Ηλεία

Ηλεία: Στα χέρια της Αστυνομίας δυο μεγάλες εγκληματικές ομάδες

Ακούστε το άρθρο

Στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας οδηγήθηκαν χθες το μεσημέρι 5 μέλη της μιας από τις δυο εγκληματικές οργανώσεις που διέπραξαν πολυάριθμα και υψίστης σοβαρότητας αδικήματα στο νομό Ηλείας, με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου να πραγματοποιούν καίριο πλήγμα ύστερα από αστραπιαίες και αποτελεσματικές έρευνες που πραγματοποίησαν το τελευταίο διάστημα.

Αναλυτικότερα, η πρώτη εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από δύο ημεδαπούς άνδρες ηλικίας 36 και 56 ετών και άγνωστους συνεργούς τους, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές και ζωοκλοπές.

Από την προανάκριση που ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, προέκυψε ότι η εγκληματική ομάδα είχε έντονη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2018 έως και τα μέσα Μαρτίου 2019, ενώ εξιχνιάσθηκαν συνολικά επτά κλοπές και ζωοκλοπές όπου οι δράστες είχαν αφαιρέσει 41 αμνοερίφια και πλήθος γεωργικών εργαλείων χρηματικής αξίας 20.000 ευρώ περίπου.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα αποτελούνταν από δέκα ημεδαπούς άνδρες, ηλικιών από 19 έως 55 ετών, καθώς και άγνωστους συνεργούς τους ενάντια στους οποίους σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για αδικήματα όπως απόπειρα ανθρωποκτονία, εμπρησμός, έκρηξη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, κλοπή, ζωοκλοπή, απειλή, φθορά ξένη ιδιοκτησία, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών και νόμου περί προστασίας ζώων συντροφιάς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο που αναφέρει πως στους δράστες συγκαταλέγεται και ένας αστυνομικός με καταγωγή από την Ηλεία, που υπηρετεί όμως σε υπηρεσία της Αττικής.

Απόδειξη του σημαντικού έργου που πραγματοποιεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας γενικότερα, είναι η σύλληψη πέντε μελών της δεύτερης εγκληματικής ομάδας την Τετάρτη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου. Πρόκειται για πέντε άνδρες ηλικίας 55, 35, 26, 31 και 27 ετών. Από τις έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου όλο αυτό το διάστημα, προέκυψε ότι οι δράστες είχαν διαπράξει σωρεία αδικημάτων από το Μάρτιο του 2019 έως και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, δρώντας σε ομάδες με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση.

Τα αδικήματα
τεσσάρων μηνών

Ειδικότερα, τα αδικήματα τους αυτό το διάστημα είναι συνολικά οχτώ. Το Μάρτιο του 2019 στο Πρινάρι Ηλείας κατέστρεψαν ολικά με τσεκούρι 140 ελαιόδεντρα, τη Δευτέρα 22 Απριλίου στην Αγία Τριάδα Ηλείας πυροβόλησαν δις προς το παράθυρο οικίας που διαμένει ημεδαπός με αποτέλεσμα τα σκάγια να το διαπεράσουν και να καταλήξουν στον εσωτερικό τοίχο, ενώ στη συνέχεια προκάλεσαν, με εμπρησμό, υλικές ζημιές σε αγροτικό αυτοκίνητο του παθόντα και τέλος μετέβησαν σε κτηνοτροφική μονάδα που διατηρούσε και πυροβολώντας τουλάχιστον δυο φορές θανάτωσαν δυο σκύλους-φύλακες (τσοπανόσκυλα). Την Τρίτη 30 Απριλίου, τη Δευτέρα 3 και την Τετάρτη 5 Ιουνίου τα ξημερώματα, στον Πρόδρομο, στο Πανόπουλο και στα Άγναντα της Ηλείας αφαίρεσαν μοσχάρι και χοίρο και αποπειράθηκαν να αφαιρέσουν και ποσότητα ελαιολάδου.

Την Πέμπτη 9 Μαΐου τα ξημερώματα στο Πρινάρι Ηλείας έκοψαν με τσεκούρι τους κορμούς έξι ελαιόδεντρων, ενώ από την Τετάρτη 15 έως και το Σάββατο 25 Ιουνίου στο Πανόπουλο Ηλείας αφαίρεσαν από εταιρεία υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και διάφορα άλλα υλικά μεγάλης απροσδιόριστης χρηματικής αξίας.

Το Σάββατο 13 Ιουλίου στο Πανόπουλο Ηλείας διέρρηξαν αποθήκη χωρίς να αφαιρέσουν κάτι και την Τετάρτη 17 Ιουλίου, αργά το βράδυ στο Πρόδρομο Ηλείας, προκάλεσαν έκρηξη εξωτερικά οικίας ημεδαπού με τοποθέτηση άγνωστης εκρηκτικής ύλης, με τους δράστες να μεταφέρονται στο σημείο και να παραλαμβάνονται από όχημα που οδηγούσε ο αστυνομικός.

Τέλος, τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, τα ξημερώματα στον Πρόδρομο Ηλείας, ενεπλάκησαν σε  επεισόδιο με δύο ημεδαπούς και ο 26χρονος συλληφθείς τραυμάτισε με μαχαίρι στο αριστερό πόδι τον έναν από τους δύο ημεδαπούς.

Τα «ευρήματα»
των ερευνών

Ωστόσο, ακολούθησαν έρευνες και στις οικίες των δραστών από τους αστυνομικούς, με την παρουσία δικαστικού λειτουργού. Στις οικίες του 26χρονου, του 31χρονου και του 55χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, ένα περίστροφο REPLICA, ένα κυνηγετικό όπλο άνευ αδείας κατοχής, τρία κυνηγετικά όπλα (προς διερεύνηση χρησιμοποίησης σε παράνομες ενέργειες), ένα μαχαίρι, ένα σουγιά αναδιπλούμενο, 14,2 γραμμάρια κάνναβης, επτά δενδρύλλια κάνναβης, δώδεκα φυσίγγια πυροβόλου όπλου, δεκαέξι πυροδοτημένοι κάλυκες πυροβόλου όπλου διαμετρήματος 9mm, δυο ηλεκτροσυγκολλήσεις, ένα ηλεκτρικό δραπανοκατσάβιδο, ένα ηλεκτρικό τροχό και επτά κινητά τηλέφωνα.

Στην οικία του 35χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δυο φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου (7,62m), τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και τέσσερις κάλυκες πυροβόλου όπλου διαμετρήματος 9mm, ενώ σε αυτή του 27χρονου δυο πιστόλια, ένα στιλέτο τύπου πεταλούδα, έντεκα σφαίρες αβολίδοτες, ένα κυνηγετικό όπλο άνευ αδείας και δυο συσκευές κινητής τηλεφωνίας.

Έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στο αυτοκίνητο του 27χρονου, όπου εντοπίστηκαν ένα στιλέτο και δύο ασύρματοι.

 Στα δικαστήρια!

Τα πέντε μέλη της δεύτερης εγκληματικής ομάδας που συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας όπου και υποβλήθηκε δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, αλλά και σε βάρος των υπόλοιπων μελών τόσο της δεύτερης εγκληματικής ομάδας όσο και της πρώτης.

Όπως υποστηρίζεται στους κύκλους των δικαστηρίων, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δικογραφίες –αν όχι η μεγαλύτερη– που έχει τεθεί στην Εισαγγελία.

Οι πέντε δράστες θα εξακολουθήσουν να κρατούνται μέχρι και την απολογία τους, αφού ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία μέχρι το πρωί της Δευτέρας στις 9.

Να σημειωθεί ακόμα πως οι έρευνες συνεχίζονται, αφού από τη μια εγκληματική ομάδα δεν έχει εντοπιστεί κανείς, ενώ από τη δεύτερη υπάρχουν στοιχεία πως υπάρχουν και άλλα τόσα μέλη.

Οι πέντε δράστες έχουν καταγωγή από την ορεινή Ηλεία και σύμφωνα με πληροφορίες προέρχονται από τοπικές κοινότητες του δήμου Πηνείας.

Όλη η επικαιρότητα