Ηλεία

Ηλεία: Από τη μια φωτιά… στην άλλη οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού – Πυρκαγιές σε Αμαλιάδα και Κάμπο

Ακούστε το άρθρο

Έτρεχαν και… δεν έφταναν κατά τη χθεσινή ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού στις περιοχές Αμαλιάδας και Κάμπου για την κατάσβεση πυρκαγιών. Η αρχή έγινε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Φραγκαβίλλας στην Αμαλιάδα και τα πιο σοβαρότερα περιστατικά σημειώθηκαν στην συνέχεια στο Λευκοχώρι του δήμου Πηνειού όπου η φωτιά έφτασε μια «ανάσα» από το χωριό και στη Ν. Μανωλάδα, όπου κάποια στιγμή χρειάστηκε να διακοπεί και η κυκλοφορία, αφού οι φλόγες «πέρασαν» τον δρόμο, ενώ δεν υπήρχε ορατότητα λόγω του πυκνού καπνού. Όλες οι πυρκαγιές χάριν στην έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων τέθηκαν αρχικά υπό μερικό έλεγχο και στη συνέχεια κατασβήστηκανμε τελευταία αυτή της Ν. Μανωλάδας.

Η πρώτη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή της Φραγκαβίλλας. Στο σημείο υπάρχει και μια μόνιμη κατοικία, που δεν κινδύνεψε, αφού ο αέρας είχε αντίθετη φορά, προς ένα λιοστάσι, το οποίο τελικά πρόλαβαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Π.Υ. Αμαλιάδας και τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ήλιδας. Κάηκαν 2 – 3 στρέμματα αγροτικής έκτασης, κυρίως ξηρά χόρτα και βάτα.

Περίπου στις 3:30 το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε μεγάλο καλαμιώνα στο Λευκοχώρι, με τη φωτιά να κατευθύνεται λόγω του ανέμου προς τις κατοικίες του χωριού. Στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αμαλιάδας, Πύργου και Λεχαινών σήμανε «συναγερμός».

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 9 υδροφόρα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, ένα υδροφόρο του δήμου Πηνειού, δύο χωματουργικά μηχανήματα και ένα τρακτέρ ιδιώτη. Κλήθηκαν και εναέρια μέσα τα οποία τελικά δεν χρειάστηκαν, ενώ  αναμμένες καύτρες  έπεφταν εντός των σπιτιών στο χωριό, το οποίο  «πνίγηκε» από τους καπνούς. Συνολικά κάηκαν 20 στρέμματα με καλάμια.

Λίγο αργότερα ξεσπούσε πυρκαγιά σε αγροτικές εκτάσεις και θερμοκήπια παραπλεύρως της νέας εθνικής οδού στο ύψος της Ν. Μανωλάδας. Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών των θερμοκηπίων και για αρκετή ώρα δεν υπήρχε ορατότητα, ενώ η φωτιά επεκτείνονταν γρήγορα. Μετά από αρκετές  ώρες και αφού είχε οριοθετηθεί, ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς.

Όλη η επικαιρότητα