Ηλεία

Ηλεία: Έντονες επιφυλάξεις για το «Αιγαίο»: Τι δήλωσαν Τζαβάρας – Νικολακόπουλος για την δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων

Ακούστε το άρθρο

Την έντονη αντίδραση τους για τις προθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων για την δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο εργοστάσιο «Αιγαίο» στην περιοχή του Επιταλίου εξέφρασαν οι Βουλευτές Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος, οι οποίοι συμμετείχαν μετά από πρόσκληση στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Στην συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό Αλ. Στεφανής, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος παρουσιάστηκε το  σχέδιο δράσης για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας στους Κυβερνητικούς Βουλευτές, στους νομούς των οποίων υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία δομών φιλοξενίας.

Οι δύο Βουλευτές της ΝΔ , απουσίαζε η κ Αυγερινοπούλου παρότι είχε κληθεί, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την πρόθεση χρησιμοποίησης του παλαιού  εργοστασίου «Αιγαίον» επισημαίνοντας τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν στην Τοπική Κοινωνία του Επιταλίου αλλά εκφράζοντας και την ανησυχία τους  για το κατά πόσο η συγκεκριμένη δομή πληροί τις απαραίτητες  προϋποθέσεις για  φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Επανεξέταση με όρους δικαιοσύνης

 

Τις αντιρρήσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο φιλοξενίας περίπου 1.500-2.000 μεταναστών στις εγκαταστάσεις του παλαιού εργοστασίου «Αιγαίον» στην περιοχή του Επιταλίου εξέφρασε ο βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας.

Ο κ. Τζαβάρας έθεσε ζήτημα δίκαιης κατανομής, τονίζοντας ότι η Ηλεία ήδη φιλοξενεί 5.000 μετανάστες στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας και περίπου 300 πρόσφυγες στην περιοχή της Μυρσίνης του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, επομένως έχει ήδη συνεισφέρει στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα, ενώ για τη γειτονική Αχαΐα και για όλους τους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν προβλέπεται η κατασκευή ειδικών δομών φιλοξενίας μεταναστών.

Παράλληλα, ο βουλευτής Ηλείας μετέφερε στους παριστάμενους υπουργούς τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας του Επιταλίου και του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου, καθώς και το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πύργου από τις 7 Δεκεμβρίου, με το οποίο διατυπώθηκε η αντίθεση στην κατασκευή Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών στην περιοχή.

Ο  κ Τζαβάρας ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης της κυβέρνησης, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη δίκαιης κατανομής στις Περιφερειακές ενότητες, και ζήτησε πριν από οποιαδήποτε εξαγγελία, να έχει ξεκαθαριστεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος καθώς και λοιπά αντισταθμιστικά οφέλη.

«Η Ηλεία καλείται να επωμιστεί επιπλέον βάρος που δεν της αναλογεί, τη στιγμή που η Αχαΐα και ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προβλέπεται να φιλοξενήσουν κανέναν μετανάστη.», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας.

Έντονες επιφυλάξεις

Την αναγκαιότητα επανεξέτασης των όρων και των προϋποθέσεων ενός τόσο μεγάλου αριθμού προσφύγων στον Νομό μας  έθεσε κατά την διάρκεια της σύσκεψης και ο έτερος Κυβερνητικός Βουλευτής που συμμετείχε Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ Νικολακόπουλος  μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης «ενημερωθήκαμε για το σχέδιο που έχουν εκπονήσει τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ενός σημαντικού προβλήματος το οποίο μπορεί να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο μετά και τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα.

Είναι αναγκαία η εξεύρεση των τρόπων που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των ήδη επιβαρυμένων περιοχών όμως πάντα με τον σωστό σχεδιασμό.

Πάνω σε αυτό μεταφέραμε τόσο τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των Τοπικών Κοινωνιών στον Νομό μας, όσο όμως και τις δικές μας επιφυλάξεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου στο Επιτάλιο.

Παίρνουν σειρά οι Δήμαρχοι 

Πάντως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Υπουργείο Εσωτερικών  αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος επαφών και συναντήσεων αυτή την φορά με Δημάρχους και φορείς περιοχών.

Οπότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν Δήμαρχοι και του Νομού μας κληθούν να μεταβούν στην Αθήνα ακόμα και σήμερα,  προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τους αρμόδιους Κυβερνητικούς φορείς , οι οποίοι διαχειρίζονται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, ότι πριν δύο ημέρες   ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για την δημιουργία κλειστής δομής σε περιοχή του Νομού μας.

Όλη η επικαιρότητα