Ηλεία

Ηλεία: 8.000 στρέμματα καμμένη γη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού

Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 7.000 με 7.500 στρέμματα καμένης γης άφησε πίσω της η φετινή αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, καθώς στην εκδηλώθηκαν περίπου 500 πυρκαγιές από τον Ιούνιο έως τις αρχές Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει η Υπηρεσία Αυτόματης Χαρτογράφησης Καμένων Εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), μόνο οι δύο μεγάλες πυρκαγιές σε Ανάληψη Ήλιδας και Ροδινά Ζαχάρως έκαψαν συνολικά 655 περίπου εκτάρια, δηλαδή περίπου 6.500 στρέμματα, δεδομένου ότι ένα εκτάριο ισούται με δέκα στρέμματα.

Αν συνυπολογιστούν και οι εκτάσεις που κάηκαν σε πυρκαγιές που κινητοποίησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως στην Αλφειούσα και στα Διάσελλα, τότε τα 7.000 στρέμματα είναι πιθανότατα η ελάχιστη εκτίμηση για τη στάχτη που άφησαν πίσω τους οι φλόγες.

Η φωτιά στην Ανάληψη υπολογίζεται ότι έκαψε 523,66 εκτάρια, δηλαδή 5.230 στρέμματα, και η φωτιά στα Ροδινά 130, 66 εκτάρια, δηλαδή 1300 περίπου στρέμματα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Χαρτογράφησης.

Η έγκαιρη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων και η ενεργοποίηση των πολιτών σε αρκετές τοπικές κοινότητες ήταν ίσως οι σημαντικότεροι παράγοντες περιορισμού της ζημιάς από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία, καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και όλες τις ώρες της ημέρας και της νύχτας.

Η γραφειοκρατία δυσκολεύει τα δασαρχεία

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο δασάρχης Ολυμπίας, Βασίλης Γιακουμής, η φετινή αντιπυρική περίοδος, τηρουμένων των αναλογιών και των δυσκολιών, κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς η Πυροσβεστική πρόλαβε σχεδόν όλα τα συμβάντα, ενώ σε συνεργασια με τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έγινε αξιοπρεπής δουλειά στους καθαρισμούς του αγροτικού και δασικού δικτύου.

«Παρότι οι καιρικές συνθήκες ήταν δύσκολες φέτος και ευνόησαν την εκδήλωση πυρκαγιών, η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στα συμβάντα και θεωρώ ότι η αντιπυρική περίοδος κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα, αν εξαιρέσουμε την πυρκαγιά στα Ροδινά. Δυστυχώς η γραφειοκρατία είναι αυτή που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις εγκαίρως στο αγροτοδασικό δίκτυο. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω τη σημαντική βοήθεια και συνεργασία με τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο να γίνουν οι απαραίτητες αντιπυρικές εργασίες, διότι ήταν καθοριστικές σε αρκετά συμβάντα», σημείωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Γιακουμής.

Ο δασάρχης Πύργου, Παν. Λάττας έκανε λόγο για μια αρκετά δύσκολη αντιπυρική περίοδο με υψηλή θερμοκρασία, ωστόσο υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Παρότι ήταν μια δύσκολη χρονιά με δύσκολες θερμοκρασίες, οι πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από την Πυροσβεστική και δεν είχαμε μεγάλα προβλήματα. Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι τόσο η έλλειψη πόρων όσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που συχνά δεν μας επιτρέπουν να προβούμε εγκαίρως στις απαραίτητες παρεμβάσεις πρόληψης», είπε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Λάττας.

Όλη η επικαιρότητα