Ηλεία

Ηλεία: Δύσκολη χρονιά για το υπερπρώιμο καρπούζι – Οι εναλλαγές θερμοκρασίας δεν το αφήνουν να αναπτυχθεί

Το υπέρ-πρώιμο καρπούζι στην Ηλεία έχει αρχίσει και αποκαλύπτεται και οι παραγωγοί δεν δείχνουν ικανοποιημένοι αφού ο άστατος καιρός με τις  συχνές μεταβολές στη θερμοκρασία δεν βοηθούν στην καρπόδεση.

«Ο καιρός είναι καιρός αλλά το κόστος υψηλό και οι υποχρεώσεις τρέχουν» λένε όμως οι παραγωγοί που αγωνιούν για την φετινή παραγωγή υπέρ-πρώιμου καρπουζιού, που πρέπει να είναι ποιοτικό και να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού στο εξωτερικό.

«Άστατος καιρός»

Ο παραγωγός κ. Γεωργιτσόπουλος Γιώργος δήλωσε: «Εδώ στο Καπελέτο σε οικογενειακή επιχείρηση, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στα πρώιμα καρπούζια, αν και όπως φαίνεται δεν πάνε και αυτά καλά. Υπάρχουν όπως βλέπετε συχνά προβλήματα με τον καιρό,με ακραία φαινόμενα, ανεμοστρόβιλους πέρυσι, πολύ  χαλάζι φέτος. Φυτέψαμε πολύ αργά φέτος λόγω των πολλών βροχών και του κρύου και μείναμε πίσω. Τώρα ξεκινήσαμε να ξεσκεπάζουμε και το προϊόν είναι «σοκαρισμένο», λόγω της μεταβολής του καιρού. Τη μέρα ζέστη το βράδυ κρύο. Το καρπούζι είναι ένα προϊόν που πρέπει να κάνει ζέστη στην παραγωγή. Στη διαδικασία αυτή μας βοηθάνε ιδιαίτερα τα πολύ-τούνελ, για το υπερ-πρώιμο καρπούζι γιατί τα υπαίθρια καρπούζια δεν έχουνε πλέον καμία τύχη. Τα υπαίθρια φυτεύονται από τα μέσα Μαρτίου και μετά στα χωράφια. Εδώ στα πολύ-τούνελ  η παραγωγή είναι μικρότερη και το κόστος καλλιέργειας ιδιαίτερα αυξημένο οπότε χρειάζεται μια καλύτερη τιμή, δηλαδή η τιμή να ξεκινήσει από τα 50 λεπτά το κιλό. Γύρω στις 15 Μαΐου θα αρχίσουμε να μαζεύουμε. Εσωτερική κατανάλωση δεν υπάρχει και έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην εξαγωγή, η οποία γίνεται με τον τρόπο  που γνωρίζουμε όλοι: με πολλά προβλήματα γιατί όταν δεν έχεις να διαθέσεις κάπου το προϊόν σου σε εκμεταλλεύονται κάποιοι με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη χασούρα. Το στρέμμα αποδίδει περίπου  από 3 με πέντε τόνους».

Δύσκολη καλλιέργεια

Ο παραγωγός κ. Γεωργακόπουλος Γιώργος δήλωσε: «Τριάντα χρόνια βάζω υπαίθρια καρπούζια. Μέχρι το 2007 πηγαίναμε σχετικά καλά με τις εξαγωγές στην Ιταλία και την Γερμανία. Από το 2007 και μετά μπήκαμε στα θερμοκήπια η κατασκευή του οποίου ανά στρέμμα στοιχίζει 5.000 ευρώ. Και αν αύριο περάσει ανεμοστρόβιλος δεν θα αφήσει τίποτα. Βάλε και το κόστος καλλιέργειας  που μπορεί να φθάσει και τα 900 ευρώ το στρέμμα. Η καλλιέργεια μέσα στο θερμοκήπιο είναι καλλιέργεια δύσκολη και με πολύ άγχος. Φέτος τα καρπούζια τα έχει επηρεάσει ένα σκουλήκι, η «μουσίτσα» και η καλλιέργεια πάει πίσω. Τα φυτέψαμε και με καθυστέρηση…Αγωνία, έξοδα και αβέβαιο μέλλον »

Σύσταση ομάδων

Ο αγρότης Νίκος Αλετράς: «Το σκεπαστό καρπούζι στοιχίζει περίπου 700 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή το κοστολόγιο είναι υψηλό. Αν δεν υπάρξουν ομάδες  παραγωγών, αν δεν οργανωθούμε εμείς οι αγρότες , δεν  βλέπω να υπάρχει μέλλον για την καλλιέργεια του καρπουζιού. Μεμονωμένα δεν αξίζει τον κόπο, μόνο με ομάδες μπορούμε να κάνουμε κάτι. Επίσης όταν γίνεται ζημιά στην καλλιέργεια λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων ο ΕΛΓΑ καθυστερεί να κάνει καταγραφή και εκτίμηση με ό, τι αρνητικό συνεπάγεται για τον παραγωγό.»

Όλη η επικαιρότητα