Ηλεία Καιρός

Ηλεία: 3ο θερμότερο καλοκαίρι της τελευταίας 12ετίας το φετινό

Τα μελτέμια στο Αιγαίο «έφεραν» υψηλές θερμοκρασίες στην Ηλεία

Αρκετά ζεστό ήταν το φετινό καλοκαίρι στην Ηλεία όπως επιβεβαιώνουν και τα καταγεγραμμένα στοιχεία από τους κατά τόπους εγκατεστημένους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι ημέρες που η θερμοκρασία έφτασε τους 36 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν και παρέμενε για πολλές ώρες πάνω από τους 30, ήταν πολλές κάνοντας δύσκολη τη ζωή των κατοίκων αλλά και των παραθεριστών και επισκεπτών-τουριστών στο νομό…

Στην πόλη της Αμαλιάδας καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία ενώ ακολούθησε ο Πύργος σε απόσταση… «καυτής αναπνοής»… Ένα ακόμα χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός πως Ιούνιο και Αύγουστο δεν έβρεξε καθόλου με τον «Αντίνοο» να σώζει τα προσχήματα τον Ιούλιο…

Πίνακας με την διακύμανση της μέσης τιμής θερμοκρασίας τους μήνες του καλοκαιριού στον μετεωρολογικό σταθμό Πύργου… με 27,2 βαθμούς το φετινό καλοκαίρι ήταν το 3ο θερμότερο των 12 τελευταίων ετών.

Πιο συγκεκριμένα ο Πύργιος προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ πως «το φετινό ήταν το 3ο θερμότερο καλοκαίρι της τελευταίας δωδεκαετίας με την μέση τιμή της θερμοκρασίας τριμήνου (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) να φτάνει τους 27,0 βαθμούς. Το θερμότερο ήταν του 2012 με 27,9οC και ακολουθεί του 2017 με 27,2οC, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμού Πύργου. Η έξαρση και εμμονή φέτος του μελτεμιού στο Αιγαίο ήταν η αιτία που η δυτική Ελλάδα, κυρίως τον Αύγουστο, παρουσίασε τις υψηλότερες και με διάρκεια θερμοκρασίες. Καθώς το μελτέμι διέρχεται από τον ορεινό όγκο της Πίνδου καταλήγει στα δυτικά ως καταβάτης, άνεμος θερμός και ξηρός εκ φύσεως».

«Η έξαρση και εμμονή φέτος του μελτεμιού στο Αιγαίο ήταν η αιτία που η δυτική Ελλάδα, κυρίως τον Αύγουστο, παρουσίασε τις υψηλότερες και με διάρκεια θερμοκρασίες», τονίζει ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης.

40,7 βαθμούς στην Αμαλιάδα

Όπως διευκρινίζει ο κ. Κονδύλης «ειδικότερα στην περιοχή μας τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καταγράφηκαν:

στον Πύργο 7 ημέρες πάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου και 25 μέρες πάνω από τους 32 βαθμούς, με την υψηλότερη θερμοκρασία να σημειώνεται στις 10 Αυγούστου με 40,4 βαθμούς.

στην Αμαλιάδα 9 ημέρες πάνω από τους 36 βαθμούς Κελσίου και 28 μέρες πάνω από τους 32 βαθμούς, με την υψηλότερη θερμοκρασία να σημειώνεται στις 11 Αυγούστου με 40,7 βαθμούς.

– στην ορεινή Λαμπεία 15 ημέρες με θερμοκρασίες πάνω από τους 32 βαθμούς Κελσίου με την υψηλότερη να φτάνει τους 36,3 στις 12 Αυγούστου».

Τέλος και όσον αφορά τις βροχές, ο κ. Κονδύλης ανέφερε πως «δεν παρατηρήθηκε φέτος αυξημένη αστάθεια στην περιοχή μας, με τον Ιούνιο και τον Αύγουστο να κυλούν άνομβρα. Αξιοσημείωτη ήταν η σπάνια για την εποχή κακοκαιρία “Αντίνοος” στα μέσα Ιουλίου (15-16) δίνοντας 10 με 20 χιλιοστά βροχής».

Όλη η επικαιρότητα