Χωρίς κατηγορία

Ηλεία: Χωρίς… παρατράγουδα οι παρέλασεις – Δείτε βίντεο από Πύργο-Αμαλιάδα-Κρέστενα

13530_ph1.jpg

Παρά τον όχι τόσο καλό καιρό, ο κόσμος δεν πτοήθηκε και συνέρευσε μαζικά στα πεζοδρόμια από νωρίς για να τιμήσει την Εθνική Επέτειο.

Συγκινημενοι γονείς, παππούδες και γιαγιάδες παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση, χειροκροτώντας τα παιδιά τους.

Δείτε το βίντεο της ΟΡΤ από την Παρέλαση του Πύργου


Δείτε το βίντεο της ΟΡΤ από την Παρέλαση της Αμαλιάδας

Δείτε το βίντεο της ΟΡΤ για την Παρέλαση των Κρεστένων

Η παρέλαση στον Πύργο

12:05 Την παρέλαση έκλεισαν μέλη και φίλoι του ΚΚΕ, με μία ακόμη ειρηνική πορεία εν μέσω τραγουδιών και συνθημάτων, ενώ σε μικρή απόσταση ακολούθησαν φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ.

12:00 Μετά τους μαθητές, ακολούθησαν το Λύκειο Ελληνίδων, οι πρόσκοποι, οι νοσοκόμοι και στο τέλος ο στρατός. Ο κόσμος χειροκρότησε έντονα όσους συμμετείχαν στην παρέλαση.

11:45 Λευκά πλακάτ κάτα του φασισμού υψωμένα στα στενά από πολίτες.

H παρέλαση ξεκίνησε στις 11:30 με κύριο χαρακτηριστικό τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Κατά μήκος της Μανωλοπούλου τα στενά έχουν περιφραχθεί με κάγκελα, ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή ισχυρή αστυνομική δύναμη (ΜΑΤ).

Στο σημείο όπου βρίσκονται οι επίσημοι, δεν υπάρχει ειδική εξέδρα. Αξιοσημείωτο το ότι κανένας μαθητής δεν γύρισε το κεφάλι του προς τους επισήμους, ενώ μία κοπέλα ύψωσε τη γροθιά της.

27-10-2012… Με την μεγάλη παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου (κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και καιρού επιτρέποντος) στον Πύργο κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στις 10 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη κκ Γερμανό ενώ την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η φιλόλογος καθηγήτρια του 3ου Γυμνασίου Πύργου Ευγενία Μπίθα.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο ηρώων ενώ στις 11.30 στην οδό Μανωλοπούλου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση.

Μετά την παρέλαση τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων της περιοχής θα παρουσιάσουν εθνικούς χορούς στην κεντρική πλατεία.

Στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του 6ου δημοτικού σχολείου Πύργου ο λαογραφικός όμιλος Πύργου « Ηλείων παράδοσις» θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για την Εθνική επέτειο με θέμα « Άγνωστοι πρωταγωνιστές του έπους 1940» με ομιλητή τον φιλόλογο-ιστορικό Γιώργο Κουρκούτα και στην συνέχεια η χορευτική ομάδα του ομίλου θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από τη Βωβούσα Ηπείρου.

Όλη η επικαιρότητα