Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Ελπίδες για το λάδι – Χωρίς δασμούς στις ΗΠΑ

Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη χρονιά η τοπική οικονομία, εκτός από την οικονομική κρίση, έπρεπε να «σηκώσει» και το βάρος από την πολύ κακή ελαιοκομική περίοδο, αφού χάθηκαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η καταστροφική «βουτιά» ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων, με βασικότερους τους κακούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση του δάκου, τις άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και τις διάφορες άλλες ασθένειες που έπληξαν τα ελαιόδεντρα.

Όλα αυτά προκάλεσαν σημαντική μείωση της παραγωγής, αλλά κυρίως  της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη συμπίεση των τιμών, η οποία εν πολλοίς παραμένει ως σήμερα, περιόρισαν σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών.

Υπήρξαν, βέβαια, και παράπλευρες απώλειες, όπως η μείωση της αξίας παραγωγής της βιομηχανίας ελαιολάδου και η κάθετη πτώση των εξαγωγών κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Τα πρώτα στοιχεία για τη φετινή ελαιοπαραγωγική χρονιά στην χώρα μας αλλά και στον Νομό μας  είναι σαφώς πολύ καλύτερα, αν και ακόμα οι παραγωγοί δεν μπορούν να είναι ήσυχοι για το προϊόν τους και την τιμή πώλησης  που θα έχει αυτό.

Αν και μέχρι την έναρξη της περιόδου συγκομιδής  απομένουν μερικές εβδομάδες, υπάρχει μία διάχυτη αισιοδοξία σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως στους παραγωγούς, ότι η φετινή χρονιά θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο.

Ποσότητα αλλά και καλή ποιότητα

Στο μεταξύ, αν και είναι πάρα πολύ νωρίς, ειδικά σε μια όψιμη χρονιά όπως η εσοδεία 2019/20, οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την παραγωγή ελαιολάδου μίνιμουμ στους 280.000 τόνους, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να ξεπερνούν ακόμη και τους 300.000 τόνους.

Πρόκειται δηλαδή για μια αρκετά καλή παραγωγή μετά την περυσινή καταστροφική 2018/19, για την χώρα μας.

Οι εκτιμήσεις για τον Νομό μας λένε ότι η συνολική παραγωγή θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει τους 30.000 τόνους.

Αυτό όμως που θα πρέπει να τονιστεί είναι η αισιόδοξη θεαματική βελτίωση της ποιότητας σε σύγκριση με την 2018/19.

Φέτος είχαμε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, ιδίως το χειμώνα, με κρύα και πολλές  βροχές.

Επίσης, μετά τις καταστροφικές δακοπροσβολές το καλοκαίρι του 2018 , που κόστισαν πάνω από 200 εκ €, φέτος, το 2019 η έγκαιρη αντιμετώπιση, αλλά και οι καιρικές συνθήκες ελαχιστοποίησαν τις προσβολές.

Στην παραπάνω παραγωγή θα πρέπει να προσθέσουμε περί τους 30 χιλ. τόνους αποθέματα λήξης της φετινής περιόδου, εκ των οποίων όμως σημαντικό μέρος παρουσιάζει σοβαρά ποιοτικά προβλήματα.

 Η πορεία των τιμών

Φυσικό επακόλουθο των  εκτιμήσεων για την παραγωγή 2019/20 είναι η συγκράτηση της πτωτικής πορείας των τιμών που είχαμε κατά την περσινή περίοδο,  με  αυξητικές τάσεις.

Επίσης παρατηρούμε το μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών των διαφόρων ποιοτικών κατηγοριών, αποτέλεσμα των έντονων διαφοροποιήσεων στα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

Αν συνυπολογίσουμε και την οψιμότητα της νέας εσοδείας κατά ένα ολόκληρο μήνα, τότε  οι τιμές θα πρέπει να κινηθούν  ανοδικά έως τον Δεκέμβριο, έως ότου δηλαδή η Ισπανία μπει σε φουλ παραγωγή.

Πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα έυρος τιμών από 2,40 ευρώ το κιλό έως και 2,70.

Αυτό όμως που τονίζουν οι άνθρωποι του χώρου , είναι  ότι για να μπορούμε να μιλάμε με ακρίβεια για  τιμές πρέπει πρώτα να έχουμε το προϊόν.

Με το βλέμμα στον καιρό

Πάντως αυτό  που επισημαίνουν οι ελαιοπαραγωγοί, είναι ότι για να κυλήσουν όλα ομαλά μέχρι την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, σύμμαχος θα πρέπει να είναι ο καιρός, αφού δεν πρέπει να εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα τα οποία θα πλήξουν τον καρπό και τα δέντρα.

Τέτοια φαινόμενα έπληξαν την περιοχή του Κάτω Σαμικού τις προηγούμενες ημέρες και είχαν ως συνέπεια σημαντικές ποσότητες παραγωγής να χαθούν.

Θοδωρής Βασιλόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης: Μετά την καταστροφική κυριολεκτικά περσινή χρονιά , όλα δείχνουν ότι φέτος οι συνθήκες για τους ελαιοπαραγωγούς θα είναι πολύ καλύτερες τόσο σε σχέση με την ποιότητα του ελαιολάδου όσο και με τις παραγόμενες ποσότητες. Οι παραγωγοί θα πρέπει να συνεργαστούν με συνεταιρισμούς ή με ομάδες παραγωγών προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές του προϊόντος τους.
Χρήστος Τάγαρης – Ελαιοτριβείο Olympian Green: Οι έως τώρα ενδείξεις μας οδηγούν στο γεγονός ότι η φετινή ελαιοκομική χρονιά θα είναι καλή αναφορικά τόσο με τις ποσότητες όσο και μα την ποιότητα του ελαιολάδου στην περιοχή μας αλλά και στην χώρα μας. Για να μπορούμε να μιλήσουμε για τιμές όμως πρέπει πρώτα να έχουμε το προϊόν.
Κωνσταντίνος Κουής: Είμαστε αισιόδοξοι για την φετινή χρόνια ελπίζοντας ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις απώλειες από την περσινή κυριολεκτικά καταστροφική περίοδο. Βέβαια θέλουμε και την βοήθεια του καιρού , αφού στην περιοχή μας στο Κάτω Σαμικό, η προχθεσινή ανεμοθύελλα προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον καρπό και στις ελιές.

Όλη η επικαιρότητα