Ηλεία

Ηλεία: Από τις καλύτερες η φετινή αντιπυρική περίοδος για την ενίσχυση των Π.Υ. – Αποκλειστική συνέντευξη του Γ. Πετρούτσου

Ακούστε το άρθρο

Η ετοιμότητα των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων της Ηλείας κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1η Μαΐου, η σημαντική ενίσχυσή τους τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό (οχήματα), η εξαιρετική συνεργασία όλων των διοικητών και ο φετινός σχεδιασμός από το Αρχηγείο της υπηρεσίας που δείχνει να είναι ο καλύτερος των τελευταίων χρόνων, ήταν μερικά από τα θέματα συζήτησης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πατρίς» ο συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος (Συντονιστής ΔΕΠΙΝ).

Με την αντιπυρική περίοδο να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή 1 Μαΐου, ο κ. Πετρούτσος αναφέρθηκε στο σχέδιο «Ιόλαος» που εφαρμόζεται για πρώτη φορά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έχει ως βασικό του στόχο τη συνεργασία όλων των φορέων για την αποφυγή δασικών πυρκαγιών. Όπως ανέπτυξε συγκεκριμένα, θα γίνει σταδιακά ανάπτυξη των περιπολικών οχημάτων, πυροφυλακίων και έμμισθων ή εποχούμενων περιπόλων σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών 2020.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πολλά υποσχόμενη η φετινή αντιπυρική περίοδος

Μια από τις καλύτερες χρονιές τους, αν όχι την καλύτερη, φαίνεται πως θα έχουν φέτος από πλευράς ενίσχυσης οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Ηλείας. Όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις, πρόσφατα παρελήφθησαν 3 υδροφόρα οχήματα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014- 2020 της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και άμεσα έγινε η τοποθέτησή τους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κρεστένων και στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας. Νωρίτερα είχε γίνει ενίσχυση και των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αμαλιάδας και Λεχαινών με ένα όχημα στην καθεμία.

Σε ότι αφορά το προσωπικό, έχει γίνει γνωστό πως θα γίνει επαναπρόσληψη των περσινών εποχικών υπαλλήλων, ενώ θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση με τους 30 νέους εποχικούς που έρχονται στον νομό Ηλείας από την προκήρυξη που έληξε πριν λίγες ημέρες. Σε όλες αυτές τις σημαντικές ενισχύσεις, ο κ. Πετρούτσος θέλει να προσθέσει και τη δημιουργία ενός νέου αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος 40 ατόμων στο αεροδρόμιο του Αράξου, που θα ενισχύει τα υπάρχοντα πεζοπόρα και θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα στα νησιά του Ιονίου, ενώ στόχος της υπηρεσίας είναι η δημιουργία δύο εποχικών κλιμακίων στην Ορεινή Ηλεία που θα καλύψουν επιχειρησιακές ανάγκες, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να αναφέρουν πως έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τους δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και Ανδρίτσαινας- Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκο, για τις περιοχές Λαμπείας και Ανδρίτσαινας αντίστοιχα. Η έκβαση των συζητήσεων θα κρίνει και αν το συγκεκριμένο σχέδιο θα υλοποιηθεί.

Τοποθετούνται σε περιοχές και τα εναέρια

Από πλευράς εναέριων μέσων κατάσβεσης, ο κ. Πετρούτσος τόνισε πως βρίσκονται στο στάδιο της τοποθέτησής τους στις περιοχές. Η κατάσταση βέβαια που επικρατεί με τον κορωνοϊό δεν επιτρέπει τις επαφές από κοντά, γι’ αυτόν τον λόγο γίνονται συχνά τηλεδιασκέψεις προκειμένου να γίνει σωστός καταμερισμός τους και να καλυφθούν οι περιοχές που δίνουν συνήθως μεγάλες πυρκαγιές και ανήκουν στις ζώνες υψηλού κινδύνου, όπως η Ηλεία. Ο αριθμός των μέσων, ο τόπος που θα βρεθούν και το χρονικό πλαίσιο που θα είναι έτοιμα, παραμένουν ακόμα άγνωστα και σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι 15 Μαΐου θα έχουν κοινοποιηθεί οι έδρες τους.

Ισχυρές και υγιείς!

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως οι πυροσβεστικές υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Ηλείας δείχνουν να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και πιο ενισχυμένα συγκριτικά με άλλες χρονιές. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Πετρούτσος σχολίασε συγκεκριμένα πως δεν υπάρχουν αδυναμίες ούτε και προβλήματα, και αν υπάρξουν θα λυθούν εν τη γενέσει τους έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ μέχρι στιγμής υποστήριξε πως δεν έχει καταγραφεί κάτι που να μην μπορεί να λυθεί.

Οι πολίτες κρίνουν τα πάντα!

Αρκετές πυρκαγιές σημειώθηκαν πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προκαλώντας ένα μικρό πονοκέφαλο στο πυροσβεστικό σώμα για την επικείμενη έναρξη της αντιπυρικής. Και σε αυτό το ζήτημα κατέθεσε την άποψή του ο Συντονιστής ΔΕΠΙΝ, εστιάζοντας αρχικά στο γεγονός πως οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα είναι από αμέλεια πολιτών και από καύση υπολειμμάτων κλαδιών και χόρτων. Επιπλέον, πρόσθεσε πως από 1η Μαΐου οι παραβάτες θα διώκονται από πρόθεση λόγω της απαγόρευσης οποιασδήποτε καύσης, ενώ για το ενδεχόμενο να είναι δύσκολο το φετινό καλοκαίρι υπογράμμισε πως εξαρτάται αποκλειστικά από τη συμπεριφορά των πολιτών που δεν θα πρέπει να βάζουν φωτιές όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί, με τον ίδιο πάντως να μη δείχνει ανήσυχος και να εκφράζει παράλληλα σιγουριά πως ο κόσμος θα ακούσει τις εκκλήσεις της υπηρεσίας, όπως έκανε και με τις εντολές της πολιτείας για τον κορωνοϊό.

Θετικές οι αλλαγές του νέου νόμου

Σημαντική ανησυχία είχε υπάρξει με το άκουσμα της είδησης πως θα υπάρξει νέος νόμος που θα φέρει σημαντικές αλλαγές στο σώμα, ωστόσο όπως όλα δείχνουν ο ν. 4662/2020 φαίνεται να λειτουργεί εξαιρετικά μέχρι στιγμής. Ο κ. Πετρούτσος υπογράμμισε αρχικά πως ότι καινούργιο γίνεται είναι για το καλό του συνόλου, ενώ στη συνέχεια εστίασε περισσότερο στην ανάλυση του νόμου ο οποίος έλυσε αρκετά προβλήματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναβάθμισε το Πυροσβεστικό Σώμα σε βραχίονα της πολιτικής προστασίας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο σώμα να μπορεί να επέμβει καλύτερα σε διάφορα συμβάντα και τους εκάστοτε διοικητές να ελέγχουν τις υπηρεσίες τους και την εδαφική τους αρμοδιότητα, με το ΔΙΠΗΝ να εστιάσει στα συμβάντα του νόμου και σε άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα. Για το ενδεχόμενο επιπλέον αλλαγών στο μέλλον, ο κ. Πετρούτσος τόνισε πως όλα είναι πιθανά μιας και έχουν κατατεθεί προτάσεις κατά καιρούς και αξιολογούνται από τη φυσική και πολιτική ηγεσία.

Όσον αφορά τη συνεργασία των υπηρεσιών αλλά και του σώματος με διάφορους φορείς, υποστήριξε πως είναι άψογη και πρέπει να διατηρηθεί έτσι γιατί προέχει πάντα το καλό του συνόλου και περιθώρια για διαφωνίες δεν υπάρχουν, ενώ σημείωσε πως οι συναντήσεις και οι συσκέψεις έχουν στόχο να ενισχύσουν τη συνεννόηση όλων των εμπλεκόμενων ώστε η σχέση τους να είναι αρμονική και να υπάρχουν πάντα τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Νικητές και ενάντια στον κορωνοϊό!

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά όλο τον πλανήτη και εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η Πυροσβεστική. Με έναν εκ των υπαλλήλων της να βρίσκεται ανάμεσα στους 52 του περιβόητου πλέον λεωφορείου και να βρίσκεται θετικός στον ιό χωρίς όμως την παρουσίαση συμπτωμάτων, λογικό ήταν να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του Αρχηγείου και να υπάρξει άμεση αντίδραση με την υπηρεσία να μπαίνει σε καραντίνα, εφαρμόζοντας πιστά τις εντολές που ελήφθησαν από το ΕΟΔΥ και το σχέδιο «Σαμψών» που έχει συντάξει το αρχηγείο και το οποίο βρίσκεται εν ενεργεία ακόμα και σήμερα και για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ειδικότερα, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνονται από τη διοίκηση, έτσι ώστε να αποφεύγεται το γεγονός της ύπαρξης κρούσματος από συνάδελφο που θα θέσει εαυτόν σε καραντίνα και όχι όλη την υπηρεσία. «Ευχάριστο είναι το γεγονός ότι η Ηλεία έχει καταφέρει να μηδενίσει τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό», σχολίασε συγκεκριμένα για την κατάσταση.

Η Ηλεία, το «καλύτερο σχολείο»!

Ανέκαθεν η Ηλεία αποτελούσε το καλύτερο σχολείο για τους πυροσβέστες, αφού πρόκειται για έναν νομό που βρίσκεται στη ζώνη υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα και με το προεδρικό διάταγμα 575/1980. Οι πυρκαγιές που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο είναι πολλές και κοντά σε οικισμούς και σε χωριά με μίξη δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο οι δασικές εκτάσεις όσο και ανθρώπινες ζωές. Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Πετρούτσος είπε πως θα πρέπει το σχέδιό τους να είναι τόσο καλό ώστε να υπάρχει άμεση επέμβαση και τα επιθυμητά αποτελέσματα, γεγονός το οποίο επιτυγχάνεται σε σημαντικό βαθμό από περιπολικά που βρίσκονται σε διασπορά την αντιπυρική περίοδο, με πυροφυλάκια που υπάρχουν στα ψηλότερα σημεία του νομού και με καθημερινές περιπολίες τόσο της υπηρεσίας, όσο και της αστυνομίας και του στρατού με τα μικρά εποχούμενα που βγαίνουν σε καθημερινή βάση για περιπολίες από δείκτη επικινδυνότητας δύο και πάνω.

Το μήνυμα προς τους πολίτες!

Θεωρώντας πως οι πολίτες διαδραματίζουν το σημαντικότερο ρόλο, εφιστά για ακόμα μια χρονιά την προσοχή τους στο θέμα των πυρκαγιών σημειώνοντας πως για κανέναν λόγο δεν θα πρέπει να προβαίνουν στην καύση υπολειμμάτων κλαδιών και χόρτων στην ύπαιθρο από 1η Μαΐου, ενώ θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα το 199 για οποιοδήποτε καπνό αντιλαμβάνονται γύρω τους, να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα από τα οχήματά τους, να μην κάνουν χρήση ψησταριών κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις, να εφαρμόζουν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να ενημερώνονται για το δείκτη επικινδυνότητας καθημερινά. Κλείνοντας, εξέφρασε την ελπίδα του για καλή συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών προκειμένου να κυλήσει και φέτος ομαλά η αντιπυρική περίοδος.

Όλη η επικαιρότητα