Ηλεία

Ηλεία: Αθώωση για τις πλημμύρες στα Μακρίσια που προκλήθηκαν από το Φράγμα του Αλφειού!

Ακούστε το άρθρο

Αθώοι, με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση, κηρύχθηκαν χθες το μεσημέρι από το Μονομελές Πλημμελειοδικίο Πύργου οι υπάλληλοι της ΠΕ Ηλείας και τα τότε στελέχη της αναδόχου εταιρείας του υδροηλεκτρικού έργου στο φράγμα Αλφειού, για την υπόθεση των πλημμυρών στον κάμπο των Μακρισίων και τον χειρισμό των θυροφραγμάτων του στο φράγμα του Αλφειού.

Οι οκτώ αθωωθέντες κατηγορούνταν ότι με ενιαίο δόλο και με πρόθεση δεν μερίμνησαν για την απρόσκοπτη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου και την παραμονή των υδατοφραγμάτων ανοικτών για να αποτραπούν πλημμύρες σε παρόχθιες ιδιοκτησίες, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει κατά παντός υπευθύνου για τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2013 κάτοικοι και παραγωγοί των Μακρισίων.

Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι. Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν οι δικηγόροι Δημ. Δημητρουλόπουλος, ο Γ. Κονταξής και ο Θεόδ. Τζαμαλούκας.

Ικανοποίηση για την αθώωση των υπαλλήλων της ΠΕ Ηλείας

Ο συνήγορος υπεράσπισης των εργαζομένων στο φράγμα και των υπαλλήλων της ΠΕ Ηλείας, Γιώργος Κονταξής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, επισημαίνοντας την αρνητική επίδραση των πυρκαγιών του 2007 στο φυσικό περιβάλλον.

«Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από την απόφαση του Δικαστηρίου, που αθώωσε τους εργαζόμενους στο Φράγμα του Αλφειού στη γέφυρα Φλόκα. Αποδείχθηκε με σαφήνεια ότι δεν υφίσταται ιδιαίτερη νομική υποχρέωση των αρμόδιων οργάνων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να παραμένουν διαρκώς ανοικτά τα θυροφράγματα του Φράγματος. Τα θυροφράγματα έχουν κατασκευαστεί για την έκπλυση των φερτών υλικών και όχι για να παραλαμβάνουν το υδάτινο φορτίο του ποταμού Αλφειού. Τούτο πρέπει να γίνεται μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, όταν οι πλημμυρικές παροχές ξεπερνούν τα συνήθη όρια και πριν αυτές υπερβούν το ύψος των 70εκ. πάνω από τον υπερχειλιστή. Αναδείχθηκε επίσης η επίδραση των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην αύξηση της στερεοπαροχής που δέχεται ο Αλφειός ποταμός. Δυστυχώς, το αποτύπωμα των πυρκαγιών  στο φυσικό περιβάλλον του Νομού μας θα μας επηρεάζει για πολλά ακόμα χρόνια», δήλωσε.

«Νόμιμος ο τρόπος λειτουργίας του υδροηλεκτρικού»

Ο συνήγορος υπεράσπισης των τότε στελεχών της ΥΔΡΗΛ, Δημ. Δημητρουλόπουλος, δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση του δικαστηρίου και αναφέρθηκε στις παραμέτρους του ζητήματος αλλά και στις επιπτώσεις των πυρκαγιών του 2007.

«Η απόφαση του δικαστηρίου ασφαλώς μας ικανοποιεί απόλυτα, διότι έλυσε διά παντός μια δικαστική εκκρεμότητα σχετικά με το ζήτημα των ευθυνών και τις πλημμύρες που προκαλούνται στη ευρύτερη περιοχή των Μακρισίων και αν αυτές σχετίζονται με τη λειτουργία του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού που έχει κατασκευάσει και λειτουργεί στην περιοχή η ΥΔΡΗΛ από το 2010», δήλωσε αρχικά ο κ. Δημητρουλόπουλος και αναφέρθηκε ακολούθως στα αίτια της πλημμύρας.

«Κατά την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι η λειτουργία του σταθμού είναι ανεξάρτητη από τη λειτουργία του φράγματος αλλά και ότι ο τρόπος λειτουργίας του φράγματος είναι απολύτως σωστός και δεν επιδρά με κανέναν τρόπο στην πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων. Αντιθέτως, από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες καταθέσεις των ειδικών και των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων προέκυψε ότι πρόκειται για μία ακόμα σοβαρή συνέπεια των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 και οι οποίες εξακολουθούν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στο σώμα της ηλειακής κοινωνίας και στο φυσικό περιβάλλον.

»Διότι προέκυψε ότι αιτία του προβλήματος είναι η αύξηση του όγκου των φερτών υλικών, που λόγω των πυρκαγιών και της απογύμνωσης των δασικών και αγροτικών εκτάσεων επί χρόνια κατέληγαν στο ποτάμι και συσσωρεύονταν στη λεκάνη που σχηματίζεται προ του φράγματος, μειώνοντας τη χωρητικότητα και προκαλώντας την υπερχείλιση στις γειτονικές αγροτικές εκτάσεις», εξήγησε ο κ. Δημητρουλόπουλος και επισήμανε τη νομιμότητα λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου.

«Αποδείχθηκε ότι οι εντολείς μου λειτουργούσαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό κατά τρόπο απολύτως νόμιμο και σύμφωνο με την άδεια λειτουργίας που έχει χορηγηθεί, και ουδεμία ευθύνη τους βαρύνει για την πρόκληση των πλημμυρών, με αποτέλεσμα την απαλλαγή τους από το δικαστήριο, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελικής έδρας», υπογράμμισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα