Categories: Οικονομία

Ηλεκτροδότηση: Ποια χώρα εξαρτάται σχεδόν στο 100% από άνθρακα

Share

Οι ελλείψεις άνθρακα έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτροδότησης της Ινδίας και της Κίνας, που εξακολουθούν να εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.

Οι ελλείψεις και η άνοδος της τιμής του άνθρακα οφείλονται στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας που επήλθε μετά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Παράλληλα, βέβαια, η παραγωγή άνθρακα έχει περιοριστεί αφενός λόγω των καιρικών φαινομένων αφετέρου λόγω των προβληματισμών για τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ember, το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία εξακολουθεί να παράγεται με τη χρήση άνθρακα και για το λόγο αυτό κατατάσσεται έκτη στην παγκόσμια κλίμακα. Η Κίνα, η οποία μάλιστα διαφημίζει την ανάμιξή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί τεράστιες ποσότητες άνθρακα, με τις οποίες παράγει περίπου το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς οι οικονομίες και των δύο χωρών επεκτείνονται με ταχύτατους ρυθμούς, αμφότερες επενδύουν αδρά στις πηγές ενέργειας, δηλαδή εκτός του άνθρακα στην πυρηνική και βέβαια στις ανανεώσιμες.


Με διαφορά όμως πρώτη στην κατάταξη των κρατών που εξαρτώνται από τον άνθρακα για την ηλεκτροδότηση κατατάσσεται η Μποτσουάνα, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 99,8%. Αμέσως μετά βρίσκεται το Κόσοβο, όπου το ποσοστό του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα για την ηλεκτροδότηση φτάνει το 94,9%.

Ένα μεγάλο μέρος των κρατών που κρατούν με τα χειρότερα σκορ ως προς τη χρήση του άνθρακα βρίσκεται στην ανατολική και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ επίσης πολλές βρίσκονται στη Νότιο Αφρική.

Πηγή: moneyrewiew.gr