Βιβλίο Συνεντεύξεις

Ηλείοι συγγραφείς στην εφ. «Πατρίς»: Όταν τα παραμύθια εκπαιδεύουν…

Η στήλη της εφ. «Πατρίς» φιλοξενεί Ηλείους συγγραφείς που μας συστήνουν τα νέα τους βιβλία
Ακούστε το άρθρο

Υπεύθυνη στήλης: Γιούλη Ηλιοπούλου

giouliiliopoulou2@gmail.com

«Σχολικοί τροχονόμοι. Στο σχολείο με ασφάλεια». Ένα όμορφο παιδικό βιβλίο αρκετά πρωτότυπης θεματολογίας από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο. Πόσα εκπαιδευτικά παραμύθια κυκλοφορούν για την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική συμπεριφορά γύρω από τα σχολεία;

Η Ηλεία συγγραφέας και αστυνομικός Γιώτα Καλαμαρά και η Λαρισαία Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη, συγγραφέας και σχολικός τροχονόμος, μας παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό παραμύθι που καταπιάνεται με το θέμα της ασφάλειας των μετακινήσεων των μαθητών στο δρόμο και την συμβολή των σχολικών τροχονόμων και της αστυνομίας σε αυτό το σημαντικό έργο.

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο που θα κρατήσει το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών αλλά και των μεγαλύτερων. Μέσα από τις σελίδες του, γίνονται απόλυτα κατανοητοί κάποιοι σημαντικοί κανόνες οδικής συμπεριφοράς, όπως είναι η χρήση πεζοδρομίων και διαβάσεων, η απαραίτητη χρήση της ζώνης ασφαλείας στα οχήματα και η συμβολή των σχολικών τροχονόμων στην ασφαλή διέλευση από και προς το σχολείο. Συνάμα προάγεται η επαφή με την Ελληνική Αστυνομία ως προς το αίσθημα ασφαλείας.

Η προσεγμένη εικονογράφηση προσδίδει ακόμα περισσότερο στο σύνολο, κάνοντας ιδιαίτερα ελκυστικό το ανάγνωσμα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν διαδραστικά παιχνίδια για τους μικρούς αναγνώστες, ώστε να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα όσα διάβασαν.

Η πρωτοτυπία αυτού του εκπαιδευτικού παραμυθιού, έγκειται στο γεγονός ότι είναι το πρώτο βιβλίο που καταπιάνεται με το έργο των σχολικών τροχονόμων. Διαβάζεται από παιδιά προσχολικής ηλικίας και Α/βάθμιας εκπαίδευσης. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο.

________________________________________________________________________________________________________

Κυρία Καλαμαρά σας γνωρίσαμε μέσα από τον πρώτο συγγραφικό σας έργο, ένα βιβλίο ενηλίκων. Αυτή τη φορά καταπιαστήκατε με ένα εντελώς διαφορετικό και πολύ συγκεκριμένο θέμα που απευθύνεται σε παιδιά και αφορά τους Σχολικούς Τροχονόμους. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες κατά τη συγγραφή του;

Η αλήθεια είναι πως επειδή μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν είχα καμία επαφή με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων, θεωρούσα ότι θα ήταν κάτι που θα με δυσκόλευε ιδιαίτερα. Ωστόσο, ως καλεσμένη στο 2ο Νηπιαγωγείο Ανδραβίδας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου για να μιλήσω ως συγγραφέας, μια μαθήτρια μου ζήτησε να γράψω για εκείνη και τους συμμαθητές της ένα παραμύθι. Έτσι, ξεκίνησα τη συγγραφή του πρώτου μου παραμυθιού και ομολογώ ότι μου ήταν αρκετά εύκολο και ευχάριστο. Ακολούθησαν άλλα δυο παραμύθια για το Νηπιαγωγείο, ενώ το πρώτο δημοσιεύτηκε στο επίσημο blog του.

Αναφορικά με το εκπαιδευτικό παραμύθι, δεν θα έλεγα ότι παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες καθώς η έτερη συγγραφέας, κυρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη, είναι σχολικός τροχονόμος και ήξερε καλά τα θέματα που θέλαμε να προβάλλουμε σε αυτό το βιβλίο. Η συγγραφή του έγινε αβίαστα και ευχάριστα.

________________________________________________________________________________________________________

Η εκπαιδευτική σας ιστορία γράφτηκε σε συνεργασία με την κα Πουλτσίδη. Πώς ήταν η εμπειρία του να γράφετε μαζί με κάποιον άλλον; Θεωρείται εύκολο ή δύσκολο; Είναι θέμα χημείας και επικοινωνίας;

Η δική μου εμπειρία είναι πολύ καλή. Η συνεργασία και συνεννόηση με την κ. Πουλτσίδη ήταν και είναι άψογη. Η επικοινωνία μας ήταν καθημερινή και συζητούσαμε κάθε θέμα που μας απασχολούσε ή προέκυπτε. Νομίζω πως είναι θέμα χημείας και καλής θέλησης, όπως όλα άλλωστε. Ακόμα και στη ζαχαροπλαστική αν τα υλικά δεν δέσουν, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Στη δική μας περίπτωση πιστεύω ότι το γλυκό έδεσε!

Η Γιώτα Καλαμαρά γεννήθηκε στην Ηλεία το 1978 όπου και διαμένει με τον σύζυγο και τα δίδυμα αγόρια τους. Εργάζεται στο Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα είναι αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Αγαπάει τα ζώα, τα ταξίδια, τα βιβλία και τη δημιουργική απασχόληση με χειροτεχνίες. Από τις εκδόσεις Γράφημα, κυκλοφορεί η νουβέλα της με τίτλο «Τα βλέπω» ενώ διηγήματά της έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και περιλαμβάνονται σε ανθολογίες των εκδόσεων «Γράφημα, i write, Συμπαντικές διαδρομές». // Η Νεκταρία Βαρσαμή-Πουλτσίδη είναι έγγαμη και μητέρα ενός παιδιού. Κατοικεί στη Λάρισα. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως σχολικός τροχονόμος και υπάλληλος γραφείου, ενώ συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και της προώθησης βιβλίων. Επιπλέον, αρθρογραφεί σε εφημερίδες. Ασχολείται με τη γραφή, είναι μέλος της ΕΛΟΣΥΛ (Ένωση Λογοτεχνών Λάρισας) και της Ένωσης Συγγραφέων Ν. Πιερίας. Έχει λάβει μέρος με διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Έργα της περιλαμβάνονται σε συλλογές διηγημάτων. Επίσης δραστηριοποιείται στον χώρο του βιβλίου και των Τεχνών, μέσω του διαδικτυακού ηλεκτρονικού περιοδικού τεχνών «Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών».

Όλη η επικαιρότητα