Ενέργεια Ηλεία

Ηλεία: Αναζητούνται οικόπεδα για φωτοβολταϊκά πάρκα – Στην εφ. «Πατρίς» μιλά ο δ/ντης της «House in Greece», Κ. Καραΐσκος

Ακούστε το άρθρο

ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΗΛΕΙΑΣ

Σημαντικές συζητήσεις για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνονται το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε ξένες εταιρείες του κλάδου που επιθυμούν να εμπλακούν στην Ηλεία και σε στελέχη της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα κατασκευής. Βασικό ζητούμενο ωστόσο από πλευράς των εταιρειών αυτών προκειμένου να δημιουργήσουν το συντομότερο δυνατό τα έργα που έχουν παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, είναι η διευκόλυνση από πλευράς περιφέρειας και συστήματος όσον αφορά την πολυπλοκότητα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

Για τον τομέα με τον οποίο ασχολείται η εταιρεία του μίλησε ο κύριος μέτοχος και διευθυντής της μεσιτικής αναπτυξιακών έργων «House in Greece» Κώστας Καραΐσκος, καθώς πέραν της ανεύρεσης και μισθίας χώρων πραγματοποιεί και μελέτες και κατασκευές έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ηλεία, Μεσσηνία και Αρκαδία αποτελούν τους τρεις νομούς στους οποίους υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, με περιοχές πέριξ του δήμου Πύργου και των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας, Αμαλιάδας, Λεχαινών και Ανδραβίδας-Κυλλήνης να είναι τα σημεία στα οποία υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση της εταιρείας, μιας και ήδη έχουν εκμισθωθεί εκτάσεις πλησίον των 900 στρεμμάτων και στόχος είναι η εύρεση επιπλέον 2.000 στρεμμάτων τουλάχιστον που θα καλύψουν τις ανάγκες των επενδυτών και την υπάρχουσα ζήτηση για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι ανάγκες των εταιρειών

Στις εκτάσεις που είναι αναγκαίες ανάλογα με τη δυναμική του εκάστοτε έργου, αναφέρθηκε ο κ. Καραΐσκος. Συγκεκριμένα τόνισε πως οι ανάγκες των εταιρειών και μεμονωμένα έργα έως 1 μεγαβάτ απαιτούν περίπου 3.000-3.500 στρέμματα, ενώ υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι που δεν σχετίζεται με μεμονωμένους σταθμούς του 1 μεγαβάτ αλλά με ενεργειακές κοινότητες όπως λέγονται ή μεγάλα έργα που λαμβάνουν απευθείας δανειοδότηση.

Στα έργα του 1 μεγαβάτ οι εταιρείες λαμβάνουν όρους σύνδεσης απευθείας από το ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που σημαίνει πως από τη στιγμή που γίνεται κατάθεση σε διάστημα ενός χρόνου υπάρχει έγκριση βάση νομοθεσίας και ξεκινά έκτοτε διαδικασία 2-3 μηνών με ολοκλήρωση συμβολαίων που θα προχωρήσουν ακόμα περισσότερο την κατασκευή. Το κρατικό σύστημα αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατασκευή των ενεργειακών πάρκων, με τον κ. Καραΐσκο να ευελπιστεί πως ευτυχή κατάληξη θα έχουν το 60 με 80% των περιπτώσεων. Αυτό ποικίλει από τη θέση και τη διαθεσιμότητα του δικτύου στην περιοχή.

Θετικό πρόσημο για τον τόπο

Τέτοιου είδους μεγάλα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να έχουν σε διαρκή απασχόληση τουλάχιστον 60 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Στα ζητούμενα των εταιρειών βρίσκονται άγονες εκτάσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που δε χρησιμοποιούνται και ουσιαστικά δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη, υποστηρίζοντας πως το τίμημα που θα λάβουν μπορεί να είναι και δέκα φορές μεγαλύτερο από αυτό που θα είχαν σε περίπτωση ενοικίασης.

Επαφές με στελέχη περιφέρειας

Το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο των εμπλεκόμενων εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το εξωτερικό έχει στόχο την σταθερή ανάπτυξη της Ηλείας, μετατρέποντάς τη ουσιαστικά σε «κέντρο ενέργειας». Για να λάβει όμως όλο αυτό «σάρκα και οστά», χρειάστηκε να γίνουν κάποιες συναντήσεις εκπροσώπων των συγκεκριμένων εταιρειών με στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Πρώτη επαφή του κ. Καραΐσκου και της εταιρείας του ήταν αυτή με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση, που από την πρώτη στιγμή έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά αυτά έργα και βοήθησε ώστε να ξεκινήσουν εκτενέστερες συζητήσεις με τα αρμόδια πρόσωπα της Περιφέρειας. Ακολούθησε η συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, που υπογράμμισε πως είναι υπέρ επενδύσεων που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του τόπου. Από την πλευρά του, ο κ. Καραΐσκος ζήτησε να ακολουθηθεί –όπως είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις– το πνεύμα της νομιμότητας και το γράμμα του νόμου και να επισπευτούν οι διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μη χαθεί χρόνος με τη γραφειοκρατία.

Η θετική απόφαση αναμένεται να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας, καθώς εκτιμάται πως θα χρειαστούν περισσότερα από 2.000 άτομα εργατικό προσωπικό για τουλάχιστον 2 χρόνια και περισσότερα από 100 άτομα μόνιμο προσωπικό για καθαρισμούς και συντηρήσεις των έργων, ενώ αρκετές θα είναι στον αριθμό και οι οικογένειες που θα λαμβάνουν σημαντικά εισοδήματα από αυτά. Οι οικονομικοί πόροι που θα χρησιμοποιηθούν από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ηλεία και γενικότερα την Ελλάδα, δε θα προέρχονται ούτε από το δημόσιο ούτε από επιδοτήσεις. Οι εκπρόσωποί τους εκφράζουν με σιγουριά πως θα υπάρξει κέρδος για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και είναι διατεθειμένοι να προσκομίσουν κάθε νομιμοποιητικό έγγραφο που θα ζητήσει η Περιφέρεια, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες με διαφάνεια και να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος σε όλα τα στάδια των έργων.

Τεράστιο το ενδιαφέρον

Ένα ακόμα σημείο που αξίζει να σταθεί κάποιος είναι πως η Ελλάδα χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος της παραγόμενης ενέργειας των συστημάτων των ΑΠΕ, με την υπόλοιπη να φεύγει προς το εξωτερικό διαμέσου του Χρηματιστηρίου Αξιών Ηλεκτρικής Ενέργειας, με τις γραμμές προς Ιταλία και Βόρεια Ελλάδα. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η Ελλάδα έχει σημαντικό όφελος από την πώληση ενέργειας και βασικό ζητούμενο είναι το κράτος να μπορεί να έχει έσοδα από όλο αυτό.

Ήδη τη στιγμή αυτή πανελλαδικά γίνονται σημαντικά έργα στον τομέα της ενέργειας. Η Πελοπόννησος αυτή τη στιγμή είναι κλειστή και το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων, ενώ η Βόρεια Ελλάδα έχει ήδη αιτήσεις που φτάνουν τα 8GB. Το ενδιαφέρον των εταιρειών για τη Νότια Ελλάδα είναι τεράστιο, μιας και η παραγωγή ενέργειας είναι ακόμα καλύτερη στα μέρη αυτά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Πύργου, όπου έχουμε μέση ετήσια παραγωγή ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ 1.600 κιλοβατώρες, τη στιγμή που στη Γερμανία τώρα ένα σύστημα 1 κιλοβάτ παράγει το ανώτερο 850 kW ετησίως.

Αυτή είναι και η βασική αιτία που οι εταιρείες ενδιαφέρονται να επενδύσουν τόσο πολύ στην χώρα μας. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία εξελίσσεται και χρειάζονται όλο και πιο μικρές εκτάσεις για να γίνουνε φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ είναι και σχεδόν έτοιμο το νομικό καθεστώς για μικρές ανεμογεννήτριες που αποτελούν μια άλλη πηγή ενέργειας ΑΠΕ.

Όλη η επικαιρότητα