Ηλεία

Ηλεκτρονικές απάτες: Μέσω του Gov.gr οι δράστες χτυπούν και στην Ηλεία

Οι τεχνικές παραπλάνησης δεν έχουν τελειωμό
Ακούστε το άρθρο

Καθημερινά είναι τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης αφού οι δράστες εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους και πιο ισχυρές τεχνικές παραπλάνησης. Μάλιστα για να επιτύχουν τους «στόχους» τους δεν διστάζουν να βάλουν μπροστά ακόμα και Δημόσιες υπηρεσίες κύρους όπως το Gov.gr προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από τους μη υποψιασμένους πολίτες…

Τις τελευταίες ημέρες αρκετοί Ηλείοι πολίτες δέχθηκαν e-mail με τον (πιασάρικο αν μη τι άλλο) τίτλο «Πρέπει να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας!»

Αποστολέας του e-mail φέρεται να είναι η υπηρεσία myGο gov.gr (σ.σ το Gov.gr είναι η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της δημόσιας διοίκησης για πολίτες και επιχειρήσεις που φιλοξενεί όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου που παρέχονται ήδη μέσω διαδικτύου. Παρέχει, επίσης, απευθείας στους πολίτες τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες της υπεύθυνης δήλωσης, της εξουσιοδότησης και της άυλης συνταγογράφησης, καθώς και κάθε νέα ψηφιακή υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή). 

Χρησιμοποιώντας ως δέλεαρ την επιστροφή φόρου από την κατάθεση φορολογικής δήλωσης οι δράστες αναφέρουν ότι θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματα στο λογαριασμό του δικαιούχου μόνο που… τους λείπουν τα στοιχεία του τρέχοντος λογαριασμού του. 

Έτσι ζητούν από τον παραλήπτη του e-mail να κάνει κλικ στο πλαίσιο που αναγράφει Επιβεβαίωση πληροφοριών μέσα σε λίγες ημέρες ειδάλλως δεν θα μπορεί να λάβει την επιστροφή χρημάτων…

Ειδικότερα το μήνυμα – μέιλ που έχει αποσταλεί τις τελευταίες ημέρες είναι το παρακάτω: 

Φυσικά αν κάποιος… τολμήσει να κάνει κλίκ στο κουτάκι – πλαίσιο που γράφει επάνω του Επιβεβαίωση πληροφοριών και συνεχίσει την διαδικασία που του ζητείται είναι σίγουρο πως θα βρεθεί… χαμένος! 

Όπως όλα δείχνουν οι απατεώνες γνωρίζουν πολύ καλά, να υποδύονται είτε μια εταιρεία, είτε έναν επώνυμο φορέα κύρους όπως -στη περίπτωση που προαναφέραμε- το Gov.gr. Σε αυτή την περίπτωση (σ.σ. μια από τις πολλές μορφές με τις οποίες επιλέγουν να εξαπατούν), ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να κάνουν «κλικ» πάνω σε ένα κουμπί προτροπής  και μόλις οι χρήστες το πατήσουν τότε αμέσως μολύνεται ο υπολογιστής με έναν ιό ο οποίος συνήθως είναι και κακόβουλο λογισμικό το οποίο παρακολουθεί οτιδήποτε κάνουμε με σκοπό, σε μεταγενέστερο διάστημα, να υποκλέψει τα στοιχεία της τράπεζας την στιγμή που «θα πραγματοποιήσουμε κάποια συναλλαγή μέσω του e-banking…

4.018 υποθέσεις το 1ο 8μηνο του 2022 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ελληνικής αστυνομίας, τα θύματα ηλεκτρονικής απάτης τους τελευταίους 8 μήνες του 2022 εκτοξεύθηκαν στα 4.260 θύματα στην Ελλάδα σε σχέση με το 2021 που είχαμε 3.880 θύματα. Χαρακτηριστικό είναι επίσης, πως το 2019 είχαμε 621 θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Ακόμη, καταγράφηκαν οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν οι απατεώνες για να προσεγγίσουν και να εξαπατήσουν τα θύματα τους. Ειδικότερα, «στην παγίδα» πέσανε 1.441 άτομα κατά την διαδικτυακή αγοροπωλησία αγαθών και με τη μέθοδο προσέγγισης μέσω συγγενικού/φιλικού προσώπου 519. Επίσης, παρατηρήθηκε από το 2020 μέχρι σήμερα, μια μεθοδική αύξηση των ηλεκτρονικών απατών, γεγονός το οποίο μας δείχνει και το πόσο ισχυροί έχουν γίνει οι κυβερνοαπατεώνες, καθώς ευφευρίσκουν διαρκώς νέες μεθόδους και τεχνικές, περιορίζοντας λάθη και απροσεξίες, εξαπατώντας, με αυτό τον τρόπο, όλο και περισσότερους πολίτες. 

Τι κάνουμε μόλις διαπιστώσουμε ότι πέσαμε θύματα ηλεκτρονικής απάτης

Αν διαπιστώσουμε ότι πέσαμε θύμα ηλεκτρονικής απάτης επικοινωνούμε κατευθείαν με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και κάνουμε καταγγελία καθώς μια καταγγελία μπορεί να μην εγγυάται ότι αύριο θα μας επιστραφούν τα χρήματα όμως εγγυάται ότι κάποιος άλλος συμπολίτης μας δεν θα την πατήσει. Στη συνέχεια καλούμε αμέσως τις τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης των τραπεζών προκειμένου να δηλώσουμε είτε την υποψία μας είτε κάποιο γεγονός που έχει συμβεί και σχετίζεται με ηλεκτρονική απάτη. Τέλος, προαιρετικά μπορούμε να απευθυνθούμε και στον συνήγορο του καταναλωτή για να κάνουμε και εκεί μια καταγγελία.

Αφού έχουν ακολουθηθεί όλα τα παραπάνω τότε καλό είναι να απευθυνθούμε και σε ειδικούς προκειμένου να ελέγξουν τη συσκευή μας, να γίνει η λεγόμενη επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων στη συσκευή μας και αλλαγή των κωδικών πρόσβασης.

Επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε στιγμιότυπα οθόνης και αποδεικτικά από συνομιλίες, από email προκειμένου να καταθέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρήσιμο υλικό στις αρχές και να συμβάλλουμε στον εντοπισμό των απατεώνων.

Ηλίας Ξανθούλης – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου: «Δεν πρέπει οι πολίτες να είναι ευκολόπιστοι»

«Οι ηλεκτρονικές απάτες έχει γίνει μάστιγα… δεν φτάνει αυτά πού τραβάμε με τις τιμές στην ενέργεια, την άνοδο του πληθωρισμού, την έλλειψη ρευστότητας και άλλα, έχουμε και τις απάτες! 

Πρέπει όλοι να είναι σέ επαγρύπνηση να μην δίνει κανείς προσωπικά στοιχεία και δεδομένα οικονομικών συναλλαγών σε όποιον να είναι. Το κράτος και οι τράπεζες αλλά και γενικότερα δεν ζητούν κωδικούς! Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και δεν πρέπει οι πολίτες να είναι ευκολόπιστοι αλλά να διασταυρώνουν. 

Δεν παραδίδουμε αγαθά προτού δούμε τα χρήματα στον λογαριασμό μας, και δεν κάνουμε κλικ σέ κανένα λίνκ γιατί… μας τα πήραν όλα τα στοιχεία! Συνιστώ αυξημένη προσοχή!».

Γιώργος Κυριακόπουλος – Λογιστής: «Πολύ έντονο το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα»

«Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται πολύ έντονα το φαινόμενο της προσπάθειας ηλεκτρονικής εξαπάτησης πολιτών με διαφορά μηνύματα sms, e-mail ακόμα και με μηνύματα στα social media στα οποία με δέλεαρ κάποια είσπραξη χρημάτων την οποία κάποιος “κέρδισε” η’ “δικαιούται” και στα οποία μηνύματα τους παραπέμπουν να κλικάρουν σε κάποιο σύνδεσμο ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία είσπραξης των χρημάτων τους.

Εμείς σαν λογιστές προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους πελάτες και τους πολίτες γενικότερα να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην ανοίγουν καν τα μηνύματα διότι ΠΟΤΕ δεν θα έρθει ειδοποίηση για είσπραξη χρημάτων ή κερδών μέσω e-mail ούτε από Τράπεζα, ούτε από Δημόσιο φορέα μέσω e-mail.

Επίσης σε κάθε περίπτωση, μόλις λαμβάνουν τέτοιου είδους μηνύματα, θα πρέπει να επικοινωνούν είτε με την τράπεζα τους, είτε με το λογιστή τους, ώστε να ενημερωθούν για το συγκεκριμένο κίνδυνο και για το τι πρέπει να εμπιστεύονται και τι όχι».

Όλη η επικαιρότητα