Categories: Ηλεία

Ηλεία: Ξεπέρασαν τα 2.500.000 ευρώ τα χρέη των Δήμων στο εργοστάσιο απορριμμάτων

Share

Την άμεση αποπληρωμή των χρεών τους προς τη διαχειριστική αρχή του ΦοΔΣΑ Ν. Ηλείας, προκειμένου να μην υπάρξουν δεσμεύσεις των ΚΑΠ τους από το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην εφ. «Πατρίς», ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Γιάννης Λυμπέρης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τη σύνταξη των προϋπολογισμών στους συγκεκριμένους δήμους για το 2023, σε περίπτωση που υπάρξουν δεσμεύσεις.

Ο ΦοΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Νομού Ηλείας δημιουργήθηκε το 2006, έπειτα από πρωτοβουλία της τότε Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ηλείας, με μοναδικό σκοπό να «καθαρίσει» ο Νομός στο σύνολό του και με σύγχρονη και οργανωμένη δομή. Οι πολύχρονες προσπάθειές απέδωσαν καρπούς και πλέον η Ηλεία έχει μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Ηλείας, η οποία, μάλιστα, πρόσφατα και σε εκδήλωση ενός ιδρύματος βραβεύτηκε ως η καλύτερη της χώρας, προβλέποντας και τη χρησιμοποίηση του βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Κρούει «κώδωνα κινδύνου» για
παρακρατήσεις ΚΑΠ σε δήμους ο
κ. Γιάννης Λυμπέρη

Τελειώνει ο χρόνος για όσους χρωστούν

Ο κ. Λυμπέρης μίλησε για ασυνέπεια των δήμων απέναντι στην κοινοπραξία που λειτουργεί το εργοστάσιο και στην εταιρεία που έδωσε την ενδιάμεση λύση πριν τη δημιουργία του, υπογραμμίζοντας ότι ο ΦοΔΣΑ θα επιληφθεί της κατάστασης και έχουν σταλεί ήδη έγγραφα και ειδοποιήσεις στους Δήμους. Παράλληλα, επεσήμανε πως το ΣΔΙΤ που ξεκίνησε τον Οκτώβριο την ολοκληρωμένη διαχείριση το έχουν πληρώσει μονάχα δύο – τρεις δήμοι της Ηλείας –τα ονόματα των οποίων δε θέλησε να αποκαλύψει– και σημείωσε ότι ο δικός του δήμος που έχει και την οικονομική διαχείριση του ΦοΔΣΑ δε θα μπορούσε να μην είναι συνεπής. Το σοβαρό ζήτημα, όμως, είναι ότι με τα χρέη απέναντι στην κοινοπραξία, κινδυνεύει να «τιναχθεί» η ΜΕΑ Ηλείας στο αέρα.

Περισσότερα από 2.500.000 ευρώ τα χρέη του ΦοΔΣΑ Ν. Ηλείας στον φορέα διαχείρισης

Πάνω από 2.500.000 ευρώ τα χρέη

Δε δίστασε ακόμα να αποκαλύψει ότι τα χρέη των δήμων στο ΦοΔΣΑ για τη λειτουργία του εργοστασίου απορριμμάτων ξεπερνούν τα 2.500.000 ευρώ, με ορισμένους δήμους, μάλιστα, να μην έχουν πληρώσει ούτε καν το 2021 για την ενδιάμεση λύση.

Απευθυνόμενος σε αυτούς τους δήμους, τους έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου, ενημερώνοντάς τους πως πλέον με την εφαρμογή του νέου πλαισίου νόμου, θα τους γίνεται παρακράτηση των ΚΑΠ από το Υπουργείο Εσωτερικών, γεγονός που θα τους στερήσει χρήματα που θα τους επέτρεπαν να ικανοποιήσουν απλές λειτουργικές ανάγκες του Δήμου, καθώς θα απολέσουν και τη δυνατότητα να συντάξουν προϋπολογισμούς για το οικονομικό έτος 2023.

Οι αναγκαίες αυξήσεις των τελών

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, είχε συνομιλήσει με τους δημάρχους που δεν ήταν συνεπείς, τονίζοντάς τους ότι θα έπρεπε να έχουν τακτοποιήσει το θέμα, ενώ δε δίστασε να μιλήσει και για την αντιλαϊκή όπως τη χαρακτήρισε, ψήφιση από το Δημοτικό του Συμβούλιο της αύξησης των τελών καθαριότητας, αποκαλώντας το «αναγκαίο κακό» και «απάνθρωπο μέτρο» για τους καιρούς αυτούς, το οποίο όμως έδωσε τη δυνατότητα στο δήμο Ήλιδας να προχωρήσει στη σύνταξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού για την τρέχουσα χρονιά.
«Η οικονομική υπηρεσία και ο προϊστάμενος της λέει ότι έπρεπε να δείξουμε ανταποδοτικά έσοδα ενόψει αύξησης των εξόδων, λόγω διαχείρισης των απορριμμάτων» επεσήμανε και συνέχισε αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου δε χρωστάει κανένας δήμος στη διαχειριστική αρχή του νέου Περιφερειακού Εργοστασίου Απορριμμάτων που είναι η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ».
«Κάνω έκκληση στους δημάρχους και τις δημοτικές αρχές να δουν σοβαρά το ζήτημα, διότι θα γυρίσει “μπούμερανγκ” εναντίον τους και μάλιστα σε χρονιά που είναι προεκλογική», τόνισε με νόημα κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Θέμα ημερών η προέγκριση για το νέο ΧΥΤΥ

Τελευταίο κι εξίσου μείζονος σημασίας ανέφερε το ζήτημα της επέκτασης του ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, σημειώνοντας πως φτάνουν στην ολοκλήρωση μιας δύσκολης και σύνθετης διαδικασίας που είναι η προκήρυξη της διαχείρισης του ΧΥΤΥ. Ιδιαίτερα στάθηκε στις διεργασίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, επαναλαμβάνοντας μια ακόμα φορά πως οι αντοχές του κυττάρου είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αφού έχει βγει εκτός των χρονοδιαγραμμάτων που είχε όταν κατασκευάστηκε, σχετικά με τα χρόνια ζωής και τον κορεσμό του.

Επικεντρώθηκε μάλιστα στη μελέτη που έχει ετοιμαστεί, ολοκληρωθεί, κατατεθεί και περάσει το πρώτο στάδιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο και πλέον βρίσκεται στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με τον κ. Λυμπέρη να εκτιμά ότι είναι θέμα ημερών να λάβουν την έγκριση και να δημοπρατηθεί το έργο, το οποία θα ανήκει στο τρέχον ΕΣΠΑ και πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023 να ολοκληρωθεί και έτσι να διασφαλιστεί το νέο κύτταρο για την εναπόθεση των υπολειμμάτων.