Ηλεία

Ηλεία: Απεργία σχεδόν… παντού

Ακούστε το άρθρο

Αύριο αποφασίζει το Εργατικό κέντρο Πύργου αν θα συμμετάσχει  για την κινητοποίηση της Τρίτης  

Μεγάλη απεργία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου. Η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία κατά του νέου αναπτυξιακού νομοσχεδίου που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημειώνει ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιμένει στην προώθηση και την ψήφισή του, θα προχωρήσει σε απεργιακή κλιμάκωση. Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια μέρα, 24 Σεπτεμβρίου, έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η ΠΝΟ.

Η Εφημ. «Πατρίς» επικοινώνησε με τα  σωματεία των εργαζομένων της Ηλείας οι εκπρόσωποι των οποίων  καλούν άπαντες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Πάντως το Εργατικό κέντρο Πύργου δεν έχει πάρει απόφαση ακόμη αν θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ή θα ακολουθήσει την πρόθεση των υπόλοιπων Εργατικών κέντρων της Ελλάδας, να έχουμε απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Οκτωβρίου, την μέρα που θα έρθει προς ψήφιση ο νόμος της κυβέρνησης.

Νίκος Γκότσης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων σε εμπορικές επιχειρήσεις, καταστήματα και υπηρεσίες νομού Ηλείας

«Στην απεργία της Τρίτης θα συμμετάσχουν αρκετά σωματεία του νομού Ηλείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Όπως το σωματείο εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις, στα καταστήματα και υπηρεσίες του νομού Ηλείας, το συνδικάτο οικοδομών νομού Ηλείας, τα δυο συνταξιοδοτικά σωματεία του ΙΚΑ και του ΟΑΑΕ Πύργου, και πολλά ακόμα και καλούμε και εμείς να συμμετάσχουν όλοι στην απεργία την Τρίτη 24 του μήνα στις 10.30 στην πλατεία ΟΤΕ. Καλούμε όλους να αντισταθούν στο νέο νομοσχέδιο που είναι να κατατεθεί άμεσα από την κυβέρνηση, ένα νομοσχέδιο που βάζει στο στόχαστρο το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο επί της ουσίας το θέλει άψυχο. Θέλει να εφαρμόσει τα ηλεκτρονικά μητρώα, να φακελώνει τα στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος. Ενώ όλοι ξέρουμε ότι μόνο όταν οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και με ζωντανή παρουσία μέσα στα σωματεία τους, μπορούν να διεκδικήσουν πράγματα. Αυτό που φέρνει η κυβέρνηση είναι απαράδεκτο, πρέπει ο κόσμος να ξεσηκωθεί και να το καταγγείλει. Καλούμε και τα σωματεία που δεν έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν στην απεργία της Τρίτης, να συσπειρωθούν με αυτά που θα συμμετάσχουν στην απεργία. Και κάνουμε και κάλεσμα στο εργατικό κέντρο Πύργου που δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση να συμμετάσχει και αυτό στην απεργιακή κινητοποίηση».

Ανδρέας Ασημακόπουλος, πρόεδρος συλλόγου υπαλλήλων περιφερειακής ενότητας Ηλείας

«Ο σύλλογος υπαλλήλων περιφερειακής ενότητας Ηλείας συμμετέχει την Τρίτη στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θέσει στον έλεγχο της τα σωματεία και την λειτουργία αυτών και να περιορίσει τις ελευθερίες που έχουν τα σωματεία».

Γιάννης Βένδρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου

«Εμείς θα απεργήσουμε στις 2 Οκτώβρη

«Το Εργατικό κέντρο δεν απεργεί την Τρίτη. Πάντως απόφαση οριστική θα πάρουμε την Δευτέρα που έχουμε συμβούλιο. Την απεργία την προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ που είναι δημόσιο. Εμείς είμαστε ιδιωτικός τομέας. Για την συμμετοχή στην απεργία αποφασίζουν τα εργατικά κέντρα και εμείς θα αποφασίσουμε την Δευτέρα. Πάντως η ΑΔΕΔΥ δεν μπορεί να κάνει απεργία για τον ιδιωτικό τομέα. Η ΑΔΕΔΥ και οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδία μπορεί να κάνει απεργία όποτε θέλει. Αυτό όμως δεν δεσμεύει τους υπόλοιπους. Πρώτα μπορεί να υπήρχε συμφωνία της ΑΔΕΔΥ με την ΓΣΕΕ για τις απεργίες. Η ΓΣΕΕ τώρα έχει προσωρινή διοίκηση. Δεν μπορεί να προκηρύξει απεργία. Η μόνη που μπορεί είναι τα κατά τους εργατικά κέντρα. Εμείς θα αποφασίσουμε την Δευτέρα στο Δ.Σ. η πλειοψηφία του Εργατικού κέντρου πάει για τις 2 Οκτωβρίου. Αν τώρα αποφασίσουμε την Δευτέρα να κάνουμε απεργία την Τρίτη θα βγάλουμε ανακοίνωση. Η εισήγηση θα είναι όμως για τις 2 Οκτώβρη όπως θα κάνουν τα εργατικά κέντρα. Τότε που θα έχουν εισαχθεί τα μέτρα για ψήφιση. Ακόμη δεν έχουν μπει στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Όλη η επικαιρότητα