WEB tv Ηλεία

Ηλεία: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Φρίξα – Παραμένουν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής [ΒΙΝΤΕΟ]

Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς στην περιοχή της Φρίξας στην Ηλεία, αλλά εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να προλάβουν αναζωπυρώσεις.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, 76 πυροσβέστες με 36 οχήματα κι ένα πεζοπόρο τμήμα με 11 άτομα βρίσκονταν στο σημείο, ενώ θα εξακολουθούν να επιχειρούν και σήμερα, μέχρι να γίνει πλήρης κατάσβεση.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας ο 46χρονος αλλοδαπός, ο οποίος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, φέρεται ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Στο Νοσοκομείο του Πύργου διακομίσθηκε ο κατηγορούμενος για την πρόκληση της πυρκαγιάς στην Φρίξα

Η «μάχη» με την φωτιά

Με έκδηλο τον φόβο στα πρόσωπά τους βιώνουν την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς οι κάτοικοι στη Σκιλλουντία και τη Φρίξα του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Η δύσκολη μάχη με τις φλόγες έξω από τα σπίτια τους προχθές το βράδυ ανέσυρε στη μνήμη τους τον εφιάλτη του 2007 και πλέον όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει ως το καλοκαίρι και πώς θα προστατευθούν μελλοντικά από τους εμπρησμούς, είτε ακούσιους είτε εκούσιους.

Το ξημέρωμα της χθεσινής ημέρας ήταν ανακουφιστικό, καθώς μειώθηκε η ένταση του ανέμου και ταυτόχρονα επιχείρησαν δύο αεροσκάφη Καναντέρ και ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα, περιορίζοντας την έκταση της φωτιάς. Ωστόσο, η μάχη της Πυροσβεστικής συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθότι στο μέτωπο της Φρίξας σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις ακόμα και λίγα μέτρα μακριά από το χωριό.

Όπως εξήγησε στην εφ. «Πατρίς» ο συντονιστής των περιφερειακών διοικήσεων Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου και Ιόνιων Νήσων, Υποστράτηγος Κώστας Κυριακόπουλος, η προχθεσινή πυρκαγιά είχε πολλές δυσκολίες λόγων των καιρικών συνθηκών.

«Η χθεσινή (σ.σ. Κυριακή) μέρα ήταν μια μέρα με συνθήκες καλοκαιριού, 32 βαθμοί  με οκτώ –και κατά τόπους δέκα- μποφόρ. Είναι μια δύσκολη φωτιά, με πολλές κηλιδώσεις. Επειδή είχε αέρα, δεν έκαιγε τα πάντα στο πέρασμά της, με αποτέλεσμα να έχουμε μέσα στη φωτιά πολλές μικρότερες φωτιές και πολλές αναζωπυρώσεις. Έχουμε σημεία απροσπέλαστα και εκεί επιχειρούν τα ερπυρστριοφόρα ώστε να προωθούμε τα πεζοπόρα τμήματά μας αλλά και τα υδροφόρα για να γίνει πλήρης κατάσβεση», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Κυριακόπουλος.

Στο σημείο επιχείρησαν χθες 36 οχήματα με 74 άνδρες και 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα μαζί με οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και της ΠΕ Ηλείας.

«Καμπανάκι» για τον πύρινο εφιάλτη

Από την πλευρά του ο διοικητής ΠΥ Ηλείας, Γιάννης Καραμαλίκης υπογράμμισε την ανάγκη περισσότερης προσοχής από τους πολίτες, για να μην επαναληφθεί ανάλογο συμβάν.

«Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά, υπό ακραίες συνθήκες, όπου καταφέραμε να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες και αποφύγαμε τα χειρότερα. Να ευχαριστήσω την Πολιτική Προστασία, την περιφέρεια και τους Δήμους καθώς το αποτέλεσμα αυτό είναι συλλογική προσπάθεια και όχι ενός και μόνο φορέα. Θέλω να κάνω μία έκκληση πως η φωτιά  δεν είναι παιχνίδι και δεν πρέπει να παίζουμε με το μέλλον του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Καραμαλίκης.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Σκιλλουντίας, Αλέκος Σαΐνης, περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές και εξέφρασε τον προβληματισμό τους για το επόμενο τετράμηνο.

«Χθες (σ.σ.προχθές) βράδυ ήταν δύσκολα και πρώτη φορά κινδύνεψε το χωριό μας σε τέτοιο βαθμό -περισσότερο και από το 2007- λόγω φοβερών ανέμων. Το βράδυ έσκαγαν οι κουκουνάρες και με τον αέρα μεταφερόταν η φωτιά μακριά. Έτσι αλλού είναι καμένο, αλλού άκαυτο. Εάν οι φωτιές ξεκίνησαν τόσο νωρίς, το καλοκαίρι τι θα κάνουμε; Μας προβληματίζει για το τι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Η περιοχή αυτή έχει καεί το 1975, το 2007 και κάηκε πάλι χθες. Οι κάτοικοι ανησυχούν», είπε ο κ. Σαΐνης.

Παρών στο πύρινο μέτωπο ήταν χθες και ο Μητροπολίτης Τριφυλίας-Ολυμπίας, κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ενημερώθηκε για την κατάσταση και συζήτησε τόσο με τον Ηλείο υφυπουργό Εργασίας, Τ. Πετρόπουλο, όσο και με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Σύλληψη 46χρονου για εμπρησμό εξ αμελείας

Χθες οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου έναν 46χρονο αλλοδαπό (πιθανότατα Αλβανό) με τα αρχικά Α.Β. του Κ, ως υπαίτιο πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στη Φρίξα το απόγευμα της Κυριακής. Ο 46χρονος οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του δασάρχη Ολυμπίας, Βασίλη Γιακουμή, ο οποίος βρέθηκε στο πύρινο μέτωπο, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε περίμετρο 3.500 στρεμμάτων αγροτοδασικής έκτασης. Ωστόσο, επειδή η περιοχή είναι «μωσαϊκό», οι καμένες εκτάσεις προσδιορίζονται στο 30%-35% της περιμέτρου, δηλαδή περίπου 1000 στρέμματα.

Δημήτρης Γεωργουλέτης, κάτοικος Σκιλλουντίας

«Αυτό που φοβηθήκαμε στην αρχή ήταν για τα σπίτια. Η φωτιά ήταν δίπλα στο σπίτι. Έφευγαν οι καύτρες, χτυπούσαν στη σκεπή και εκεί ήταν ο κίνδυνος. Ευτυχώς υπήρξε κινητοποίηση άμεση της Πυροσβεστικής. Ρίξαμε και εμείς νερό και μπορέσαμε να γλιτώσουμε τα σπίτια, καθώς τα ακριανά σπίτια κινδύνεψαν. Σίγουρα μας προβληματίζει ότι υπήρξε μία τόσο μεγάλη φωτιά και αναρωτιόμαστε τι θα κάνουμε το καλοκαίρι. Ερχόμαστε για να κάνουμε διακοπές, αλλά δεν θα υπάρξουν διακοπές με αυτό το πράγμα που ζήσαμε»

Γιάννης Σκούφης, κάτοικος Σκιλλουντίας

«Είχα ξαπλώσει το μεσημέρι και κάποια στιγμή βγήκα έξω και είδα την κάπνα. Είδα από τη βεράντα ότι η φλόγα προχωρούσε. Πριν φτάσει 7 το απόγευμα, είδα τη φωτιά να φτάνει στο χωριό. Πήρα το αμάξι μου, πήγα φόρτωσα νερό και έμεινα εδώ. Στο σπίτι δίπλα έπιασε φωτιά ο φοίνικας και έριχνα και εγώ νερό για να γλιτώσει το σπίτι. Έμεινα έως τις 12:00-12:30 το βράδυ για να κάνω ό,τι μπορώ. Τα χόρτα δεν έχουν ξεραθεί ακόμα. Εάν ήταν λίγο αργότερα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Η πυροσβεστική έκανε καλή δουλειά και το χωριό σύσσωμο στήριξε όσο μπορούσε»

Αντώνης Αραβαντινός, ετεροδημότης Σκιλλουντίας

Ήρθα χθες το βράδυ καθώς εδώ είναι ένα κομμάτι της περιουσίας μου. Εάν αυτή η φωτιά γινόταν μετά από δύο μήνες που είχαν ξεραθεί τα χορτάρια, δεν θα είχε μείνει  τίποτα. Μετά από μία τέτοια φωτιά, λες απλά πάλι καλά που είχαμε μερικές απώλειες σε κάποιες περιουσίες. Το έχουμε δει να καίγεται τρεις φορές αυτό το πράγμα. Είναι μία περίοδος που οι καλλιεργητές καίνε λιόκλαρα που είναι στα λιοστάσια, πιθανόν να είναι από αυτό η φωτιά. Ο καθεαυτού εμπρηστής, θέλει να έχει εγγυημένα αποτελέσματα. Με αυτή τη χλωρίδα και τα χόρτα να είναι χλωρά δεν θα μπορούσε να έχει μεγάλη «επιτυχία». Θεωρώ ότι είναι από αμέλεια»

Μιχάλης Λιανός, κάτοικος Φρίξας

Όλα τα καμένα λιοστάσια εδώ είναι δικά μας. Έμαθα για τη φωτιά και ήρθα από την Αθήνα. Η ζημιά είναι μεγάλη. Σημασία έχει που η φωτιά έμεινε μακριά από ανθρώπους, τα δέντρα θα γίνουν…

Κωστούλα Λεβεντούρη, κάτοικος Φρίξας

Φοβηθήκαμε και… παραφοβηθήκαμε καθώς η φωτιά ήταν πάνω από της κόρης μου το σπίτο. Είπαμε “τούτη την ώρα είμαστε και άλλη ώρα δεν είμαστε”. Και το 2007 είχαμε κινδυνέψει και χθες πάλι τα ίδια περάσαμε. Φοβόμασταν μην κατεβεί κάτω η φωτιά και καούμε. Ήταν πολύ δύσκολη η νύχτα. Σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα. Ο αέρας χθες (σ.σ. Κυριακή) πήγαινε να μας πετάξει κάτω. Η Φρίξα είναι καταραμένη, όλο βάλλεται»

Γιώργος Σεφερλής, πρόεδρος ΤΚ Φρίξας

Η φωτιά έφτασε στις μάντρες σχεδόν των σπιτιών, χωρίς ευτυχώς να καταστραφεί σπίτι. Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και είναι τα ίδια σημεία που είχαν καεί και το 2007. Τώρα ξανά από την αρχή, πάλι τα ίδια προβλήματα με τις κατολισθήσεις.  Ήμουν από τους πρώτους που είδαν τη φωτιά και ενημέρωσα την Πυροσβεστική. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά σε μι πηγή λίγο πιο πάνω από την δεξαμενή. Η ζημιά στην αγροτική παραγωγή είναι αρκετή, κυρίως λιοστάσια. Οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ ξεκίνησαν και έχει γίνει ήδη αναγγελία

Διαβάστε ακόμη

Ηλεία: Συνελήφθη 46χρονος για την πυρκαγιά στην Φρίξα – Κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια

Ηλεία: Συγκλονιστικό βίντεο από την πυρκαγιά στην Σκιλλουντία – Οι φλόγες έφτασαν σε σπίτια

Ηλεία: Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στην Σκιλλουντία – Επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης

Ηλεία: Μαίνεται η πύρινη κόλαση – Η φωτιά έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στην Σκιλλουντία – Στάχτη πάνω από 400 στρέμματα (PHOTOS – VIDEO)

Όλη η επικαιρότητα