Categories: Οικονομία

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Έρχονται» αυξημένες οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς Ιανουαρίου

Share

Αυξημένες θα είναι οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο που ανακοινώνει σήμερα Πέμπτη 22/12 το υπουργείο Ενέργειας, με φόντο τις ανακοινώσεις των χρεώσεων από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση της επιβάρυνσης των τιμολογίων ρεύματος «κατεβάζοντας» την τελική τιμή καταναλωτή μεταξύ 15 και 19 λεπτών/KWh, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδοτήσεις του Ιανουαρίου που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα 22/12 από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις πρώτες 500 KWh θα είναι 33 λεπτά/KWh τον Ιανουάριο έναντι 22 λεπτών/KWh τον Δεκέμβριο. Για τις επόμενες 500 KWh θα είναι 28 λεπτά/KWh από 17 λεπτά/KWh τον Δεκέμβριο. Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση του Ιανουαρίου θα είναι 40 λεπτά/KWh έναντι περίπου29 λεπτά/KWh τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, σκοπός είναι οι κρατικές επιδοτήσεις να εφαρμοστούν στοχευμένα επιβραβεύοντας τους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που καταφέρνουν να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος «πιάνοντας» τους στόχους της εξοικονόμησης ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως αυξημένα θα τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Ιανουάριο, σε σχέση με τον Δεκέμβριο, με την άνοδο να φθάνει το 29%.

Τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από τους ιδιώτες προμηθευτές κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh (σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας) μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

ΔΕΗ:Το πάγιο είναι 3,5 ευρώ, η τιμή της κιλοβατώρας είναι 0,489 ευρώ για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και 0,501 για πάνω από 500 κιλοβατώρες, ενώ η χρέωση νυχτερινής ενέργειας είναι 0,448 ευρώ.

Τον Δεκέμβριο η τιμή ήταν 0,38 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες, 0,392 για τις επιπλέον.

Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,48 ευρώ/kWh, από 36,8 λεπτά τον Ιαναουάριο. Η αύξηση είναι 30% έναντι του μήνα που διανύουμε. Με την έκπτωση συνέπειας, η τιμή της εταιρείας μειώνεται στα 0,42 ευρώ/kWh.

Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,45 ευρώ/kWh στο βασικό της πρόγραμμα, το οποίο είναι αυξημένο κατά 29% περίπου από τον Δεκέμβριο (35 λεπτά ανά kWh). Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 42,27 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.

ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,36 ευρώ/kWh με την έκπτωση συνέπειας (20%) για τον επόμενο μήνα. Η αύξηση ανέρχεται σε 18% σε σχέση με τον Δεκέμβριο (30,4 λεπτά). Ο τιμοκατάλογος του συγκεκριμένου προγράμματος χωρίς την έκπτωση συνέπειας είναι 0,45 ευρώ/kWh, από 38 λεπτά τον Δεκέμβριο.

Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,35,8 ευρώ/KWh, συνυπολογίζοντας και την έκπτωση συνέπειας (5%). Η αύξηση αγγίζει το 20%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 46,5 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο. Η αύξηση ανέρχεται σε 41% περίπου έναντι του Δεκεμβρίου (32,9 λεπτά).

NRG: Ανακοίνωσε 44 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα Prime, με αύξηση 38% έναντι του Δεκεμβρίου (31,9 λεπτά)

Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 38,9 λεπτά ανά kWh για τον Δεκέμβριο.

ΕΛΙΝ: Χρέωση 37,5 λεπτά ανά kWh στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort (με πάγιο 4,9 ευρώ), αυξημένη κατά 32% από τον Δεκέμβριο (28,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Στο πρόγραμμα Power On! Home (με πάγιο 1 ευρώ) της εταιρείας, η χρέωση είναι 39,5 λεπτά του ευρώ.

Volterra: Ανακοίνωσε χρέωση 51,8 λεπτά ανά kWh, χρέωση αυξημένη κατά 30% από τον μήνα που διανύουμε (39,8 λεπτά).

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την προηγούμενη εβδομάδα «η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί και το 2023.

«Για αυτό και υπάρχει ένα απόθεμα 1 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό» τόνισε.

Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών

Τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρει η διαδικτυακή εφαρμογή «Energy Cost» της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν, να συγκρίνουν και να ενημερώνονται για τις τιμές που ισχύουν στην αγορά και να βρουν τον οικονομικότερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Πηγή: cnn.gr