Ηλεία

Ηλεία: Έλεγχοι και αυτοψίες για τη μεταστέγαση των αστυνομικών κτιρίων

Με στόχο την ταχύτερη δυνατή μεταστέγαση των αστυνομικών υπηρεσιών της Ηλείας σε ασφαλή και λειτουργικά κτίρια ολοκληρώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου ο τριήμερος γενικός έλεγχος της Επιτροπής Κτιριακών Ελέγχων και Μελετών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα αστυνομικά κτίρια του νομού.

Τα μέλη της Επιτροπής, η οποία συστάθηκε κατ΄εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,  Αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Π. Ζώντο,  παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, βουλευτών  και πολιτικών εκπροσώπων του Νομού, έκαναν σειρά συναντήσεων στους δήμους για να δρομολογηθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Τα μέλη της επιτροπής, ο αστυνομικός υποδ/ντής Γεώργιος Κατσίμπελης και οι αρχιτέκτονες Γεωργία Σιαφάκα και  Αλφόνσο Μάσπερο, μετά το πέρας των ελέγχων αποφάνθηκαν πως τα κτίρια που στεγάζουν τα ΑΤ Αμαλιάδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Κρεστένων και Βάρδας, κρίθηκαν ακατάλληλα ως προς  τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά μεγάλης μερίδας πολιτών και ευπαθών ομάδων (ΑμεΑ,  ηλικιωμένων, μητέρων  νεογνών),  μη συμβατά με  την επιχειρησιακή δραστηριότητα του αστυνομικού προσωπικού για τις άσχημες εργασιακές συνθήκες και παροχές απέναντι στους πολίτες, με ακατάλληλη –έως και επικίνδυνη στέγαση. . Παράλληλα, η επιτροπή προέβη σε έκθεση παρεμβάσεων  βελτίωσης της ασφάλειας των κρατητηρίων του ΑΤ Πύργου, όπου συσσωρεύεται ο κύριος όγκων των προσωρινά φιλοξενούμενων κρατουμένων, αλλά και σε καταγραφή των ζημιών που έχει υποστεί το μέγαρο λόγω της έλλειψης συντήρησης.

Αμαλιάδα και Κάμπος

Σχετικά με την ανεύρεση κτηριακής δομής  στην Αμαλιάδα, έπειτα από σύσκεψη με τον   Δήμαρχο κ. Χρ.Χριστοδουλόπουλο, κι αφού κι ο ίδιος  εκδήλωσε τη διάθεσή του να συμβάλει θετικά -όπως συνεχίζει να  κάνει μέχρι και σήμερα ανιδιοτελώς- στην προσπάθειά ανεύρεσης κτιρίου ή και χώρου προς ανέγερση, επισήμανε πως τη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει  διαθέσιμο δημοτικό κτίριο. Ωστόσο δεσμεύτηκε να συνεχίσει να διερευνά το και να βρει λύση.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, οι αστυνομικοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το ότι ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ κατάφερε να αποσπάσει και να παραχωρήσει δωρεάν κτίριο στις εργατικές κατοικίες Λεχαινών για τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο κτίσμα έγινε αυτοψία και συμφωνήθηκε να ανασχεδιαστούν οι χώροι ώστε να λειτουργεί εύρυμα η Υπηρεσία, αίτημα που μετέφερε αρμοδίως ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Παν. Ζώντος. Από την πλευρά του ο κύριος Μοράντ  δεσμεύτηκε να γίνουν άμεσα οι υπολειπόμενες εργασίες για να μεταστεγαστεί το Τμήμα. Παράλληλα, έγινε και συζήτηση για το έτερο ΑΤ του δήμου στη Βουπρασία.

Θετική εξέλιξη υπήρξε και με τον Αστυνομικό σταθμό του  Δ.Δ. Βαρθολομιού, όπου θα γίνει όπως υπολογίζεται, η μεταστέγαση  του σε δημόσιο κτήριο της περιοχής.

Κρέστενα και Ολυμπία

Όσον αφορά το ΑΤ Κρεστένων, η μεταστέγασή του στο παλαιό Ειρηνοδικείο είναι στο τελικό στάδιο, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη στο δημαρχείο Κρεστένων, παρόντος του δημάρχου κ. Σάκη Μπαλιούκου, για τον οποίο ο πρόεδρος της Ένωσης τόνισε ότι συνέβαλε θετικά και καθοριστικά στο να παραχωρηθεί το Ειρηνοδικείο. Ο κ. Μπαλιούκος εξέφρασε την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει άμεσα τις αναγκαίες εργασίες για την ταχύτερη δυνατή μεταστέγαση, κάτι που οδήγησε την Επιτροπή, μετά την αυτοψία, να συντάξει έκθεση καταλληλότητας.

Για το κτιριακό του ΑΤ Αρχαίας Ολυμπίας έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης, με τους αντιδημάρχους Π. Γιαννακόπουλο και Ν. Μαρούντα, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της ΤΚ Πελοπίου, Δημ. Στασινόπουλος, κατέθεσε εναλλακτική πρόταση δωρεάν παραχώρησης δημοτικού κτιρίου 200 τ.μ., επισημαίνοντας ότι εφόσον εγκριθεί από το υπουργείο, θα προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές για να τηρούνται οι προδιαγραφές. Ο κ. Στασινόπουλος πρόσθεσε πως το κτίριο είναι και κατάλληλο επιχειρησιακά λόγω της εγγγύτητας με το Πελόπιο, παραδίδοντας τον σχετικό φάκελο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, Παν. Ζώντος, συνόδευσε τα μέλη της Επιτροπής σε όλους τους ελέγχους, συμμετέχοντας στις συσκέψεις για την εξεύρεση λύσεων, και τόνισε ότι για μπορούν οι αστυνομικοί να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών, πρέπει να εργάζονται σε συνθήκες αξιοπρεπείς.

«Ο επαγγελματισμός των αστυνομικών και η αγαστή συνεργασία με τους δήμους και κοινότητες διατηρούν ψηλά το επίπεδο ασφάλειας. Για αυτό και κάναμε κατά τόπους συναντήσει με τους δημάρχους και τους προέδρους των δημοτικών διαμερισμάτων των κατά τόπους αστυνομικών υπηρεσιών, ενώ έγινε και σχολαστική αξιολόγηση  στις υποδομές της  Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας. Η επίσκεψη της Επιτροπής στην Ηλεία αποτελούσε επιθυμία και στόχο της Ένωσης», ανέφερε ο κ. Ζώντονμςε και πρόσθεσε ότι η Ένωση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να δώσει λύσεις στα προβλήματα των αστυνομικών.

«Η Ελληνική Αστυνομία είναι θεσμός που συμβάλλει καθοριστικά στην ευημερία και την ασφάλεια της κοινωνίας. Για αυτό τα κτίριά της πρέπει να  είναι σύγχρονων προδιαγραφών, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της εποχής μας προκειμένου αναβαθμιστεί το επίπεδο παροχής αστυνομικών υπηρεσιών. Χρειαζόμαστε ακόμη καλύτερη Αστυνομία, η οποία να εγγυάται ακόμα πιο ασφαλή κοινωνία. Η Ένωση αστυνομικών υπάλληλων Ηλείας   προσπαθεί να δώσει λύσεις σε καταστάσεις που υπάρχουν πολλά χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι  η πρώτη φορά που μια τέτοια επιτροπή επισκέπτεται την Αστυνομία Ηλείας – και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι», υπογράμμισε ο κ. Ζώντος.

Όλη η επικαιρότητα