχτηκε τις Αρχές του τόπου, αντιδημάρχους, αιρετούς, εκπροσώπων συλλόγων και δημότες όπου αντάλλαξαν ευχές για το νέο έτος.

Ο Δήμαρχος Πύργου ευχήθηκε σε όλους η νέα χρονιά να είναι παραγωγική, με υγεία, αγάπη και ειρήνη, τονίζοντας:

«Το 2023 είναι χρονιά αποφάσεων. Και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το καλύτερο της κοινωνίας. Διότι σε μια κοινωνία που οδεύει σε καλύτερες συνθήκες, όλοι θα έχουν μια καλύτερη θέση. Αν προτάξουμε μια ψεύτικη υπόσχεση για τον εαυτό μας, τότε δυστυχώς αθροιζόμενες όλες οι ψεύτικες υποσχέσεις δεν οδηγούν πουθενά. Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους, με θεοφώτιστες αποφάσεις των πολιτών για το 2023».

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος: «Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι με το παράδειγμα μας, να αλλάξουμε την σήψη που εξαπλώνεται παντού»

Ακολούθως έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.

Πρώτος μίλησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος που ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε εδώ για να ευλογήσουμε την πίτα της περιφέρειας, ώστε να είναι τα υλικά αγαθά της περιφέρειας προς το λαό άφθονα, γιατί η εκκλησία πάντα ευλογεί τα αγαθά των ανθρώπων».

Στην συνέχεια στάθηκε στην παραβολή όπου ο Χριστός ευλόγησε τους άρτους και τα ψάρια και αυτά πολλαπλασιάστηκαν προκειμένου να τραφούν όλοι όσοι ήταν μαζί του στην έρημο (όπου είχε καταφύγει ο Κύριος μετά το μαρτυρικό τέλος του Τιμίου Προδρόμου).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος αφού ευχαρίστησε τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας για τις ευχές του, στην δική του ευχή στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τόνισε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να ευχηθώ σε όλους σας καλή χρονιά, με υγεία, αγάπη και αισιοδοξία, ελπίδα, δύναμη, πίστη. Για μένα είναι ιδιαίτερη χαρά και για όλους νομίζω, ότι σήμερα, μετά από δύο χρόνια, που λόγω της πανδημίας και λόγω των περιοριστικών μέτρων, που αυτή επέφερε και που δεν είχαμε την δυνατότητα να ακολουθήσουμε την εθιμοτυπία που έχουμε αυτές τις μέρες, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την ανταλλαγή των ευχών, αφήνουμε στην άκρη την πανδημία οριστικά. Τα διδάγματα που αποκομίσαμε και πρέπει να τα κρατήσουμε, είναι ότι κατανοήσαμε ότι τίποτα στη ζωή μας δεν είναι δεδομένο, τίποτα δεν είναι αυτονόητο και τα απλά και καθημερινά πράγματα, πλέον έχουν άλλη αξία. Θεωρώ ότι πέρα από τις συνηθισμένες ευχές που ανταλλάσσουμε αυτές τις ημέρες λόγω των καταστάσεων και των προκλήσεων που υπάρχουν, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όπως και στο εσωτερικό, θα πρέπει να διαφυλάξουμε τις αξίες, τα ιδανικά και τις αρχές μας, με τις οποίες έχουμε πορευτεί ως έθνος, όλα τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες. Βλέπουμε έξω ότι απλώνεται παντού μία πολύ έντονη κοινωνική σήψη. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι με το παράδειγμα μας, είτε σε θεσμικό, είτε σε ιδιωτικό επίπεδο, αυτό να το αλλάξουμε. Εύχομαι να είμαστε καλά, να έχουμε υγεία, να έχουμε δύναμη, ότι καλύτερο για τη νέα χρονιά και να αφήσουμε πίσω ότι δυσάρεστο είχε το 22. Κρατάμε τις καλές στιγμές και από τη θέση του αντιπεριφερειάρχη είμαι χαρούμενος, γιατί η ανισοκατανομή που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια σε περιφερειακό επίπεδο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Ηλείας, έχει πλέον αλλάξει».

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας & Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος: «Ευλογούμε την πίτα για να είναι η χρονιά χαρούμενη, να είναι γεμάτη από υλικά αγαθά»

Και ακολούθησε η κοπή της πίτας στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο να τονίζει μεταξύ άλλων:

«Βλέπετε ότι και η Ιερά Μητρόπολη ευλογεί τους άρτους, την πίτα της, ευλογεί τα υλικά αγαθά, για να κλείσει το στόματα εκείνων που λένε ότι η εκκλησία μόνο ευχές εκπέμπει, ότι δεν ακουμπάει και δεν αγγίζει την υλική πλευρά των ανθρώπων. Για αυτό λοιπόν ευλογούμε την πίτα, για να είναι όντως πλούσια μέσα στο χρόνο το οποίο θα ζήσουμε, αλλά και για τα ιδρύματα της μητροπόλεως μας, για να μπορούν και αυτά, αλλά και οι ενορίες μας να βοηθούν, να εξυπηρετούν και να ανακουφίζουν τον πόνο των ανθρώπων. Ευλογούμε την πίτα για να είναι η χρονιά αυτή χαρούμενη, να είναι γεμάτη από υλικά αγαθά, τα οποία έρχονται κατόπιν της παρακλήσεως όλων μας, κατόπιν της προσευχής που κάναμε προς τον Θεό, για να τα στέλνει, όταν εμείς τα έχουμε ανάγκη».

Ακολούθως ο σεβασμιότατος στάθηκε στις πανδημίες και στις κρίσεις που ήρθαν, όπου χρειάζεται μία σοβαρότητα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Μη λέμε ότι δεν υπάρχει τίποτα, αλλά να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κρίσεις με τη συμβολή των γιατρών μας, οι οποίοι μας λένε πως θα τις αντιμετωπίσουν. Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε ως άσοφοι και όχι ως σοφοί, θα έχουμε προβλήματα».

Ανέφερε ακόμη ότι για αυτό υπάρχει η εκκλησία, για να συμβουλεύει με τις ευχές και με το λόγο της, έτσι ώστε οι πιστοί να βαδίζουν το δρόμο της τελειότητας, της αλήθειας, της συνέπειας και της ειλικρίνειας.

Αναφέρθηκε δε και στην καλή διαχείριση που κάνει η Μητρόπολη στις δωρεές των πιστών και μάλιστα έκανε και τον οικονομικό απολογισμό, τονίζοντας ότι γίνεται χρηστή διαχείριση όλων των χρημάτων που εισέρχονται στη Μητρόπολη και τα οποία βοηθούν ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά το έχουν ανάγκη και ζουν στα ιδρύματα που διατηρεί η Μητρόπολη Ηλείας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες: