Ηλεία

Ηλεία: Μπαράζ πυρκαγιών και μια αυτόφωρη σύλληψη – «Καμπανάκι» από Καραμαλίκη για τις καύσεις στις αγροτικές εκτάσεις

Ακούστε το άρθρο

Έξι πυρκαγιές μέσα σε διάστημα τεσσάρων ωρών κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν χθες οι πυροσβέστες της Ηλείας, καταφέρνοντας να αποτρέψουν τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης, ενώ σε μία από τις έξι περιπτώσεις προέβησαν σε σύλληψη ενός ατόμου για εμπρησμό από αμέλεια στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά, που κινητοποίησε τις περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις, εκδηλώθηκε στον οικισμό Μπαλέικα Ανδρίτσαινα, κοντά στην ΤΚ Σέκουλα,  λίγο μετά τις 3:30μ.μ. Στο σημείο επιχείρησαν επτά οχήματα από Πύργο, Κρέστενα & Ολυμπία, με 16 άνδρες και επικεφαλής τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας, Γιάννη Καραμαλίκη, περιορίζοντας τάχιστα την πυρκαγιά. Συνολικά κάηκαν περίπου 5 στρέμματα αναγεννημένης δασικής έκτασης.

Η πρώτη πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11:30 το πρωί στις Ράχες του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, όπου κάηκε ένα στρέμμα καλάμια και λίγα ελαιόδεντρα, ενώ λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ξέσπασαν με διαφορά 15 λεπτών περίπου μία πυρκαγιά σε λιοστάσι στη Βαρβάσαινα και άλλη μία μεταξύ Ελαιώνα και Αγίων Αποστόλων. Η δεύτερη πυρκαγιά έκαψε περίπου 11 ελαιόδεντρα και είχε ως συνέπεια τη σύλληψη ενός άνδρα για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.

Μία ώρα περίπου πριν από την πυρκαγιά στα Μπαλέικα, γύρω στις 3μ.μ., εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στο Πράσινο και στον ΑΙ-Γιωργάκη Λαμπέτι, ωστόσο η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής περιόρισε τη ζημιά στο ενάμισι στρέμμα.

«Καμπανάκι» για τις αγροτικές εκτάσεις

Χθες το πρωι ο κ. Καραμαλίκης επισκέφθηκε τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Σάκη Μπαλιούκο στο δημαρχείο, όπου και συζήτησαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη και τη συνεργασία μεταξύ δήμου και Πυροσβεστικής ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, προκειμένου να αποτραπούν κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεστένων και Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων κ. Κωνσταντίνος Δρακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη δουλειά και στην προετοιμασία που γίνεται στο κλιμάκιο. Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες, αλλά και η προσοχή που απαιτείται από τους αγρότες που καίνε κλαδιά και χόρτα αυτήν την περίοδο, ήταν μερικά από θέματα που συζητήθηκαν.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμαλίκης συναντήθηκε και με τον δασάρχη Ολυμπίας, Β.Γιακουμή, με τον οποίο συζήτησαν τα δασικής φύσης ζητήματα που αφορούν την αντιπυρική προστασία.

Με αφορμή το χθεσινό μπαράζ πυρκαγιών, ο νέος διοικητής δήλωσε ότι θα πρέπει όλοι όσοι επιχειρούν καύση σε ξερά χόρτα και κλαδιά αυτήν την περίοδο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθότι μια στιγμιαία απροσεξία μπορεί να αποβεί καθοριστική για την εξάπλωση της φωτιάς και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και τον δασικό πλούτο της χώρας.

Όλη η επικαιρότητα