Ηλεία: Έκκληση για αναπλήρωση αίματος από το Γενικό Νοσοκομείο του Νομού

Έκκληση στους συγγενείς των ασθενών που χρειάζονται μετάγγιση αίματος κατά τη νοσηλεία τους, να αναπληρώνουν τις μονάδες που τους χορηγούνται, κάνουν ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος και η Συντονίστρια Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου, τη στιγμή που οι ανάγκες σε αίμα έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος κάθε χρόνου είναι από τους μήνες που παρατηρούνται οι μεγαλύτερες ανάγκες σε αίμα. Οι  φιλότιμές προσπάθειες των εθελοντών αιμοδοτών, μέσω των συλλόγων τους αλλά και μεμονωμένα, δεν αρκούν για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, αφού μεγάλος αριθμός μονάδες που χορηγούνται σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, δεν αναπληρώνονται ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, από τις μονάδες που χορηγήθηκαν σε ασθενείς του Νοσοκομείου Πύργου κατά το 2017, το 65% προερχόταν από τις προσφορές των εθελοντών αιμοδοτών και μόλις το 35% από αναπληρώσεις συγγενών τους.

Μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» η Συντονίστρια Διευθύντρια κα Πανέτα, εξήγησε πως «…το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Παθολογική Κλινική, καθώς από τα 700 αίματα που έχουν πάρει οι ασθενείς, αναπληρώθηκαν από τους συγγενείς τους μόλις τα 304 και υπάρχει έλλειμμα 400 μονάδες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΤΕΠ και τη Βραχεία Νοσηλεία. Για τα Ορθοπεδικά και τα Χειρουργικά περιστατικά, οι ελλείψεις είναι μικρότερες, γιατί πρέπει να μπουν στο χειρουργείο και έτσι οι συγγενείς δίνουν αίμα. Και εκεί όμως έχουμε σχετικό πρόβλημα». Και έκανε έκκληση στους συγγενείς των ασθενών, να φροντίζουν να αναπληρώνουν το σύνολο των μονάδων που λαμβάνουν οι συγγενείς τους προκειμένου να μπορεί και το Νοσοκομείο – και ο Σταθμός Αιμοδοσίας – να καλύπτει όλα τα περιστατικά που χρειάζονται αίμα.

Από το Ε.ΚΕ.Α και γειτονικά νοσοκομεία

Υπάρχουν στιγμές που οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, για να καταφέρουν να καλύψουν κάποια περιστατικά, και ευτυχώς μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν, ζητώντας ενίσχυση από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και από γειτονικά νοσοκομεία. «Εμείς, κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά για να υπάρχουν αίματα, πρέπει να αναπληρώνεται. Το 2017 ζητήσαμε και πήραμε 1400 μονάδες από το ΕΚΕΑ, αλλά και από τα γειτονικά νοσοκομεία, τα οποία όμως δεν μπορούν πάντα να μας ενισχύουν», σημειώνει η κα Πανέτα.

«Οι συγγενείς να διευκολύνουν το έργο μας»

Έκκληση προς τους συγγενείς απηύθυνε και ο Διοικητής του Γ.Ν Ηλείας κ.Διαμαντόπουλος, για την αναπλήρωση των μονάδων που χορηγούνται στους ασθενείς τους. «Εμείς, σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με διάφορους τρόπους, όμως θεωρούμε αναγκαίο οι συγγενείς και συνοδοί των ασθενών να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, διευκολύνοντας το έργο μας και ταυτόχρονα δημιουργώντας αποθέματα για τις μελλοντικές ανάγκες», σημείωσε ο κ.Διαμαντόπουλος.