Ηλεία

Ηλεία: Ξύπνησε ξανά ο εφιάλτης στην Καυκανιά

kaykania.jpg

Ο εφιάλτης ξύπνησε ξανά για τους κατοίκους της Καυκανιάς που για μια ακόμα φορά είδαν τα σπίτια τους να…βυθίζονται και να μετατοπίζονται από την αρχική τους θέση, λόγω του μεγάλου υπόγειου κατολισθητικού φαινομένου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουαρίου του 2013. Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών φαίνεται πως αποτελούν τον βασικό λόγο για τη ενεργοποίηση του φαινομένου, με τους κατοίκους να μην αποκλείουν όμως και το ενδεχόμενο, η νέα μετατόπιση να σχετίζεται και με την ισχυρή σεισμική δόνηση της Κεφαλονιάς που «ταρακούνησε» για τα καλά και την Ηλεία.

Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα που μετά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών έκανε και πάλι την εμφάνισή του, σκορπώντας ανησυχία και φόβο στους κατοίκους για την ζωή και τις περιουσίες τους, αφού από τις μετατοπίσεις του εδάφους (ρωγμές, καθιζήσεις, κατολισθήσεις) έχουν προκληθεί ρήγματα σε τρία σπίτια και σ’ ένα καφενείο, που βρίσκονται εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου του χωριού.

Οι ζημιές αναλυτικά

Το σπίτι του Κώστα Μήλιου βυθίζεται ολοένα και περισσότερο, χωρίς να έχει υποστεί ρωγμές ή άλλες ζημιές στο εσωτερικό του ή εξωτερικά. Το καφενείο της οικογένειας Φωτεινόπουλου μετατοπίζεται πλαγίως με αποτέλεσμα να έχει αρκετές ρωγμές στο ταβάνι αλλά και το δάπεδο, ενώ από το κύριο σώμα του κτιρίου έχει αποκολληθεί και τμήμα της βεράντας. Το σπίτι της Ευαγγελίας Αγγελοπούλου είναι ίσως το πιο επίφοβο, αφού βρίσκεται…στο χείλος του γκρεμού. Μάλιστα, με τις κατολισθήσεις – καθιζήσεις του περσινού Φλεβάρη, μια μικρή αποθήκη, στο πίσω μέρος του σπιτιού, αποκολλήθηκε και κατέρρευσε. Το τρίτο σπίτι – ιδιοκτησίας ετεροδημοτών – δεν έχει εμφανείς ζημιές πέραν της μεγάλης κλίση προς τα δεξιά. Όπως σημείωσαν μάλιστα οι κάτοικοι που γνωρίζουν, στο εσωτερικό του σπιτιού δεν υπάρχουν ζημιές, παρά μόνο το σπίτι έχει κατηφορική κλίση.

Τέλος, από το μεσημέρι της Κυριακής ο δρόμος είναι και πάλι αδιάβατος, αφού κόπηκε, βύθισε ή «φούσκωσε» σε πολλά σημεία, καθιστώντας αδύνατη την κυκλοφορία οχημάτων και επικίνδυνη την διέλευση – σε πολλά σημεία – ακόμα και από τους πεζούς.

Αυτοψία και παρεμβάσεις

Για τα νέα προβλήματα αμέσως ενημερώθηκε ο δήμος από τον πρόεδρο της Καυκανιάς Γιώργο Ρηγόπουλο και χθες το πρωί, ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς, με  τον αναπληρωτή του Γιώργο Δεββές και τον Μηχανικό των Τεχνικών υπηρεσιών Ανδρέα Κυριακή, έκαναν αυτοψία στο χωριό. Επιθεώρησαν τα σπίτια ένα-ένα και τα σημεία που εντοπίζεται το πρόβλημα, άκουσαν τις ανησυχίες και προβληματισμούς των κατοίκων και αναζητούν μια άμεση και ασφαλή λύση για τους κατοίκους, μέχρι την οριστική, η οποία ωστόσο, λόγω της δύσκολης κατάστασης, θα έρθει μακροπρόθεσμα.

Σε πρώτη φάση, όπως εξήγησαν ο αναπληρωτής δημάρχου Γιώργος Δεββές και ο πρόεδρος Γιώργος  Ρηγόπουλος, κατόπιν υποδείξεων από την Τεχνική Υπηρεσία, – βάσει και των προγραμματισμένων παρεμβάσεων, για τις οποίες υπάρχει ένα κονδύλι ύψους 10.000 ευρώ – θα «πέσει» αμμοχάλικο στο δρόμο για να αποκατασταθεί η ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων και να ξεκινήσουν και πάλι στα δρομολόγια των λεωφορείων για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους στο Πελόπιο, αφού λόγω του προβλήματος, χθες δεν πραγματοποιήθηκε το μαθητικό δρομολόγιο.  Κάτι που έγινε χθες, από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας με τη φροντίδα του αντιδημάρχου Γιώργου Γεωργακόπουλου. «Επιπλέον – σημείωσε ο κ.Δεββές – θα γίνει μια τάφρος αποστράγγισης κατά μήκος του δρόμου, αφενός για να υπάρξει «ανακούφιση» από την πίεση που υφίσταται αυτή τη στιγμή το οδόστρωμα και αφετέρου για να αποκατασταθεί η βατότητα».

Η οριστική λύση…

Η οριστική λύση πάντως, όπως εξήγησε και ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς, θα πρέπει να είναι – σύμφωνα και με την εκτίμηση των γεωλόγων που τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή – η μεταφορά των τεσσάρων οικογενειών σε άλλο σημείο του χωριού. «Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, το κατολισθητικό φαινόμενο είναι πιο έντονο και στην περιοχή που κατολισθαίνει, υπάρχουν τέσσερα σπίτια που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να πάθουν σοβαρές ζημιές και να καταστούν ακατοίκητα. Βέβαια, σ’ αυτή τη φάση, ο δήμος, είναι δύσκολο να κάνει κάποιες παρεμβάσεις που θα σταματήσουν το φαινόμενο. Αυτό απαιτεί εξειδικευμένες μελέτες από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα αποφανθούν αν υπάρχει τρόπος να σταματήσει. Κι αν δεν υπάρχει, θα απευθυνθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε αυτοί οι άνθρωποι να αποζημιωθούν και να μεταφερθούν σε άλλο σημείο του χωριού που δεν υπάρχει πρόβλημα. Αυτή πρέπει να είναι η τελική και ποιο αποτελεσματική λύση», εξήγησε ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς και σημείωσε πως, αν κριθεί σκόπιμο, σ’ αυτή τη φάση, να μετακινηθούν οι κάτοικοι, για την ασφάλειά τους, τότε ο δήμος θα αναζητήσει τρόπο και χώρους ώστε να μην επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι που αυτές τις ημέρες  και ειδικά όσο βρέχει, μένουν ξάγρυπνοι.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

 

Όλη η επικαιρότητα