WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων παραγωγών

Μόνη τους ελπίδα η κρατική μέριμνα.
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες το πρωί, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για καλλιεργητές και κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία.

Ειδικότερα, παραγωγοί από τις πυρόπληκτες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Φολόης, βρέθηκαν στο δημοτικό κατάστημα του Λάλα (πρώην Δημαρχείο Φολόης), με σκοπό να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Η διαδικασία

Οι πληγέντες καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι, υποβάλλουν μια αίτηση, η οποία έχει τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης, όπου θα αναφέρουν την έκταση της ζημιάς, σύμφωνα με την προσωπική τους εκτίμηση.

Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει τουλάχιστον μια εβδομάδα. Οι ζημιές αυτές καλύπτονται από τον κανονισμό ασφάλισης ζωικού κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α. και ήδη διενεργούνται εξατομικευμένες πραγματογνωμοσύνες από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α. και θα υπάρξει μέριμνα για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι ζημιές στο φυτικό και πάγιο κεφάλαιο, καθώς και στα αποθηκευμένα προϊόντα θα υποβάλλονται στους αρμόδιους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με τα ισχύοντα.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους πυρόπληκτους παραγωγούς μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας (arogi.gov.gr), που είναι διαθέσιμη από σήμερα, να υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση για τις αναφερόμενες ζημίες και ότι άλλο έχει να κάνει με καταστροφή ή ζημιά από τις πυρκαγιές προκειμένου να εκταμιευτεί άμεσα προκαταβολή από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Ταμείου Κρατικής Αρωγής.

Για την κάλυψη των επιπρόσθετων αυτών αναγκών ο ΕΛ.Γ.Α. θα προχωρήσει άμεσα σε πρόσληψη πρόσθετου γεωτεχνικού προσωπικού προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις του έναντι των παραγωγών της χώρας.

Σε τρεις φάσεις οι αποζημιώσεις

Η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής των κτηνοτροφικών, χοιροτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα, έχει ως εξής:

-8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς,

-4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, και

-2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Επιπλέον προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημιές οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημιά σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

-4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων,

-2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων, και

-1.000 ευρώ για μικρότερες καλλιέργειες.

Η εφ. «Πατρίς» βρέθηκε στο δημοτικό κατάστημα του Λάλα και συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους που είδαν την περιουσία τους να γίνεται στάχτη μέσα σε λίγες ώρες και πλέον περιμένουν μια δίκαιη αποζημίωση από το κράτος, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, αφού τα κτήματα και τα ζώα, είναι η κύρια πηγή των εσόδων τους.

Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος, είναι κτηνοτρόφος από το χωριό του Πόθου και περίμενε από το πρωί στο πρώην δημαρχείο της Φολόης, για να υποβάλλει την αίτηση του για αποζημίωση. Όπως μας είπε, κάηκαν και τα 200 πρόβατα που άνηκαν σε αυτόν και τον αδερφό μου. «Τα 120 ήταν δικά μου και τα 80 του αδερφού μου. Και τώρα ήρθε να κάνουμε κάποιες αιτήσεις για αποζημιώσεις. Θέλω να πιστεύω ότι το κράτος θα μας βοηθήσει. Δυστυχώς πάθαμε τεράστιες ζημιές στην περιοχή. Το μόνο που είχαμε στο χωριό ήταν κτηνοτροφία και ελιές. Εγώ τώρα δεν έχω τίποτα. Ξυπνάμε το πρωί και δεν έχουμε τι να κάνουμε. Ακόμα δεν έχουμε λάβει κάποια βοήθεια από το υπουργείο. Οι μονές ζωοτροφές που έχουμε προέρχονται από δωρεές»

«Οι περισσότερες ζημιές ήταν στις ελιές μας. Εγώ είχα περίπου 500 δέντρα στη Νεμούτα. Το μεγάλο ζήτημα τώρα είναι να μας αποζημιώσουν, με δίκαιο τρόπο, για να μπορέσουμε πάλι να σταθούμε στα πόδια μας, αλλιώς πως θα ζήσουμε;», δήλωσε ο κ. Γρηγόρης Καψής από τη Νεμούτα.

«Τα χάσαμε όλα» Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Νίκου Δημητριάδη, που περίμενε υπομονετικά να περάσει την πόρτα του δημοτικού καταστήματος για να παραδώσει την αίτησή του. Ο κ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε και στο  γεγονός ότι τα κτήματά του είχαν καεί και στις δύο προηγούμενες πυρκαγιές (σ.σ 1998,2007) και τώρα κάηκαν ξανά, ενώ τόνισε ότι  «όσα προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τόσα χρονιά ξανακάηκαν. Σκέτη καταστροφή. Τα χάσαμε όλα. Τα χωράφια μας, οι ελιές και τα δέντρα, είναι όλα καμένα. Δυστυχώς, πιστεύω πως, ότι και να δώσει κάτι το κράτος, ο κόσμος θα πάρει πάλι τα ψίχουλα, όπως έγινε και το 2007»,

«Μαύρισε η ψυχή μας. Το τοπίο ήταν ονειρεμένο και έγινε στάχτη. Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι οι καταστροφές που υπέστη ο κόσμος, κυρίως στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Από εδώ και πέρα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από το κράτος και να βοηθηθεί ο κόσμος και ιδιαιτέρα η νεολαία, για να μην εγκαταλειφτεί αυτός ο τόπος.

Η πολιτεία πρέπει να δώσει βάρος και να στηρίξει την κοινωνία της Ηλείας να δώσουν οικονομικές ενισχύσεις για να μπορέσει ο κόσμος να σταθεί ξανά στα πόδια του», δήλωσε η κα. Βασιλική Δαμάσκου, κάτοικος Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε κτήματα με ελιές στο Λάλα.

Όλη η επικαιρότητα